p6lts kirjutas:
No loomulikult saab ilma ka, aga sa pead ikkagi süsteemi käivitamisel üsna tihti ja hiljem aegajalt ikka ka pH-d mõõtma, et teada saada mitu mulli/minutis on sinu akvaariumi jaoks õige kogus. Kui saad kuskilt pH mõõtjat laenata, siis saad vast suhteliselt odavalt läbi. pH testide täpsuse ja usaldusväärsuse kohta ma ei oska eriti midagi arvata.
Sellega on nii et see on siiski rohkem ühekordne tegevus, ka PH testiga saab hakkama (õiges skaalas PH test annab talutava tulemuse, kui akvas on aga ntx turvast siis eksivad nii testid kui elektrooniline mõõtja minu teada). Mullilugejaga saab hiljem kontrollida et poleks suurt muudatust, see mingit täpset tulemust muidugi ei anna. Muide, kui mu mälu ei peta siis ka Amano taimeakvade juures ei räägitud mitte CO2 ppm-dest vaid mullidest minutis.
Viimase aja arusaamad on sinnakanti et CO2 on mõistlik lisada nii palju kui akva elanikud välja kannatavad - enamasti 30 ppm kanti. Sel juhul ei jää CO2 kindlasti piiravaks teguriks, üle 40 ppm lisamine taimede jaoks aga enam oluliselt asja ei paranda. Kui tase on paika saanud siis vajadus seda muuta on harva, ise olen jälginud mullilugejat ja kogu lugu. Väike tarbimise muutus pole oluline, võib-olla olulisemgi on see et CO2 jõuaks kõigi taimedeni.
Üks tuntud meetod PH taseme kontrollimiseks on võtta akvast ports vett ja mõõta selle PH, lasta veel seista 24-48 tundi ja mõõta uuesti - kui langus on 1° siis on CO2 30 ppm. Ise plaanin aga soetada
midagi sellist - ega CO2 tase nii äkiliselt muutu et seda kogu aeg peaks kruttima, sellise indikaatoriga on aga kohe selge kui vajadus tekib, lisaks peaks see erinevalt testidest ja elektroonilisest mõõtjast alati õige tulemuse andma.