JBL lubab 20W välisfiltri JBL CristalProfi e1501 greenline puhul: võrreldes vanemate mudelitega 43% energiasäästu, 1500 l/h pumbavõimsusel ülivaikset müranivood, 12l mahu ja hea filtreerimise juures pikemaid filtripuhastuse intervalle, lihtsat välisfiltri hooldust lahtivõtmisel ja kokkupanekul.
Välisfiltri kokkupanek polnud tõesti keeruline ja raske. Kuid esmakordsel kokkupanekul ning sisse- ja väljavoolu akvasse sättimisel võttis kõik omajagu aega. Plastiktorude ühendamisel välisfiltriga tuli olla tähelepanelik ja ettevaatlik. Kui ühendad torud välisfiltriga liiga nõrgalt või keerad ühendused jõuga üle siis võib välisfilter lekima hakata. Sama leke võib juhtuda ka siis kui välisfiltri kaane paned lohakalt või kehvasti kokku.
NB! JBL välisfiltri puhul tuleb jälgida seda et välisfiltrit võib vooluvõrku lülitada alles siis kui olete mõlemad välisfiltri "IN" ja "OUT" kangid liigutanud asendisse "Open", seejärel pressinud seni "Start" nuppu kuni akvavesi on läbi välisfiltri liikunud tagasi akvasse. Kui see tehtud alles siis võib lülitada välisfiltrit vooluvõrku. Vastasel juhul võite oma välisfiltri ära rikkuda. Töötava välisfiltri sissevoolu "IN" kang peab olema alati asendis "Open", vee sissevoolu ei tohi piirata! Juhul kui soovite veevoolu piirata ja pidurdada siis tuleb seda teha ainult "OUT" väljavoolu "Open" kangist. Mida ülespoole väljavoolu kangi liigutate seda nõrgem on akvas vee sissevool ja difuuseri puhul mullitamine.
Algselt tekitas võimas välisfilter akvas täieliku "vesipüksi", nii et tuli väljavoolu "OUT" kang maksimaalsest "Open" asendist kinnisemaks sättida.
Muuseas juurde soovitatud Eheim'i difuuser (mullitaja) ei sobinud kohe mitte kuidagi minu JBL välisfiltri väljavoolutoru otsa. Küll ma proovisin, nuputasin ja pusisin. Lõpuks ei jäänud mul muud üle kui pidin mängima leiutaja Jaan Tatikat ning aretasin väljavoolu ja difuuseri vahele plasttoru jupi. Hakkas ilusasti tööle.
Tegelikult mulle nimetatud välisfilter täiesti meeldib kuid siin on üks aga, nimelt välisfiltri töötmisel tekkiv müranivoo. Tuleb tunnistada, et lugedes Internetis toote kirjeldusi ja arvamusi, lootsin ma et välisfilter töötab minu kõrvadele lubatult vaikselt. Kahjuks juhtus aga nii et akva all kapis paiknev välisfilter tekitab kõrvadele täiesti kuuldavat müra. Välisfiltri töötamise müra võib näiteks võrrelda pisut vanema lauaarvutiga mis töötamisel kergelt põriseb ja müriseb. Sa kuuled välisfiltri töömüra kuid see müranivoo ei häiri sind oluliselt päevasel ajal. Õhtusel vaiksel ajal välisfiltri töömüra on valjemalt kuuldav ja tajutav. Mina näiteks kuulen suures toas paikneva välisfiltri töötamise heli ka kõrval toast. Kuid minul on liiga hea kõrvakuulmine st. ebanormaalne. Kuna välisfilter on võimas siis võib täiesti arvata et välisfiltris paiknev impeller tekitab suurel pöörlemiskiirusel kuuldavat müra.
Kui ma võrdlen välisfiltrit JBL CristalProfi e1501 greenline ja MP100 akvakomplektiga kaasasolevat sisefiltrit Aquaball 2212 siis võin kindlalt ütelda et JBL välisfilter tekitab suuremat müra. Kuid välisfilter on ka sisefiltrist tunduvalt võimsam ja tõhusam.
Ütleksin nii et oma suures toas ma koos akvaga magada ei sooviks sest välisfiltri müra võib segada rahulikku uinumist ja ilusaid unenägusid. Mina isiklikult näiteks ei soovitaks JBL välisfiltrit akvale mis asub magamistoas (toas kus magatakse), küll aga võite magamistoas kasutada tunduvalt vaiksemat ja lahjemat sisefiltrit Aquaball 2212.
Hetkel lasen oma akvas 1-2 nädalat paralleelselt töötada välisfiltril ja sisefiltril. Hiljem võtan ligi pool aastat töötanud sisefiltri välja, jätan kas backup'iks või müün maha.
Lõpetuseks niipalju et pisut alla 200€ sain ma enda akvale võimsa JBL välisfiltri, 2 pakki biopalle ja selle Eheim difuuser'i (mullitaja). Kas ma oleksingi antud raha eest välisfiltri puhul midagi paremat saanud, vaevalt. Tulevikus saan vajadusel seda JBL välisfiltrit kasutada tunduvalt suurema akva puhul.