tv kirjutas:
Väidetavalt ei pidada kalad punast valgust nägema, sestap siis punane öövalgus. Samas pidid ka kassid-koerad olema värvipimedad. Niiet võta sa kinni.
Umbes-täpselt sellist põhjendust ma kartsingi.
Aga nagu ma juba ühes vanemas teemas seda hüpoteesi käsitlesin, siis ...
Silver kirjutas:
Isiklikule kogemusele tuginedes tean kindlasti, et see jutt on müüt, et kalad punast valgust ei näe.
Punase valgusega on see jama, et vesi neelab seda tõesti paremeni, kui teisi valgusspektri osi,
aga enamik akvaariumikalu elavad sellistes sügavustes, kus punased toonid pole veel neeldunud.
Seega on evolutsiooniliselt põhjendamatu, miks ei peaks kalad punast valgust nägema.
Ka oleks evolutsiooniliselt põhjendamatu, miks kalade pulmarüüs tihti punased toonid intensiivistuvad
ja kui punane nii nähtamatu oleks, siis oleks see evolutsiooniliselt kujunenud üldse kaitsevärvuseks.
Isiklikust kogemusest niipalju, et skalaarid ja guraamid näevad 680 nm lainepikkusega punast valgust.
Nimelt sattus punase monokromaatilise laserpointeri kiir akvaariumisse ja skalaar tahtis klaasist läbi sõita.
Teiseks on mul akvaariumis sügavmusta tooniga pinnas ja kui kalad punast valgust ei näeks,
siis ei näeks nad ka sellelt pinnaselt punaseid sääsevastseid endale nii edukalt toiduks püüda.