foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: soojenduskaabel
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 10, 2005 11:36 
kas kellegil on kogemusi selle efektiivsusest, sooviks panna 700liitrisesse

Üles
 Teema pealkiri: Re: soojenduskaabel
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 19, 2005 02:38 
Akvarist

silverkoit kirjutas:
kas kellegil on kogemusi selle efektiivsusest, sooviks panna 700liitrisesse

Mul on selline kaabel - töötab (taimeeriga) ~10-12t päevas.
Vaata http://pavelbor.dyndns.org/aquarium1.shtml

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 22, 2005 05:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Äkki keegi räägib lähemalt siiski :roll:

:?: pannakse vist akva põhja silikooniga aga kas siis selle kütte peale kohe kruus või käib seal midagi veel peal?
:?: kas selle "põrandaküttega" on mingid reeglid ka kui mitu cm peab või tohib olla kruusakiht peal?
:?: kas nad on ikka reguleeritavad, et panen 26C paika ja ta hoiab vee nii sooja kui vaja?
:?: kas termostaat on ikka väljaspool akvaariumi :roll: ja andur põhja viidud voolikuga, nohh nigu põrandaküttel ikka tehakse?
:?: taimedele see põrandaküte ikka meeldib?
:?: mitu W mul peaks see olema kui akvaarium on 490L

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 22, 2005 11:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kalapoeg Nemo kirjutas:
:?: pannakse vist akva põhja silikooniga aga kas siis selle kütte peale kohe kruus või käib seal midagi veel peal?
:?: kas selle "põrandaküttega" on mingid reeglid ka kui mitu cm peab või tohib olla kruusakiht peal?
:?: kas nad on ikka reguleeritavad, et panen 26C paika ja ta hoiab vee nii sooja kui vaja?
:?: kas termostaat on ikka väljaspool akvaariumi :roll: ja andur põhja viidud voolikuga, nohh nigu põrandaküttel ikka tehakse?
:?: taimedele see põrandaküte ikka meeldib?
:?: mitu W mul peaks see olema kui akvaarium on 490L

1. Sa vist mõtled kaabli kinnitamist põhja? Mina seda küll põhja külge ei liimiks! Siis on selle kättesaamisega pärast selline jama, et pool pead läheb halliks. Üldjuhul kinnitatakse kaabel iminappadega põhja külge ja kui kruusa peale paned, siis nendest iminappadest on juba suva - kruus hoiab ise. (vihje - akvapoodides on iminapad 10x kallimad kui kodukaupade poes.)
Kruus jah kohe peale ja tegelikult läheb iminapa-paksune kiht ka ju kaabli alla (seda viimast asja tasuks jälgida, kuna sooja kaabli kokkupuutel suhteliselt külmema klaasiga tekib klaasis arvatavasti lisapingeid).

2. Mina küll erilisi reegelid netid kolades kohanud pole. Soe vesi saab tõenäoliselt kuitahes paksu kihi puhul üles ja külm vesi allapoole - just nii nagu füüsikaseadus teha käsib. Ma pakun, et kihi paksus las olla sama mis muidu.

3. Kaabel t* ei reguleeri, see on termostaadi ülesanne. Termostaat aga hoiab jah sellist t* nagu Sa määrad. Või noh - ta ikka orienteerub rohkem anduri järgi - nii et see on vist kõige olulisem komponent.

4. Just nii see välja näeb jah. Tähele tasuks panna tõsiasja, et kuna põrandakütte andur pole üldjuhul vees toimimiseks ette nähtud, siis peaks ta ilusasti ära isoleerima - näiteks termokahaneva rüüsi ja silikooniga. Sel juhul pole muid torusid jms. enam tarvis.

5. Räägivad, et meeldib. Teoorias on asi kah hea. Kuna olen asja praktikas küllalt vähe aega kasutanud ning võrdlusmoment puudub, siis kinnitada ei julge. Igatahes saad seinal rippuvast (mitte just väga loodusliku välimusega) küttepulgast lahti... no juhul muidugi, kui see on eesmärk.

6. See on juba suht raske küsimus. Mul on 1W/L ja kõik toimib normaalselt. Aga mul on pealt lahtine akva. Kui Sinu kastil on kaas peal, siis pole niipalju võimsust tarvis, sest aurumist on vähem. Ja sõltub ka sellest, kas toas on Sul 10 või 20 * sooja ning kui palju akvas t* peaks olema. Siiski - võimsuse reguleerib parajaks ikkagi termostaat, ning seega ei tee väikene üledimensioneerimine muud halba, kui võtab Sinu rahakotist paar lisakrooni kaabli eest tasumise hetkel.

Paar asja veel:
- Kui netis ringi kolad, siis näed, et põhjakütet kasutatakse 2 viisil:
* kogu akva kütteks.
* ainult taimejuurtele väikese veevoolu tekitamiseks.
viimasel juhul kütab akva vett ikkagi mingi muu instrument ja küttekaabli võimsus on marginaalne.

- Küttekaabli soetamisel mõeldakse üldjuhul veidi enda ja kalade ohutuse peale, ning:
* paigaldatakse 220V küttekaabli ette rikkevoolukaitse
* ostetakse küttekaabel, mis töötab madalamal pingel (näit 12 või 24 volti)
teine variant eeldab lisainvesteeringut sobiva võimsusse ja pingega trafosse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 23, 2005 12:04 
Akvarist

Kalapoeg Nemo kirjutas:
Peab olema (IMHO (minu arvates)) 5-7sm, ja kruusi suures mitte vähem kui 2-4mm
Kalapoeg Nemo kirjutas:
Näiteks mul on küttekaabel taimeriga reguleeritab, termoregulatori pole.

Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver