jaantat kirjutas:
minul jäi mainimata, et mul kah see peenike filtrimatt seal kõige peal.
samas pole seda rohkem puhastanud kui kogu kupatust
Siis on kaks võimalust, kas akvas on lihtsalt puhas vesi või on Sul eelfiltri aseaine, mis sodi kinni peab. Võis aru saada, et Sul tuleb toru kruusa alt, nii et oletaks, et kasutad kruusapinnast eelfiltrina.
jaantat kirjutas:
Samas on seda väga lihtne puhastada võtad välja pesed puhtaks paned tagasi
Olgu see kui lihtne tahes, on see ikkagi üks tüütu lisategevus ning lisaks häirib filtris olevate bakterite tegevust. Mul ntx alati peale filtri lahtikiskumist oli akvas valge hägu. Mõtlesin, et need on kasulikud bakterid, paljunevad et kadusid kompenseerida. Tegelikult kasulike bakterite arvu kahekordistumiseks kulub 15-20 tundi, seega hävinud bakterite koha võtsid ajutiselt sisse heterotroofsed bakterid, mis kahekordistavad oma arvu 20 minutiga. Ilmselgelt see pole positiivne asjakäik.
jaantat kirjutas:
Sannette minu point selle "umbes" arutelu tõstatamisel oli see, et seda kas filter umbes näitavad ikka veenäidud mitte see kui lontis on veejuga
kui näidud korras ja stabiilne siis milleks puhastada
Veenäidud on muidugi abiks, aga sissetöötanud akval, mis juba aastajagu käinud, ei näe ma põhjust alatasa vett testida (mis ei tähenda, et seda ei võiks teha). Kui kogemust juba vähemalt aasta jagu, saab ka kalade käitumisest aru, kui midagi untsu läinud. Ma näiteks ei mäleta, millal viimati veeteste kasutasin, ilmselt on kõigil testidel kasutusaeg ammu läbi. Filtri läbivool on aga asi, mida on visuaalselt väga lihtne hinnata ning kui see ikka ära vajub, on sõltumata näitudest mõistlik puhastamine ette võtta. Kui "lontis" peab veejuga olema, et puhastamist ette võtta, on muidugi kogemuse ja maitse küsimus. Aga kui seda ikka viimase vindini edasi lükata, on pärast puhastamist rohkem (voolikud, kraanid jms. kipuvad siis sodi täis minema) ning samas ka hapniku tase akvas langeb, sest veepind enam ei liigu korralikult.