foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Oskab keegi soovitadas kust võiks leida akva küttepulgale avarii termostaati? (või midagi mis teda asendaks)
Et liigkõrge temp korral lülitaks elektri välja. Seda siis lisaks küttepulga enda sisseehitatud termostaadile.
Asjalugu järgmine: paar aastat tagasi kooles küttepulk maha (kontakt jäi kinni), sattusin õigel ajal peale ja asi piirdus 2-3 e kalga, ostsin uue ja tublisti kallima vidina mis nüüd enne jaani täpselt samal viisil maha kooles, ainuke vahe selles, et seekord olin kodunt kaugel ja hukkunuid 100% :cry: Kolmas kord ei tahaks enam midagi sellist läbi elada, nii et hind pole eriti määrav.
Üldiselt itaalastest hoidke eemale ja ärge makarone kah ostke :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 02:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Et seda ei juhtuks soovitan osta 2 küttepulka- mõlemad poole võimsusega sellest mida vajatakse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 03:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Kaks varianti:
- kui tahad just küttepulka, siis täpselt nagu rroomm soovitas, osta kaks väiksema võimsusega pulka
- otsi eraldi elektroonilise regulaatoriga soojendi (ntx selline)
Esimese variandiga on nii et need bimetallist lülitiga soojendid lähevad katki sõltumata tootjast, selline tehniline lahendus lihtsalt ongi puudega, see lüliti kärssab läbi. Et miks siis kasutatakse? Ilmselt lihtsalt odavaim variant.
Elektrooniline regulaator võib ka katki minna, kuid tõenäosus on oluliselt väiksem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 03:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Endal käis ühe võimalusena kah peast läbi see 2-e pulga mõte - aga siis juba järjestiklülitusega - muidu on lõpptulemus suvisel ajal ikka sama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 03:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Maaks kirjutas:
Endal käis ühe võimalusena kah peast läbi see 2-e pulga mõte - aga siis juba järjestiklülitusega - muidu on lõpptulemus suvisel ajal ikka sama.

Kui paned järjestikku siis jahedamal ajal võib jälle akvas liiga külmaks minna kui üks soojendi katkestusse läheb, ega seegi hea pole. Kuidas paralleelselt pannes lõpptulemus suvisel ajal sama tuleb ma paraku ei mõista - kui üks kärssab lühisesse nii et töötab kogu aeg siis teine ei lülitu sisse, ja vastupidi, kui esimene kärssab katkestusse siis teine vihub tööd teha.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 31, 2014 05:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Leidsin päris kogematta selle vajaliku vidina :-)
http://www.hydor.com/eng/prodotti-tecni ... mostat.php
Eestis odav just ei ole :evil: järelikult tuleb internetist tellida :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 31, 2014 06:11 
Akvarist

Pildid: 20
Mul just oli vaja mannatera haiguse raviks temp ajutiselt tõsta 30 kraadi peale. KKeerasin palju ma keerasin seda temperatuuri, aga üle 29,5 ma seda ei saanud. Järelikult pole väga põhjust karta!

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 01, 2014 05:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
See 2x küttepulga mõte on päris nutikas. Ausalt üteldes poleks ma ise koheselt sellele tulnudki.

Maaks, samas mõtlen seda et mis ruumis ja millised kalaliigid sul on/olid et nad on/olid nii tundlikud? Küsin seda lihtsalt huvipärast.

Näiteks mul on Mustamäel akva temp 24°C ja kui soojenduspulk kooleks ega siis see akva temp väga madalale ei langeks. Pakun et toa temperatuurile mingi 19-20°C. Aga eks meil akvas sellised tavapärasemad kalaliigid.

Akvadele on ju olemas täitsa proff monitooringusüsteemid: SOS olukorra tekkimisel saadavad veenäidu, temp jms kõikumiste puhul alerdi akvaristile kas e-kirja või sms'i teel. Kuid sellised seadmed maksavad tavaliselt sadu eurosid kui mitte rohkemgi. Kui üleliigset raha oleks katsetaks kindlasti.

Kas keegi meie siinsetest akvaristidest midagi monitooringusüsteemi laadset (alert: e-kiri, sms) oma akvades kasutab? :)

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 04, 2014 09:27 
Moderator
Kasutaja avatar

ertserts kirjutas:
See 2x küttepulga mõte on päris nutikas. Ausalt üteldes poleks ma ise koheselt sellele tulnudki.

Kas keegi meie siinsetest akvaristidest midagi monitooringusüsteemi laadset (alert: e-kiri, sms) oma akvades kasutab? :)

Mu kontroller lubab seda aga pole seni kasutanud (v.a. koodi testimise ajal) - soojendid pole nii võimekad et tervet akvat üles kütta.
Mismoodi annab 220V soojendeid järjestikku lülitada, ei saa kohe kuidagi aru. 2 eraldi nõrgemat pulka on hea lahendus. Soojendi + väline termoregulaator on samuti hea lahendus (2 regulaatorit: väline ja pulga see) ei lähe ju korraga lühisesse.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Mai 29, 2015 02:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kodus seinal nüüd ATC800 mis valvab hetkel küll ainult kütmist, kuigi on võimeline ka jahutusventi juhtima.
Pilt
Muidu OK asi, aga natukle suurem kui arvestasin (ei viitsinud mõõtudesse süübida) - aga näitu saab vaadata nüüd väga kaugelt :mrgreen:
Felch: skeem kuidas saab 2tk järjest ühendada nii et emb-kumb termostaat rakenduks.
Pilt
Järjestlülitusel on võimsus 2x väiksem, kuna kummagile küttekehale jääb pool pingest.
ertserts: vee madalaim võimalik temp toatemperatuuril on alati 2-3° väiksem kui õhutemperatuur (kui palju täpselt, see sõltub õhuniiskusest). Mul talvel kisub toas sinna 21...22 kanti (ja suvel ...30° isegi).
Ja see õnnetus juhtus suvel palavaga (nagu ikka õnnetustega), ma temp ei mõõtnud, aga suht "kalasupi lõhn" oli asjal juba juures. Ilmselt oli oma osa ka lampidel, mis korralikult lisasoojust annavad. Küttepulk oli vist ~200W ainult.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Mai 29, 2015 10:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Seda ma küsimusega silmas pidasingi - kumbki pulk jääb poole pingega tööle. Kuivõrd nad soojendavadd, on mulle teadmata. Kirjuta tulemustest.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 30, 2015 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Seda ma küsimusega silmas pidasingi - kumbki pulk jääb poole pingega tööle. Kuivõrd nad soojendavadd, on mulle teadmata. Kirjuta tulemustest.

See on puhas matemaatika: 150w+150w järjestikku =150w küttevõimsust :D
EDIT 01.06.2015
Felch, sul tundub matemaatika kõik OK olema. Ma ei süübinud sügavamale kui selleni, et kui järjest panna, siis mõlemale langeb 1/2 pingest ja unustasin täiesti et vool muutub :-)
Seega korrektne valem oleks tõesti 150W+150W järjestikku = 75W küttevõimsust (KOKKU).
Ehk siis need, kes sellise lahenduse kasuks otsutavad peavad ostma juba alguses võimsamad küttepulgad.
Aga nagu eespool kirjutasin, siis mul 1 pulk ja ATC800 ja rohkem eksperimenteerida ei ole vajadust.

Viimati muutis Maaks, Esmaspäev Juun 01, 2015 08:58, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 30, 2015 10:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Matemaatika küll aga Ohmi seadus kehtib seni veel...
Arvutame 1 soojendi voolu: P=U*I -> I=P/U=150/220=0,68A.
Siit leiame sama soojendi takistuse: U=I*R -> R=U/I=220/0,68=323 oomi.
Meil on 2 soojendit järjest -> takistus on 2* suurem -> R=2*332=646 oomi.
Arvutame seda ahelat läbiva voolu: I=U/R=220/646=0,34A.
Ja siit ahelas eralduv võimsus: P=U*I= 220*0,34=75W

Vastus: 2 järjestikku ühendatud soojendi peal eraldub vaid 75W ! Ehk siis täpselt 2* vähem...

See on täiesti loogiline ka - võimsus jaotub ühtlaselt mõlemale koormusele. Kui ei usu, ühenda 2 sama võmsusega lambipirni järjest - mõlemad peavad põlema poole heledusega.
Saastalambid ja LEDid on omaette teema: võivad üldse mitte põleda aga võivad ka maha põleda...

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver