foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 02, 2011 01:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mär 04, 2007 12:48
Postitusi: 251
Asukoht: Tartu
Mul eile oli selline kentsakas juhus, et avastasin noore, ca 6 cm pikkuse põhjakala Synodontise oma Juwel Rio 180 originaalfiltri ülaosast, filtrivati pealt, hullamas. Arusaamatuks jääb, kuidas ta sinna sai? Põhjasubstraadi ja filtrikasti vahele jääb mul väike pilu, st kruus ei ole filtrikasti seinani ja nurgast armastab kala ka filtrikasti all käia, kuid kuidas ta filtri sisemusse, seal hulgas veel üles välja pääseb? Filter ise on svamme ja Cirax-i karpe täis. Siiani olin ka arvanud, et filtrikastil peaks põhi all olema. Isegi kui oleks kast alt lahti, siis filtermaterjal on kahe korpusena ju tihedalt sees.

Pärast seda, kui nägin kala seal filtri pilude vahel toimetamas, ootasin rahulikult ja jälgisin, kas ta ise ka välja tuleb. Mõne aja pärast tuligi ta filtrikasti alt taas välja. Kuna kala selline harrastus teeb mind rahutuks, kuhjasin filterkasti ümber suurema koguse kruusa, mida Syno väiksena ei jaksa laiali kühveldada ja suurena ta sinna alla enam ei mahu.
Pika jutu lõpuks konkreetne küsimus: kas kellegil on Juwel filtrite ehitusest lähtuvalt ideid, kuidas kala filtrikastile alt lähenedes filtri ülaossa, st filtrivati peale võiks jõuda?

_________________
4x Melanotaenia Boesemani, 3x M. Lacustris, 3x M. Parkinsoni, 2x M. Herbertaxelrodi


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 02, 2011 01:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Oled sa oma filtrikasti kunagi täies mahus välja võtnud? Tõenäoliselt ei ole - muidu sa teaks, et all kasti põhjas on lisaruum (nagu koobas) ja selle laes on auk, mille kaudu saab filtrikasti ning filtrikastis on torujas lai osa, mis algab täitsa põhjast ja tuleb üles välja. Ehk siis seest on filtrikast jagatud kolmeks osaks: svammide osa, soendustorustik ning pumbaveetorustik (see, kus küljes on väljaspoole küljepeal võred, see on seest täiesti tühi, tuleb alt-üles välja). Viimased kaks on ülevalt-alla välja lahtised. Kui soojendusosas on ka soojenduspulk sees, siis jääb sinna piisavalt ruumi, et kala end läbi pressima ulatab. Hetkel tundub ta sul üldse olevat piisavalt väike ja kiitsakas veel, sest palju ruumi seal just ei ole. Vasakpoolne kamber on enamasti ülevalt kinni või osaliselt kinni, sest sealtpoolt blokeerib ülemist osa sisse käiv pump. Aga taaskord võib kala end sealt läbi pressida. Kerge sulps ning ongi ta filtrimaterjalide osas.

Mina oleks esimese hooga pakkund, et ta on hoopis ülevalt sisse smuugeldanud ennast aga et alt.... Sealne ava on ikka päris väike.

Kuhja sinna kruusa, nii, et filtri alumine osa ei oleks lahtine (sest veeringlus ei käi filtri alt, vaid ülevaltpool ja külgedelt, läbi restide). Lisaks pane akvasse mingi peidukoobas või puuront (kui juba on, siis ehk ei meeldi see talle või on mõni muu elanik selle juba hõivanud ja tema sealt minema peksnud, kuhu Synodontis peitu saab pugeda. Nimelt armastab see loomake enamik aega päevast peidus veeta ning tuleb välja alles öösel. Kui muid peidukohti ei ole, siis ta leidiski omale filtrialuse. Osta mingi kookosekoore laadne vms koobas talle. Usu mind, ta kolib sinna suht kiiresti ümber, eriti kui filtrialune kinni on.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 02, 2011 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mär 04, 2007 12:48
Postitusi: 251
Asukoht: Tartu
Tänud detailse vastuse eest.
Igatahes on see tõsine ettevõtmine kalakese poolt ja eile käis ta seal vähemalt 2 korda. Ja sisenes ta 100 % alt. Mõnulemiseks on tal ka oma koobas ja juurikas olemas, kuid ta armastab koopa laes losutamise kõrval aeg-ajalt ka pikemaid retki ette võtta ja nüüd siis ka filtris ekstreemsusi otsida. Kuhjasin ta tee eile õhtul kinni.

_________________
4x Melanotaenia Boesemani, 3x M. Lacustris, 3x M. Parkinsoni, 2x M. Herbertaxelrodi


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver