foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 05:25 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere tarkadele!

Kysimus just selline nagu pealkirjas. Millised kogemused? Hetkel on seis just selline, et yhest kyljest vaevab SAS, teisest kyljest ruumilis-tehniline võimalus. Hetkel asub yhel kapitaalsel kapil 112-liitrine kast, mis toimib väga edukalt. Mõõtsin kappi ja avastasin, et sinna mahuks kuni 240-liitrine kast. Mõtlesin, et telliks siis äkki sinna peale suurema, sest noh....saate isegi aru :D Aga kahjuks välisfiltrit pole võimalik mitte kuhugi mahutada.

JBL teeb sisefiltreid kuni 200-liitristele, olen lugenud. Lisaks olen kursis sellega, kui tyytu jms on sisefiltri puhastamine, kuid see pole minu jaoks siiski yldse mingi probleem. Mida oskate kosta? Elukohta kohe vahetada ei jõua :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 05:43 
Akvarist

Juwel-i 400L on sisefiltriga ja katki pole midagi. Minuteada on võimalik see Juwel-i filtrikast ka eraldi soetada. Või kui mõõdud sobivad, siis võtta juba täiskomplekt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 05:51 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei, eks ma uurin lähemalt. Kapp on mul olemas ja annaks peale panna kasti mõõtudega 80x60X N cm kõrgusesse...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 06:09 
võib-olla on asi teisiti, ent isiklikult eelistaksin Juwel filtrile Fluvali sisefiltrit. nii näiteks pakub Fluval välja U4 sisefiltri, ent on ka teisi.
Link: http://cgi.ebay.com/FLUVAL-U4-underwate ... 5d2729356c

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 12:20 
Akvarist

Kui teha low-tech kast, siis saab hakkama ka ainult pumbaga, mis vett ringi ajab... Ükskõik, kui suur see kast siis sealjuures on...
http://www.malloftheworld.com/aquarium/part1.htm

Mida sa oma kastis pidada/kasvatada tahad?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 12:55 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

pm neidsamu, kes mul olemas on, ja siis veel äkki mõni... rohkem taimi tahaks kasvatada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 02:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Põhimõtteliselt võiks ka hoopis mingi põhjafiltri peale mõelda. Või põhjafiltri ja väiksema sisefiltri kombinatsioonile.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 03:13 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Pakuks et ka lausa ilma filtrita saab igasuguses akvas hakkama, kõik sõltub ikkagi sellest mis on eesmärgiks ning kes-mis seal akvas hakkab olema. Üldiselt on akvas oleva vee liikumine kasulik - tänu sellele satub vette rohkem hapnikku, toitained jõuavad taimedeni (ka pinnases liigub vesi mingil määral ja liigutab toitaineid, tugevalt kokkuvajunud pinnas kus vesi ei liigu tekitab probleeme), veetemperatuur on ühtlane jpms. Aga kui vesi on akvas toatemperatuuril, akvas on peamiselt taimed ning vaid mõned vähenõudlikud asukad siis saab läbi ka ilma vett keerutamata - mul ntx tööl laual olevas väikses akvas elavad juba pikka aega taimede keskel mõned krevetid ning kardinalid.
Kui aga vett soojendatakse siis on kasvõi veepumba abil veeringluse tekitamine ilmselt vajalik. Mõned rikkaliku taimestikuga akvade omanikud kasutavad ka kanisterfiltreid suure pumbana, viskavad seest kogu sisu välja - eeliseks on madal ummistuse tekkimise tõenäosus ning ka pikem voolukatkestus ei tekita suuri probleeme kuna filtris pole hukule määratud bakterikolooniat. Mullapõhjaga 100 liitrine akva mis kasutab ainult veepumpa on mul käigus 2005-st aastast alates, probleeme pole seni olnud.
Filter kipub aga siis möödapääsmatuks muutuma kui akvas on (liiga) palju asukaid ja/või vähe taimi nii et piisava suurusega bakterikolooniat saab hoida vaid filtri abil. Kuna enamus kodanikke ei suuda panna vastu kiusatusele tuua oma akvasse (liiga) palju kalu, on ka filtrid muutunud enamasti tarvilikuks.
P6ltsi pakutud põhjafiltrid olid pikka aega vägagi populaarsed ning on täitsa toimivad riistad. Neil on aga mõned miinused - kui seal miskit untsu/umbe läheb siis on puhastamine tõsine töö, lisaks ei meeldi enamusele pinnases oleva juurestikuga taimedest tugev pinnasest läbi minev veevool mis kaasneb põhjafiltriga.

Viimati muutis Rein, Teisipäev Jaan 05, 2010 03:38, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 03:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul oli kunagi 60 ses pinnasefilter. Ja asi toimis suurepäraselt! Kuni...
...juurestikuga taimed suureks kasvasid. Juured lihtsalt lõpuks ummistavad asja ära ja siis selle puhastamiseks tuleb kogu põhi üles kraapida - ehk siis restart sisuliselt teha. Ilma juurteta taimedega seda ohtu muidugi ei ole...

Olen mõelnud ise, et kui peaks kunagi ahvenakastil kus taimi ei ole soovima, siis oleks see üks väga tõenäoline filter. Nimelt on ju filtril meeletult suur filtrimeedia (peaaegu kohu põhjakiht)...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 03:40 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

esialgu on nendele 7 kalale plaanis juurde võtta 2 ahvenat (lifalili). arvan, et nendega mu kalakogus ka piirdub kuni suurema elukoha ja akvani.

aga see on kindel, suurem kast tuleb :) iseasi, kui suur siis täpselt. ilmselt midagi 200+. seni olen JBL siseflitriga kyll maru rahul.

igaks juhuks lisan, et see vedel CO2 on ka ideaalne vahend, kel pole eraldi aparaadi jaoks viitsimist/ruumi. just see excel =D> , easy carbo ei toiminud mu arust yldse.

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver