foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: EHEIM 2260 ülelaadimine
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 11:41 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 22, 2011 11:11
Postitusi: 7
Asukoht: Tallinn
Tere,

Veidi siit eemal olnud, tekkis täna mõte tutvustada üht oma tegemist filtri kallal. Äkki kedagi huvitabki.
Mul siis kasutuses üsna tavaline Eheimi 2260 filter. Juba mõnda aega olin tõuganud mõtet, et kuidas saaks selle filtri mahtu veidi suurendada. Põhiline eesmärk oli suurendada bioloogilise filtrimassi suurust. Samas oli ka eesmärk tõhustada mehhaanilist osa, lootes, et kallis ehfisubstrat jm bioloogilised materjalid veidi kauem vastu peaks ja tõhusad oleks.

Kuna ruumiga filtriruumis on väga kitsas käes, siis tekkis idee kasutada lisafiltrina siseetulevat voolikut. Selleks siis sai Basseinitehnikast soetatud 110mm toru jm vajalik ja nikedatud sellest valmis selline lisafilter. Toru kere pikkus on 90cm.

Pilt

Pilt

Idee on siis selline, et topeltkraanid kinni, junn hops vajelt välja ja bioloogilist osa võimalikult vähe häirides saan ruttu mehhaanilise osa puhtaks ja filtri taas tööle. Äkki aitabki kogu süsteemi kauem töös hoida sellega, et mehhaanilit osa puhastan tihemini. Suures kanistris arvaarimi all sain seega suurendada bioloogilist osa, kuigi väikse mehi jätsin sinna ikka ka.

Sedasi siis näeb toru välja enne kokku panemist:

Pilt

Kuna selline lisa taksitus kahandab vee voolu alla kanistrisse, siis tekitasin süsteemi kaks pumpa. Eheimi pump all, nagu ikka:

Pilt

aga akvaarimisse sisse panin veel u 2500l/t pumba aitama:

Pilt

Alguses kartsin, et kaks pumpa hakkavad teinetest kuidagi segama, aga selgus, et kõik töötab kenasti ja veevool läbi kahe filtriosa on piisav. samas jääb süsteem tööle ka siis, kui ühe pumpadest välja lülitan, lihtsalt voolu tugevus aeglustb märgatavalt. Siiski jääb asi toimima, kui ühe pumbaga midagi juhtub.

Minu ülelaadimisega Eheim on nüüd töös olunud kaks kuud ja nüüd kavatsen toru esimest korda maha võtta, et näha kuidas puhastamine sujub ja kas idee töötab ka viimases faasis. Seni on kõik kenasti toiminud ja idee tundub toimivat. Kas see ka bioloogilise massi eluiga pikendab, seda saan hiljem teada.

Kunagi tuleb massiivne junn seinal ka ära varjata, aga see juba hiljem millalgi.

Sedasi siis seekord.

Kk

_________________
600L raskelt koormatud vana veteran.


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver