foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Valik akva valgusteid
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 03, 2005 05:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kalapoodides on 36W T8 toru hind ca 250 kr, Keila Kaablis on Philips Aquarelle 36W 120 kr ja Megaluumenis Osram Flora 36W 65 kr. Nagu ma aru saan on valgustus eelkõige taimedele kasvuks vajalik (veidi ka kalade värvuse esile toomiseks), siis mille pagana pärast peaks ma eelistama neid spetsvalgusteid, mis on 4x kallimad?
Osram Flora valgus on kuidagi roosakas ja nagu nõrgema valgustugevusega. On ta ikka sobiv akvaariumi valgustamiseks?
Kindlasti on kogenud akvaristid enda jaoks selgeks teinud, millised valgustid on nende jaoks parimad. Ehk jagate oma teadmisi, miks eelistate ühte teisele? Kas erinevatel hindadel on ka vastav kvaliteet?

Mul on 7x36W valgustust, ehk, kas oleks hea, kui torud oleksid erinevad või piisab täiesti ühte liiki torudest? Milles seisneb erinava valguse kvaliteet, kui spekter on sama?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 03, 2005 08:51 
Akvarist

Pildid: 0
Ma tõstatasin üsna analoogse teema siin millalgi ja küsimustele päris vastuseid ei saanud peale mulle endalegi teadaoleva lingi: http://www.aqua-web.org/users/saurama/index.htm
Soome keelt ei oska ja aimu ei oma, et milliseid spektreid taimed just eelistavad... Sinu nimetatud margid on poemüüjate sõnul taimekasvatuseks sobilikud väidetavalt.
Mul on 4x36W (2xW Osram Flora ja 2x36W Philips Aquarelle). Kokku annab see suht tavalise valge (õrna violetse tooniga) valguse. Osramid panin vist küll kahel pühjusel:
1. äkki on (kasulik) erinevus spektri osas e. katavad erinevaid spektreid
2. hinna pärast - Osrami torud sain hiljuti Megaluumenist a' 27kr (loodan, et mitte müüja näpuvea tõttu), Philpsid Effexis midagi 100+ krooni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 12:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Hard kirjutas:
Soome keelt ei oska ja aimu ei oma, et milliseid spektreid taimed just eelistavad... Sinu nimetatud margid on poemüüjate sõnul taimekasvatuseks sobilikud väidetavalt.

Põhiline iva on minu arusaamist mööda aga selles et taimed kasutavad valdavalt spektri punast ja sinist osa, sestap ka esimesed spetsiaalselt taimekasvatuseks loodud torud omasid spektris suuri "muhkusid" just punase ja sinise kohal mistõttu tulemuseks oli üpris lilla valgus. Kuna see oli üsna kole vaadata ning inimese silma vähese tundlikkuse tõttu selles spektriosas paistis ka nõrgavõitu valgusena siis kombineeriti akvaariumis taimekasvatuse torusid sellistega mis muutsid summaarse pildi inimsilmale sobivamaks - ehk siis varem laialt kasutatud "cool white" (külm valge) ja "warm white" (soe valge) torudega. Hilisema aja taimekasvatuse torudel on teravaid "muhkusid" veidi silutud ja tulemuseks on roosakas valgus. Philipsi "Aquarelle" aga sihib ntx rohkem sinist spektriosa.
Hilisemal ajal hakati tegema "Daylight" torusid kus valgust kiirgava kihi parendamisega on saavutatud päikesevalgusele lähedasem ja loomulikum tulemus. Need pole küll otseselt taimekasvatuseks mõeldud, kuid päikesevalgusele lähedasem valgus on silmale kena vaadata ja leidub seal ka taimedele piisavalt valgust.
Omaette teema on Tri-Phosphor torud (Osramil Lumilux seeria) kus kiiratakse punast, rohelist ja sinist mis kokku annab ereda valge. Nende torude kohta räägitakse et nad on orienteeritud kauplustele kuna ultraviolettkomponent puudub mistõttu selline toru ntx ei pleegita riideid.

Torude juures on oluline värvitemperatuur mida mõõdetakse Kelvinites (K). Soe punakas valgus on kuskil 3500 Kelvini kandis, üle 6000 Kelvini tundub värvus sinakas. Troopikas ekvaatori lähedal peaks keskpäeval olema värvitemperatuur 5000 Kelvini kandis (ka täisspektri torude värvitemperatuur on sihitud sinnakanti). Oluline on teada ka seda et madalama värvitemperatuuriga torud purskavad üldjuhul välja rohkem valgust, sestap hoiatatakse muide et ka kontoris madalama värvitemperatuuriga lampide asendamisel kõrgema temperatuuriga torude vastu tuleb võimsust lisada kui ei taha " kuuvalgust" saada. ;)
Lisaks värvitemperatuurile on torude juures oluline värviedastusindeks (ma pole kindel kas see on õige eestikeelne vaste) - Color rendering index (CRI), skaala on 0-100. Mida suurem CRI number seda "õigem" paistab valgustatavate objektide värv selles valguses, päikesevalgus on loomulikult kõrge CRI-ga ja ntx Gro-Lux taimekasvatuse lambid madala CRI-ga. Ehk siis tõlgendaks omalt poolt et mida parem CRI seda paremini on kõik spektriosad kaetud.
Üheseid soovitusi torude valikul ilmselt on raske anda - mis on ideaalne taimekasvatuse jaoks pole kuigi loomulik silma jaoks. Mis meeldib ühele, see ei meeldi teisele. :) Mul endal ntx on Osrami Daylight torud, algul oli 2x 54W FQ 860 (ca 6000 K, muide Osram ise soovitab just seda akvaariumis kasutada), hiljem sai ühe koos ballastiga hävinud toru asemele 54W FQ 965. Uhke toru, aga tundus tiba sinisevõitu. Hiljem panin juurde ühe 54W FQ 840, nüüd kalade värvid tulevad märksa paremini välja.
Muide, peale luminofoortorude on veel muid ja paremaidki (kahjuks kallimaid) lahendusi akvaariumi valgustamiseks.
Ja ma pole mingi valgustusespets, loodetavasti teadjamees Kert parandab kui miskit mööda panin. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nagu ma aru saan, on ka teadjamad akvaristid valinud hinna poolest soodsamad Osramid ja Philipsid, tuleb ainult teada, millist temperatuuri ja spektrit tahad. Minu esimene kogemus Megaluumeniga jättis soovida, kuna teenindaja ei teadnud mulle midagi soovitada, ma pidin ise täpselt teadma, mida vajan (ost jäi sooritamata, kuna ma ei teadnud). Teisel korral küsisin taimekasvatuseks sobilikku valgust ja anti Fluora toru. Oleks lihtsalt akvaariumi valgustust küsinud, võibolla oleks teistsugust soovitatud (FQ 860, 840 ...)
Rein, aga kas ma saan õigesti aru, et kuna mingid spektrid on küll taimedele head, aga ei too akva ilu nii hästi esile kui teised, siis oleks parem kombineerida erinevaid torusid, mitte kasutada ainult ühte tüüpi valgustust?

PS suured tänud Sulle Rein põhjaliku seletuse eest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 12:22 
Administraator
Kasutaja avatar

Lisaks Osrami ja Philipsi spetsseeriatele ja Sylvania nime.
Sellelt firmalt siis read Aquastar ja Grolux.

Kalapoodide müüdavad hirmkallid "spetsiaaltorud" jäävad nimetatud kolmele firmale pika pvahega tagant vaatama...
Las need jäävad poodi. Nii hinna kui ka tulemuslikkuse poolest...

Praegu on mu oma kasti peal 4x36W Sylvania Aquastar + 2x36W Sylvania Grolux.
Tundub siiski, et optimaalse valguspildi saab kui üks Grolux vahetada mõne valge toru vastu. Näiteks Osram 860.
Kindlasti ei tasu alahinnata reflektori rolli.

Parimat,
Tiff

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 12:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mis firma Sylvaniat esindab? Ise ostsin Sylvania Aquastar'i Rocca Kalakesest (165 kr/tk)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 01:00 
Administraator
Kasutaja avatar

www.slo.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 01:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Effexi uudis: Meie tootevalik on täienenud Itaalia firma Leuci spetsiaalselt akavaariumite valgustamiseks mõeldud luminofoortorudega.
Aquarium Nature - Aquarium Color - Aquarium Light - Aquarium Blue

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 02:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Tiff kirjutas:
Lisaks Osrami ja Philipsi spetsseeriatele ja Sylvania nime.
Sellelt firmalt siis read Aquastar ja Grolux.

Võin küll eksida aga kas Sylvania ikka eksisteerib omaette firmana? Varem ta küll oli seda, kuid kahtlustan et Osram on ta alla neelanud. Igatahes http://www.sylvania.com/ räägib et ta on Osram Sylvania, samamoodi on Osrami alt kontorit valides võimalik leida Osram Sylvania.
Tooted on muidu samad , Sylvania GRO-LUX sari taimekasvatuseks (justnimelt taimekasvatuseks, mitte akvaariumis taimede kasvatamiseks - loomulikult ta sobib ka viimaseks).
Ja Philipsi torude huvilistele infoks et lisaks mageveeakvaariumis taimekasvatuseks mõeldud AquaRelle sarjale on Philipsil AquaSky sari mageveeakvaariumis kalade värvi esiletoomiseks (ja AquaCoral sari meremeeste jaoks).
Update: Segane lugu, tundub et Sylvania ikkagi on ka eraldi olemas ( http://sylvania.aquanet.de , mageveeakvaariumi taimekasvatuseks Gro-Lux sari ja Daylightstar mageveeakvaariumis tavavalgustuseks ja värvide esiletoomiseks) kuid neil vist mingid ühised mängud.
Hmm: SLI owns the trade name 'Sylvania' in all countries of the world except the U.S.A., Canada and Mexico where the trade name 'Sylvania' is owned by Osram GmbH

Viimati muutis Rein, Teisipäev Jaan 04, 2005 04:51, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2005 03:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

See Effex kiidab oma uut Leuci sarja küll taevani: ideaalne taimedele ja kaladele ning tugevasti piirab vetikate kasvu!
Kui keegi proovib, siis ootaks tagasisidet. Hinnad ka päris normaalsed

Üles
 Teema pealkiri: Leuci torud
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 13, 2005 06:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas keegi on neid Leuci torusid kah proovinud, kuda need on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 13, 2005 06:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

See lambijutt on minu jaoks küll täielik üllatus - tuleb välja, et olem maksnud rõõmssalt akvapoes umbes 5-10x hinda lambi eest. Huh.
Kas keegi osakab lausuda, kust poest peaks siis neid torusid vaatama?

Kruus ja kivid. Veel kive. Ja mõned õhumullid.
Eheim 2322 professionel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 13, 2005 07:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tallinna poodidest oli valgustuse kokku kogutud teemades kõvasti juttu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 15, 2005 09:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

paluks siis kah nõu
plaanis effex`ist t-5 torusid juurde võtta,
praegu olemas osrami biolux 965, 2x30w
küsimus- kas kahest lisatorust piisab? ei taha kaanealust liiga täis ka toppida

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 16, 2005 09:08 
Moderator
Kasutaja avatar

skalaar kirjutas:
plaanis effex`ist t-5 torusid juurde võtta, praegu olemas osrami biolux 965, 2x30w küsimus- kas kahest lisatorust piisab?

Peaks piisama, T5 torud on tõhusamad kui T8 nii et isegi ühest lisatorust võib küll olla.

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver