-Karl- kirjutas:
hmm...sinu lahendus ei anna etkel erilist effekti. torult tulev valgus peegeldub enamjaolt torule tagasi. Oleks vaja teha niiöelda rennid (kõrgläikivast plekist kõige parem voolida)...tegelikult otseselt kaane ja toru vahele polegi reflektorit vaja...kui lõikad peeglist ribad (50-60mm laiad) ja monteerid nad toru kõrvale mõlemale poole ca 45 kraadise nurga alla (nurga muutmisega saad valgust oma äranägemise järgi suunata) siis saad sellest ühest torust visuaalselt kolm toru teha...
Ma poleks selles nii kindel. Kui ma kaant tegin, siis sai proovitud torusi põlema panna nii ilma peegilta ja peegliga. Ja tulemus oli ikka kardinaalselt erinev - seda muidugi puht silmaga mõõdetuna.
Valguse torule tagasi peegeldumisest seda, et tagasi torule langeb ainult see valgus, mis langeb peeglile 90 (ja selle ligi) kraadise nurgaga. Muu nurgaga valgus peegeldub juba torust mööda.
Ja see, et ühest torust saab "teha" kolm toru on ka natuke mööda ju. Pigem annab niimoodi valgust paremini suunata, kuid toru valgusviljakus jääb ikka samaks - olgu see siis peegeldatud akvaariumisse ühe peegilga või suunatuna kahe peegliga külgedelt.
Ma väge kahtlen selles, et näiteks ühe 20w toruga ja peeglitega annaks teha samaväärse tulemuse kui 3x20w torudega ja ilma reflektorita.
Aga eks see reflektoriteema omaette teadus ning kindlasti on võimalik paigutada reflektor (või peegel) paremini kui minul seda on. Kuid kas see on seda tööd ja vaeva väärt ning annab nii märgatavalt parema tulemuse kui mul hetkel?
Ma arvan, et kõige lihtsam oleks head valgus saada nii, et muuta kogu kaanealune peegeldavaks (olgu selleks siis valge värv, peegel, reflektorplekk või miski neljas asi). Niimoodi peegeldub ka kogu veest tagasi peegelduv valgus tagasi vette ning kaotsi läheb võimaikult vähe.
Ehk ma võtan plaani oma halli osa valgeks värvida ja rahul olla.
Kõik üleval põhineb minu enda loogilisel (või siis ebaloogilisel) mõtlemisel. Ja kui keegi hakkab taga otsima mingeid numbreid, viiteid või teaduslikke katseid, siis minul neid pole
Mina olen oma preaguse reflektoriga märksa rohkem rahul kui vana juweli plekist reflektoriga ja eks see olegi kõige tähtsam - ikka oma akvaariumiga rahul olla