foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: soojendus küttekaabliga
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2004 01:47 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Nov 11, 2004 11:36
Postitusi: 61
Asukoht: Tallinn
olen mõelnud et kas äkki saab kasutada akvaariumil küttekaablit. panekst selle akva põhja liiva alla termostaat on ka olemas. siis oleks akvas koguaeg ühtlane vee temperatuur. mis arvate ja äkki on keegi seda kasutand.

_________________________________
* Pealkiri muudetud. Rein *


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2004 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 09, 2004 05:56
Postitusi: 728
Asukoht: Tallinn
Mina ei poolda üldse seda kruusa alust soojendusevärki. Liiati seda põrandakaablit. Pole ju teada,et kaua ta nii märjas keskkonnas vastu peab. Kõige etem on välisfiltrisse paigutatud soojendusüsteem. Aga tõsi mis tõsi,ka kõige kallim vist. Kas sul olemas see põrandaküttele mõeldud termostaat? Kas see mitte ei tööta ruumi õhutemperatuuri pealt? Kui nii siis see ei sobi ju.Puhtalt minu arvamus,pole ise kunagi proovind.

_________________
www.basset.ee


Üles
 Teema pealkiri: kütte
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2004 02:49 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Nov 11, 2004 11:36
Postitusi: 61
Asukoht: Tallinn
termostaat on olemas ja see ei tööta õhupealt vaid tuleb panna samasse keskonda kus küttekaabelgi. aga sul võib õigus olla, et kruusa alune kütte ei ole eriti mõistlik lahendus


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2004 03:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Akvaariumi küttekaabel on saksa koolkonna akvaristide hulgas tublisti kasutamist leidnud, seal on see üks high-tech akvaariumi olulistest komponentidest. Ntx Dupla on tuntuse saavutanud just oma küttekaablitega ( Kaspar Horst/ Horst E. Kipper "Das Optimale Aquarium" on üsna tuntud ja tunnustatud raamat mis tõi laiemat tuntust ka põhjaküttele küttekaabliga, olemas ka inglise keeles) , Dennerle on tuntud tegija jne. Nagu igal asjal on ka põhjaküttel omad head ja vead. Heaks loetakse see et pinnas ja vesi soojeneb ühtlaselt, taimejuurtele peaks parajalt soe pinnas hästi sobima, soojenenud vesi tekitab läbi pinnase mõõduka veeliikumise mis kannab toitained taimede juurteni jne. Lisaks on küttekaablid madalapingelised (24 V) ja vooluvõrgust galvaaniliselt eraldatud - ehk siis turvaline lahendus võrreldes tavapäraste pulksoojenditega. Muide, andur paikneb sel asjal akvaariumis.
Halb on see et paigaldada tuleb see krempel akvaariumi esimese asjana - hiljem lisada pole võimalik. Kui katki läheb siis ilma kõike välja tirimata kätte ei saa. Ja lõppude lõpuks on tast tolku eeskätt siis kui kasutad komplektis nende firmade pakutavate pinnasesegudega mis sisaldavad just sobival määral toitaineid. See lõbu on lisaks ka suhteliselt kallis.
Küttekaableid saab ka ise teha, mulgi on suuremas akvaariumis selline. Sel teemal aga pikemalt eraldi kirjatükis - loodetavasti leian niipalju aega et see lõpuni kirjutada.
Muide, IMHO (minu arvates) ka filtris oleval soojendusel on omad head ja vead: hea on see et ta on mugav kasutada ning ei võta akvaariumis ruumi, halb aga see et kui on mingi jama filtriga siis on probleem ka akva soojendusega. Ntx tuleb voolikus ummistus ja hiljem kalad külmetanud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2004 06:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 17, 2004 12:30
Postitusi: 463
Asukoht: Tartu
Küttekaablite valiku kohta veel niipalju, et peale Reinu mainitud firmade ja DIY saab küttekaabli (koos kliendisõbraliku suhtumise ja hea teenindusega) kätte sihukesest firmast nagu Devi.

Variante on sealgi mitmeid - kas tellida spetsiaalne veekindel küttekaabel või siis otsida sobiv põrandakütte kaabel ja seda veidi vee vastu kindlustada. Esimese variandi kasuks räägib võimalus ise pinget valida, teise kasuks see, et saad asja kohe kätte.
Ise valisin esimese variandi, aga kasutuses on olnud nii vähe aega, et mingeid järeldusi (v.a. see, et päris soojaks läheb teine) teha veel ei saa.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 29, 2004 05:56 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Aug 08, 2004 11:02
Postitusi: 92
Asukoht: Tallinn
Mul töötab Dupla kaabel juba üle 3 aasta. Akvaarium ca. 270l. Dupla'lt on ainult kaabel ise, sel ajal oli see ainus saadaolev.
Regulaatoriks on Schego, ostetud seame.com internetipoest,
http://www.shopsolution.nl/shop/home.asp?shopid=seameuk&prodid=schegotemp
220/24V trafo Tallinna Oomipoest.
Algul kasutasin ka tavalist küttepulka, aga kuna mul on 4 valgustoru (algul 4x40w T8, praegu 2x40W T8 + 2x54W T5), siis on probleemiks pigem jahutamine kui soojendamine.
Tulemuste üle ei nurise, taimed kasvavad kenasti, alatasa peab rohima ja harvendama.. Akvaariumi üles seades panin kruusa alla paki Dupla Laterit G savi ja kasutan ka juurealuseid väetisetablette ja -kuule (nt. Sera, JBL). Tropica MasterGrow vedelväetist veevahetuse ajal ka.

Nüüd, kus küttekaablite valik on suurem, oleks ehk mõistlik kasutada väikese võimsusega kaablit (nt. Dennerle või Duplathermik), mis pidevalt töötab, soojendades juuri ja tekitades kruusa all veeringlust + tavalist küttepulka (või välist soojendit) temperatuuri reguleerimiseks. Dennerle pakub ka spetsiaalset temperatuuriregulaatorit, mis juhib korraga nii kaablit kui ka soojenduspulka.


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver