Kunagi varem rääkisin et avastasin Tartu mnt. poes riiuli otsast odavad akvaariumilambid ja plaanin ühe prooviks ära osta. Kuna selgus et neid on saada mitte ainult ühe, vaid ka kahe toruga siis sai puhkuse ajal üks selline riist soetatud.
Asi näeb karbis välja selline:
Nagu näete, hiinakas ning magnetilise ballastiga. Aga nuriseda pole mõtet, korralik elektrooniline ballast maksab rohkem kui kogu see lamp!
Nii, tirime riista pakendist välja:
Need mustast plastist "sangad" on reguleeritavad jalad millega lamp toetab akvaariumile. Kuna mul on see hetkel vana metallraamiga akva jaoks siis sinna jalad just liiga kindlalt ei toeta, kuid klaaskasti peale peaks istuma küll vägagi kindlalt. Hooletu ostja võib arvata et torude ees on mingi papp kaitseks pandud ja selle ära visata - see oleks aga viga. Tegelikult on seal õhuke pleksiklaasi leht millel mõlemal pool on paber kaitseks peale pandud. Ja see leht tuleb esmalt lambist ettevaatlikult välja tirida (mina polnud piisavalt ettevaatlik ning vaatamata kaitsvale paberile kriipisin pleksi vastu kruvipead ära), paberid eemaldada ja siis pleksiklaas tagasi panna. Lambi korpus on alumiiniumist, otstes on plast. OK, harutame asja rohkem lahti:
Nii. Pesad pole veekindlad. Torudel on peale kirjutatud WATER PLANT kuid äratavad kahtlust. Reflektoriks on aga foolium. Uudishimulik nagu ma olen, piilun kohe ka lambi sisse:
Kruvid on tavalised puidukruvid nii et pikka pidu pideval kruttimisel pole oodata. Vaatame ballasti ka üle:
Üsna ootuspärane pilt. Nii, kruvin asja tagasi kokku ja torkan põlema:
Mõlemal torul on oma lüliti.
Ka kahe toruga variant on taimeakva jaoks napivõitu ja torud sees pole liiga lubavad, kuid vähenõudlike taimedega ajab asja ära. Magnetballast tekitab pisut surinat, kuid ilmselt saab selle asemele sokutada kas kompaktse elektroonilise ballasti või teha miskit säästulampide ballastidest (lähen ise ilmselt seda teed). Kui olid eriti kuumad ilmad siis mõlema toru sisselülitamisel läks lamp väga kuumaks ning hakkas levitama odava plasti haisu, nii et hetkel käib ühe toruga. Kui saabub meie tavapärane ilmastik siis proovin jälle kahe toruga. Ja vähemalt ühe toru vahetan välja taimekasvatuse toru vastu millel olen kindel et lisaks kirjale on ka spekter taimekasvatuseks sobiv.
Mis siis kokkuvõtteks öelda? Väga odav lahendus, näeb aga enamvähem välja. Ilmselt lihtsaim ja odavaim võimalik moodus ilma kaaneta klaaskastile valgustus saada. Nii odavalt väga uhket ja superkvaliteetset riista ei saa, kuid selle raha eest on seal asja küll. Iseehitajate jaoks on see aga mõistliku hinnaga valgusti kest mille sisse saab asjalikuma sisu orgunnida. Hinnad on vähemalt minu meelest üsna konkutentsivõimelised, kel huvi, läheb vaatab.