foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: valgustuse 8W overkill
PostitusPostitatud: Reede Jaan 15, 2010 11:48 
Akvarist

Küsimus järgmine , meie tarkadele elektroonikutele.

Kui mul on T5 8W toru ja kitsi nagu ma olen ei raatsi talle elektroonilist moodulit osta vaid kasutan saastalambi süsteemi, siis

kui ma panen talle külge 9W seade siis on võimsus kuskil 9,5W

kui aga 11W siis on 11,5W kusjuures 13W seade näitas ka 11,5

siit küsimus kui palju mõjutab 1,5W või 3,5W suurem võimsus toru eluiga ja elektroonika eluiga.

mõõtmiseks sai kasutada poes müüdavat igaühe wattmeetrit :)

teaks kas ma raatsin sinna aquarellesid järgi surada, hoiaks need õigetes asjades sees, sinna paneks odavad tavatorud :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 11:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Skeemiliselt on saastalampide elektroonikad suhteliselt ühesugused (erineva võimsusega isenditel). Natuke erinevad on vaid toite konded. Seega VÕIB stardil antav sirakas olla veidi liiga suur. Kahjulik mõju avaldub esmajoones kütteniidile (see võib läbi põleda). Samas kuna erinevus on väike, ei tahaks uskuda et see toru elueale eriti mõjub. Siin peab vist katsetama hakkama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 01:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Puhtalt katseeksitusmeetod abiks. Tootjad soovitavad kindlate torude võimsuste jaoks ainult sobilike võimsustega süüteseadmeid. Garantii kehtib ainult õige süüteseadmega süütamise puhul. Kõik kõrgemad ja madalamad toitepinged ning voolud võivad nagu eelpool Felch juba mainis, hävitada sisemised hõõgniidiotsad. Samas võivad ka gaaside valed süüted neid initsiatiivsemalt töös hoida ning eluiga lüheneb selle arvelt.

Julget pealehakkamist ja katsetamist. Kes teab palju sellega pärast materjaalset kokkuhoidu tekib.
8w T5 toru mini süüteseadme hind ca 250.- ühele torule.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 03:01 
Akvarist

vaja läks ainult pessasid vaja kuna vanad süüteseadmed säästupirnide näol olemas ja torud olid ka ülejäänud kuna valmislampidesse said teised torud sisse.
igatahes silmaga tundub et põleb tiba tugevamalt kui originaalis. aga praegu toimib üks toru :)
kahele vaja veel valmis teha.. eks siis katsetame kuda toimib. :)
rahalist kahju suurt ei teki õnneks sellega, kui toimib siis on aga võit meeletu 60.- (kuna mul olid asjad ennem olemas siis tasuta praegusel kujuk peaaegu) vs 300.- ühele valgustile täiskomplekt arvestades et see ei ole mu peamine kast ja tegemist lisavalgusega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 03:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuna mul endal ei ole aega taoliste katsetustega tegeleda, siis ootan huviga edaspidiseid tulemusi ning aega kaua süsteem vastu pidas.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 08:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Nii palju, kui mina tean, ei juhtu toruga muud kui et kütteniidid võivad maha põleda. Aga ka siis saab toru põlema panna, selliseid süüteseadmeid isegi müüakse (ka foorumis oli kord jutuks).
Nii suur see vool ka ei ole et torus vool "platoo" pealt välja läheks ja pauk käiks... Ja Hg-aurudega ei juhtuks ka siis midagi, ainult laiali lendaksid :) Üldiselt...pole seda veel juhtunud.
Luminofoor on 2. asi, mis kulub. Ilmselt selle võrra eluiga lüheneb veidi. Kuipalju täpselt, selgub katses. Muide, luminofoor kulub ka tavalises režiimis nagunii. Kuskil mainiti, et aastaga on valgusviljakus vähenenud 50% (kui õigesti mäletan).

PS. Saastalambi ballast töötab samuti >20 kHz sagedusel, mis tähendab, et valgus ei vilgu nagu "mehhaaniliste" ballastide puhul. Igati positiivne!

Viimati muutis Felch, Laupäev Jaan 16, 2010 08:43, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 08:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

50% valgusviljakuse vähenemine siis T8 toru puhul, et T5 torudel see aeg veidi pikem.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 16, 2010 08:51 
Akvarist

Nii
sain oma 50L kastile ka kaane peale tagasi
paar tundi nokitsemist ,jootmis,lõikumist ja käsitööd ja oligi asi paigaldusvalmis. praegult põleb ja kolme toru koguvõimsus mõõtja järgi 22 - 23 W. põlevad ilusti ja ka kuumenemist ei ole
pärastpoole lükkan pildid ka üles. vaatame kaua see süsteem töötab. päeva pikkus mul 11 tundi.
igatahes võrreldes endisega tundub kast valgem kui enne, kuigi 3 saastalambi ja ühe toruga oli koguvõimsus 29 + 8
nüüd aga 4 x 8 ehk kuskil 30 - 34 W kokku

Pilt
Pilt

ei maksa sõna võtta, et teibituuning ja koledalt pandud reflektorid. see kaan sai teha kiirkorras ja aijutise lahendusena ja polnud paremaid reflektoreid siis võtta, nüüd oleks korrarlikud reflektorid isegi olemas aga ei saa ju kaant tööjuurde.
teibikihi all on kolm süüdet, kuna katet käepärast ei olnud jääb praeu nii mõneks ajaks. kui leian sobiva karbi siis kinnitan sinna peale katteks. juhtmed jätsin ka originaalpikkusega, äkki tulevikus mujale vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 18, 2010 04:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Huvitav lahendus, aga ilmselt on kõige odavam ja lihtsam osta ntks KEY kaubamajast 100 krooniga T5 8W õhuke lamp, ainul juhe külge ja valmis. paistab et üks selline sul seal juba on?

Endal praegu on kaks sellist 25l akvas, ühes neist aquarelle toru teises nn täisspekter. Praegu juba üle 2 nädala töödanud ja mingit niiskuse probleemi ei paista olevat.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 18, 2010 05:24 
Akvarist

vat kuna mul neid 100.- lampe on niigi 3 tk ja neis kõigis on aquarelle torud sees ja originaalid jäid üle. et need ära kasutada, selleks saigi see töö ette võetud. need valmislambid on mul väikses kastis mingi 4 kuud töös olnud :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 11:41 
Akvarist

1. kuu sai täis, lambid põlenud iga päev 11 tunni reziimis. siiani probleemideta. vaatame edasi. praegune systeem igatahes toimib :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 11:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Minul põlesid nad sama skeemi järgi kuskil aasta ringis või umbes nii. Siis aga hüppas 9 kilo kassi natuke suurema mürtsuga akva kaanele ja ballastipundar pudenes teibituuningust lahti ja vette. Lambid kustusid...
Ballastid ei tasunud parandamist aga torud olid ok. Kalad ka!
Edaspidi enam kunagi ajutisi kinnitusi ei tee. Luban!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 20, 2010 12:09 
Akvarist

irw
juhtub
onneks on mu kass kuskil 5-6 kg peal alles ja isearetatud asjad on väljapool tagakuljel, et just vältida sellist asja. aga kui ma kaua laisk olen ja oma suure kasti kaant valmis ei tee, siis seal võib ta mu juweli kaane ära lõhkuda kuna toetuspunktid on halvasti ja kassimolkus huppab meetri korguselt sinna peale pidevalt :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 20, 2010 12:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Kassid lihtsalt käivad akva juurde. Minu viga, et kaalu ja sellest tekkivaid jõudusid ei arvestanud...
Kaane projekteerimisel siiski arvestasin: kogu kaane sees on tugevalt kinnitatud liisturing ja see toetud akva klaasile. Seega on raskus jagatud ühtlaselt üle kogu äärepinna. Noh...teoorias vähemasti.

PS. Minu saastaballastid polnud siiski paljalt kleeplindiga kinni. Ikka kulokarbis aga kuna nad ei mahtunud sinna hästi ära, jäi vist kaas irvakile ja kaane teibiga tehtud julgestus vedas alt. Ja... see lõppes nii, nagu pidigi.

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver