elts kirjutas:
Põhi on siis paar cm aiamulda + samapalju jämedat kruusa.
Ca 2,5-3 cm kumbagi. Kui mulda on liiga paks kiht siis väidetavalt võib tekkida probleeme. Kõlbab nii aiamuld kui lillemuld. Loomulikult kui seal on mingeid erilisandeid siis lisanduvad ka riskid. Mullaga koos ei soovitata kasutada turvast ega ka mingeid rikastatud pinnasesegusid.
elts kirjutas:
Kas põhja sifoonid ka?
Praktiliselt mitte. Vaid siis kui ümberkorraldused on mulda vette ajanud siis olen mullakihti üritanud sifoonimisega kõrvaldada - tundub aga et tõhusam meetod on veepumba otsa kiirfiltri panek, see tõmbab hõljuva sodi veest ära enne kui see jõuab põhja vajuda.
elts kirjutas:
Kas pump on vajalik või saab ilma ka?
Mingi asi peab olema mis vett liigutab. See ei pea tingimata olema pump ega filter, usun et ka mullitaja võib selle funktsiooni täita. Pump on lihtsalt kõige käepärasem, mullitaja üldjuhul häirib (vähemalt mind).
Muide, Walstad soovitab juhul kui kasutatakse kanisterfiltrit võtta sealt välja kõik peenem meedia, põhjendab seda aga sellega et kui elekter ära läheb siis filtris surevatest bakteristest eraldub toksiine akvasse kui filter uuesti käivitub.
elts kirjutas:
Kas pump ainult liigutab vett või on õhutoru ka küljes?
Liigutab ainult vett.
elts kirjutas:
Vett vahetad ikka regulaarselt iga nädal või ainult lisad äraauranud jao?
Kui probleeme pole siis ainult lisan vett. Mullapinnasega on esimesed nädalad täis üllatusi, siis hüppab fosfaaditase enamasti korraks kõrgele ja sõltuvalt sellest mida muld sisaldab võib muidki üllatusi olla. Paaris nädala kuni kuu jooksul olukord stabiliseerub.
elts kirjutas:
Valgustus ikka 0,5W/l? See on 100 liitrine ilmselt.
Üldjuhul nii soovitatakse jah. Tõesti on mul see 100 liitrine akva sedasorti ning siin on valgusega segasem lugu - 2x39W T5 torud mis on tõhusamad kui üldjuhul pruugitavad T8-d, kuid lamp on akvaariumist laiem ning ülespoole minevat valgust ma reflektoriga alla ei suuna.
Sedasorti akvaariumite juures on minu meelest eriti olulised sobiv pinnas
ja suur taimede hulk. Mulle tundub et üks põhilisi uue akva juures probleemideallikaid ongi liiga vähene taimede hulk.
Oma low-tech akva panin käima Walstadi stiilis: ca 2,5 cm mulda põhja, kruus peale. Mitte midagi ei pesnud, keetnud, praadinud ega puhastanud mingil moel. Panin põhja taldriku et vee valamisega pinnast mitte segi keerata ning ettevaatlikult lisasin paari sentimeetri jagu vett. Järgmisena istutasin taimed, seal kus muld istutamise käigus kippus välja tulema panin kruusa juurde. Järgmise sammuna imesin sogase vee ära nii hästi-halvasti kui suutsin ning lisasin jälle taldrikut kasutades ettevaatlikult puhta vee. Lükkasin soojendaja ja valgustuse sisse (pumpa mul kohe algul polnud, muidu oleks sellegi käima pannud). Walstad paneb üldjuhul järgmisel päeval sisse kloorieemaldaja ning seejärel kalad (mõnikord kui akva paistab heas seisus olevat siis isegi samal õhtul), kuna mul kohe pumpa polnud siis venitasin mõned päevad. Vesi peaks mõne päevaga selgeks minema.
Aga ma ei arva et samamoodi võiks toimida tavapärase kruusapinnasega akva korral või siis juhul kui pole võtta hulgaliselt taimi. Et miks nii? Väidetavalt sisaldab muld vajalikke baktereid nii et ammoniaagi ümbertöötlemine käivitub mõne päevaga. Walstad tegi katse kus pani pudelitesse mulda/kruusa ja vett, lisas ammoniaaki 2 ppm ning aereeris pudeleid. Mullaga pudelites kadus ammoniaak nädalaga, nitritid korraks ilmusid ja kadusid 2 nädala jooksul. Ilma mullata pudelites ammoniaak ei kadunud ka 3 nädala jooksul.
Peale selle taimed omastavad lisaks nitraatidele ka otse ammoniaaki ning nitritit, seepärast osa taimeakvaariumite pidajaid väidab et rohkete taimede puhul pole mõtet sissetöötamistsüklist rääkida kuna seal ei saavutata kunagi nimetamisväärset ammoniaagi/nitritite taset.
Ja loomulikult toimib see kõik vaid juhul kui akvat ei üleasustata.
Mul on selline akva käinud alates augustist, probleeme on olnud märksa vähem kui "high-tech" akvaga. Taimi ma desinfitseerinud pole kui välja arvata Stenilt saadud uhke juurika koos Anubiase suure puhmaga mis oli paksult habevetikaga kaetud. Korra koos kaladega sai sinna haigus toodud mis õnnestus välja ravida, hetkel on ka vetikaid siin-seal näha kuid nad ei häiri.