foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ph mõõtmine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 10, 2010 09:06 
Moderator
Kasutaja avatar

On keegi sellega tegelenud? Nimelt avastasin, et juhtivuse elektroodi samasse lahusesse pistmisel Ph pinge ujus tugevasti ära. Juhtivuse mõõtmiseks lastakse veest voolu läbi - selge. Võtsin elektroodilt pinge maha aga effekt jäi. Siis võtsin metallplaadi, maandasin ja pistsin lahusesse - sama jama!
Kas nii peabki olema? Siis peaks ju Ph näit hakkama sõltuma igasugustest muudest asjadest peale Ph enese !? Ehk siis mitme parameetri koos mõõtmine ongi keerukas?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 10, 2010 07:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Jutt tuli vist liiga tehniline....
Küsin teisiti: kas on kombeks mõõta Ph-d KOOS teiste parameetritega? ORP loomulikult aga nt. juhtivus? Või DO ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 10, 2010 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ph mõõtmine võib oleneda küll teistest elektroodidest, mis veega galvaaniliselt ühenduses on. Kas Sul on nende mõõtjate elektroonika osa ka kuidagi seotud omavahel (ühine toide, maandus, varjestus) ? Nende akvakontrollerite skeemidel, mis näinud olen, ei ole siiski mingeid erilisi lahtisidestuse momente märgitud. Kas see elektroodide vaheline mõju oleneb veehulga suurusest ka ?. Minu kastis on hetkel täielik anomaalia Ph mõõtmisega - kalibreeritud elektrood näitab -10 , selle näiduga ei oska midagi teha.

Mul oli imelik asi veetaseme anduriga, mis 1-2L kausis proovides toimis normaalselt, akvas ei töötanud üldse, kuigi elektroodide vaheline kaugus sama. Vedasin kogu mõõtetehnika akva peale, hea et midagi sisse ei kukkunud... :) .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 11, 2010 08:50 
Moderator
Kasutaja avatar

On sul kastis veel mingeid elektroode või asju, mis kuidagipidi pinge all? See vist seletabki näidu muutumise.
Mul on kõik andurid ühe toite ja kontrolleri taga. Katsetasin lihtsalt veekannus. Suurem nõu võiks segavat mõju vähendada aga mõju vist ikkagi jääb.
Tundub, et mitut asja korraga mõõta ikkagi ei saa?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 12, 2010 10:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
On sul kastis veel mingeid elektroode või asju, mis kuidagipidi pinge all?
Veega ühenduses on ainult üks elektroodidega veetaseme andur (selles on siis 1 ühine aktiivne elektrood ja 3tk erinevate tasemete määramiseks ). See andur ei sega Ph näitu.

Samuti ei ole mingit mõju muudel elektriga tiksuvatel asjadel, mis võiksid häireid põhjustada:

250w pinnaseküte, mis käib alalispingega ja tarbib voolu 6-7A, see peaks tekitama päris arvestatava magnetvälja.

Valgustus max 400w, selles on dimmeriga ballastid 5tk, genereerivad ka arvatavasti igasugust läbu. MH valgustid kaane all 2tk. MH võtab käivitumise hetkel kõvasti rohkem voolu, kuigi valgust sel ajal sealt suurt ei tule. Energia läheb gaaslahenduse tekitamiseks ja pirni soojendamiseks. Sel hetkel võiks olla mõju Ph mõõtmisele, aga ei ole midagi sellist märgata.

Terve pesakond igasugust elektriga töötavat värki ei sega ka Ph andurit.

Minu kastis ei ole probleem "elektrilise iseloomuga". Mingi muu veidrus on, mis tuleb üles leida. Seekord töötas Ph elektrood normaalselt 2 nädalat. Mingeid muudatusi kastis ei teinud. Ma tean päris kindlalt, et kui selle elektroodi nüüd toru küljest (elektrood on ühendatud kolmikuga välisfiltri vooliku külge ) ära võtan ja normaalses olekus proovin, siis näitab õigesti. Eeelmise elektroodiga oli täpselt sama asi, aga see käis pool aastat, enne kui näit metsa läks. Elektroodi puhastamine ei aidanud.

Veega kokkupuutuvate elektroodide vastastikune mõju oleneb kindlasti veehulga suurusest ja elektroodide omavahelisest kaugusest loomulikult.

Kas vee juhtivuse mõõtmisel on ka mingi standard elektroodi jaoks, kui suure pingega mõõtmine käib ? Alalispinge kindlasti, see on selge. Juhtivust saaks ju mõõta ka vahelduvpingega, kas see segab Ph elektroodi samamoodi ? Proovi juhtivuse elektroodile lihtsalt 100mV (või sama suurusjärk, mis alalispingega mõõtmisel) vahelduvpinget peale anda, vaata mis Ph näit selle peale teeb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 12, 2010 11:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Juhtivust mõõdan vahelduvpingega (ca 5kHz, pinge ca 200 mV). Sond on 4 elektroodiga nagu see: http://www.topac.com/conductivityprobes.html. Huvitav on see, et Ph elektroodi näit sõidab metsa ka siis, kui viskan anumasse lihtsalt maandatud plaadi! Esmalt proovisin mõõteskeemile toidet anda vaid mõõtmise ajaks, ei aidanud. Siis tekkis kuri kahtlus, mis sai maandatud plaadiga kinnitatud. Ma ei teagi enam, mida teha. Kas tõesti ei saa Ph-d ja juhtivust koos mõõta? VÕimalik, sest Ph on ju ülitundlik elektriväljade (magnetväli teda eriti ei huvita) suhtes. Proovisin pista mõlemad elektroodid oma tööakvasse (100l). Vahekaugus oli 70 cm tuuris ja Ph näit läks lolliks kohe kui juhtivuse sisse pistsin. Kummaline on see, et DO eletrood on samuti eelpingestatud (0,7V) aga ei avalda mingit mõju !?
Ma ei saa pihta....

Sorry elektroonika sügavustesse kaldumise pärast. Ilmselt ei eruta see arutelu enamikku akvariste väga palju. Aga mõni vee parameetreid iga päev mõõtev inimene võiks ehk anda nõu, kuidas seda tavaliselt tehakse. Võtad proovi katseklaasi ja mõõdad ükshaaval ? Siis on muidugi selge....
Kodanik P6ltsil on vist vahva vee parameetrite mõõtja/logger - kuda see murest üle sai?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 12, 2010 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võib-olla peaks Ph mõõtja/kontroller + elektrood olema täiesti iseseisev karp, millel ei ole mingit galvaanilist sidet muu skeemiga ? välja arvatud elektrood ise. Skeemi väljund siis vaja kuidagi lahtisidestusega teha.

Ühenda otse Ph elektroodi külge digitester, see näitab siis mingit väikest alalispinget, mis ei ole küll otseselt Ph ühikutes aga põhimõtte poolest ongi iseseisev skeem. Nii saaks oletust lihtsalt kontrollida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 12, 2010 11:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei peaks saama - testri sisendtakistus on 10M, Ph jaoks on rohkem vaja.

Tegelikult...proovima siiski peaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 13, 2010 03:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Minu kasutsuses olevatel sondidel, mis soolsust(juhtivust) mõõdavad pole ühelgi pH mõõtjat küljes, kuigi vähemalt ühel on sellise lisamise võimalus küll ära märgitud.
Aga kui ma aega saan siis ma võin mitme aparaadiga korraga samast nõust mõõtmist katsetada küll.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver