foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 01, 2012 03:48 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 30, 2012 02:23
Postitusi: 3
Asukoht: Saaremaa
sooviksin panna enda 120l akvasse põhjasoojendust. sellest ka järgnevad küsimused:
1) plussid
2) miinused
3) kas võimalik ise ehitada(kui keeruline, mida vaja)??
4) kas müüakse poes ka kuskil??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 01, 2012 03:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
kasuta foorumis otsimise võimalust
ja lisaks loe
/404.html

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 01, 2012 05:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Põhjasoojendus töötab väga hästi teatud kindla kombinatsiooniga muudest komponentidest, nii on hädavajalik selline pinnas millest vesi suhteliselt kergesti läbi voolab (ntx kruus), samuti on mõistlik pruukida koos põhjasoojendusega õhukest rikastatud pinnase kihti. Siis kannab aeglaselt läbi pinnase liikuv vesi sügavamal asuvast toitainetega rikastatud kihist toitaineid ülespoole, taimejuurteni ja niikauaks kuni toitaineid jagub, on taimedel head kasvutingimused. Selline lahendus oli teatud perioodil Euroopas ja eriti Saksamaal hästi popp, nüüd on aga seoses teistsuguste pinnaste kasutusega põhjasoojenduse kasutus langenud. Näiteks mullapõhjaga see hästi ei sobi.
Plussiks oleks veel see et enamasti pruugitakse madalat toitepinget, see tõstab akvas ohutust.
Miinuseks on näiteks see et kui kaabliga miskit juhtub, siis seda on sealt väga tülikas kätte saada. Selline lahendus on ka üsna kallis.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 01, 2012 05:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Kui päris ise ei viitsi kaablit valmistada siis saad ka osta poest torude küttekaablid. Parim on DEVI oma kuna see peeniksem ja pehmem, sinna lisad veel termoanduri juurde ja ongi olemas. Võin muretseda sulle displeiga termoanduri kuhu saad ise panna vastava temp mida soovid. Wattide kohapealt seda, et vahet ei ole palju meetri peale on vähemalt see on minu kogemus ja arvamus. Devi omad on muidu 10-20W/m kohta (soovitav akva oma 15W/m kohta), endal oli olemas küttekaabel, mis 40W/m kohta ja sai see katse akvasse pandud. Siiani ei ole keegi kurtnud ja taimedele meeldib ka. Käega katsudes ei tunne, et soojakski läheb aga õhu käes läks küll. Algul testisin oma micro akvas seda lihtsalt nii, et viskasin sisse ja vaatasin kas aitab. Kaladel meeldis siis selle lähedal ujuda... järelikult ta väga kuumaks ei lähe.

Reinul selles suhtes õigus, et igasugu ühendus kohad soovitav veest välja jätta ja põhjas kääride ja teiste hooldus vahenditega ettevaatlik olla.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 04, 2012 11:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Üks oluline moment veel, kuidas kaabel õiges kohas - akva põhjas püsib. Spets akvaariumi küttekaablitel on kinnituseks väikesed iminapad. Need ei ole ka päris igavesed, oleneb materjalist. Ise kunagi punusin küttekaabli suure pvc plaadi peale, sama suur nagu akva põhi. See siis esimese asjana kasti ja pinnas peale. See on täiesti ülearune jama, kui mingi suure taime kastist välja tirid ja kaabel kaasa tuleb.

Küttekaabli effekt taimedele ei ole väga tõestatud. Mul omal on kogemus kahe sama tehnika peal töötanud kastiga, millest esimene oli küttekaabliga, teine tavalise soojendusega (kaablli isolatsioon ikaldus ja kasti tühjaks tõstmine ei tundunud huvitav :( ) Samad taimed kasvasid neis akvades täiesti erinevalt aga ma ei tahaks seda kütte erinevusega siduda, palju teadmata asjaolusid on alati olemas.

Kaabli võimsuse kohta on kaks erinevat lähenemist:

1. Väikese võimsusega 0,1w/L pidevalt töös ja annab pinnases sellegipoolest pinnases suurema vee tsirkulatsiooni, kui looduslikes oludes tavaline.

2. Kogu küte kaabliga 0,5w/L Töötab koos termoregulaatoriga.


Päris lihtsalt mingist traadist ei ole hea seda süsteemi ehitada. Kaabli isolatsiooniga toimub vees imelikke asju, mida ei näe ette. Selline plast, mida kuival maal hiired ka ei söö, võib vees aja jooksul rabedaks muutuda. Ühelt poolt soojus, teiselt poolt vesi - isolatsioonis leke ja ongi asi otsas. Selline jama mul omal oligi, hea et madala toitepingega oli tehtud, 40v elukaid ära ei viinud.

Ohutuse ja töökindluse mõttes peaks kasutama valmis küttekaablit.

_________________
430L


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver