Denitrifikatsioon, niipalju kui mina sellest aru saanud olen, on üks tricky buisness. Variante on erinevaid, kuid vajavad k6ik anaeroobseid tingimusi.
I variant
Anaeroobsed bakterid öksüdeerivad vees lahustunud süsinikuallikaid, saades selleks hapniku nitraatioonist. Asi toimub kahes etapis, millest esimeses oküdeeritakse nitraat nitritiks ja teises nitrit molekulaarseks lämmastikuks. (Teised produktid on CO2 ja H2O. Ja OH- kui reaktsioon l6puni peaks minema.) Konks ongi selles, et reaktsioon v6ib esimeses etapis pidama jääda, kui keskkonna redokspotentsiaal ei ole piisavalt madal, mille korral on tulemuseks see, et saime nitraadist jälle nitriti.
P6him6tteliselt suht kontrollimatu värk. On teoreetiliselt küll v6imalik kontrollida, aga see eeldaks sisuliselt eraldi anaeroobse filtri välja ehitamist, kus oleks tagatud väga aeglane vool anaeroobsete tingimuste kujunemiseks, toimuks lahustuva süsinikuallika doseerimine (selleks, olen aru saanud, kasutatakse metanooli!
) ja kogu protsess oleks reguleeritud vastavalt filtris olevale redokspotentsiaalile. (Mis eeldab selle pidevat monitoorimist.)
II Variant
Oksüdeeritakse Fe 2+, kasutades hapnikuallikana nitraati. tulemuseks lämmastik, FeOOH ja vesinikioonid. See protsess, ma saan aru v6ib toimuda nö. looduslikul teel näiteks rauarikkas p6hjasubstraadis.
III variant
Oksüdeeritakse vesinikioone, hapnik endiselt nitraadist. Produktideks lämmastik ja vesi.
Lisaks v6ivad toimuda anaeroobses keskkonnas veel muud protsessid peale denitrifikatsiooni, mis v6ivad kaasa tuua muude mittesoovitavate kemikaalide (nt. väävelvesinik, kui hapnikudoonoriks on sulfaadid v6i metaan, kui hapnikudoonoriks on CO2) tekke. Ega sellele ka naljalt kätt ette panna ei saa.
Variant II ja III oleksid mulle isiklikult vastuv6etavad, aga ilmselt toimuvad mingil määral väljakujunenud akvas niigi, kui selleks vajalikud tingimused olemas on.
Variant I poolikuna ei ole mitte see, mida tahaks oma akvas näha.
Var I teadlik l6pule viimine IMHO (minu arvates) liiga tülikas. Vähemalt tavalises koduakvas ei näe sellel erilist m6tet.
Eelistaks pigem taimi v6i kasv6i isegi vetikaid, kes selle nitraadi ära söövad.