foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 01:11 
Akvarist

Tere

tekkis väike mõttesähvatus kas mul on ikka piisavalt valgust taimedel.
akva mõõdud siis 100 x 42 x 66 mahtu siis mingi 260 liitrit

peal Juweli originaal kaan 2x30W t8
sinna lisatud juurde veel 2x30 W ehk kokku praegult 4 x 30 ehk 120W

torudeks praegult uks 4000 ja teine mingi 6500 ehk siis soe ja kulm toru
mis uuel nadalal vahetuvad Philips Aquarelle torude vastu kuna tegemist suht vanade torudega vist ja teised kaks siis Philips Aquarelle ja osrami mingi flora toru (ei hakka praegu kaant kergitama et täpsustada)

kas peaks lisama juurde veel 1 voi kaks toru voi pole see enam nii oluline?
ja kui lisada siis mida?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 01:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Eks see oleneb ju väga palju akvaariumist ja selle tehnikast.

Kui lisad hoogsalt co2, möllad väetistega, kasvatad nõudlikke taimi jne, siis tasuks vajadusel juurde panna...

Samas kui sul on taimedeta ahvenakast, siis on valgust liigagi palju...

Ehk siis sõltub see väga palju sinu akvaariumist. Praegu tundub, et sa ajad pigem w taga kui jälgid akva seisu. Kui taimed kasvavad ja kõik on korras, siis pole ju mõtet. Kui taimed näitavad vajadust valguse (või millegi muu järele) siis tasub talle seda muidugi anda...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 10:36 
Akvarist

vat siin tekibki see asi ,et kast on taimi täisaetud ja jääb tunne et valgust tiba vähe põhjas, paar taimeon kuidagi kahvatud.CO veelpuudub aga tuleviku teemana tuleb peale, kaladest elutsevad kastis greenbarbused,4mõõksaba ja ule 10 guraami.
väetisi eritiveel ei lisa veidi saab pandud praegult ainult Tetra PLantaminvedelväetist.

korval on väike 22 l kastkus sees 2 x 8wvalgust, millest uks 6500 ja teine philipsi akvarelle toru ja seal olevad taimed on nagu tiba tumedamad rohelised.
siit see kusimus nagu üldse tekkiski.
viga saaks parandada ehk sellega kui paremad reflektorid valmistada aga kesk-eesti pole suutnud kuskilt head plekki veel leida ja seetottu on kahel tulel all foolium.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 01:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pane peegel reflektoriks. Kõige parem peegeldus ju üldse...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 02:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

räägiks kah väheke reflektoritest...nii kuda ma olen nndest asjadest aru saanu..

Teoreetiliselt peaks kõige parem reflektor olema kõrgläikiv metall (alumiinium näiteks), tavaline klaasist peegel seda ju põhimõtteliselt ka on, aga seal rikub asja veits ära see klaas...too neelab tiba valgust (kui just vääristatud pole, harilik peegel vaevalt..). Aga see vahe ei tohiks erilist rolli mängida...niiet aatomik'u pakutud peegel sobib küll..painutamise ja üldse töötlemisega tekib aind klaaspeegliga raskusi :wink:

Aga et terve akva kaanealune katta peegliga...hmm pole eriti otstarvekas..peegel peegeldab rohkem konkreetset valgusallikat, ülejäänud peegli pindala jääb suht kasutusse olukorda.Sellessuhtes on valgeks värvitud kaanealune väheke parem lahendus, et valge värv hakkab kogu oma pinnaga valgust peegeldama..ühesõnaga hajutab valgust ühtlasemalt (valguskaod jällegi suuremad)
Parim lahendus minu meelest on pannna peegel-reflektor ainult torude äärde ja ülejäänud kaanealune värvida valgeks..niimoodi peaks pärisa palju valgust kasti suunatud saama (kaod väikesed)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 03:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mul suuremal akval oli kogu kaas tehtud peeglitest. Täitsa toimis, ainus mure oli kriimudega mis ajapikku tekkisid. Hind tuli muide praktiliselt sama mis plastist ribadest kaanel. Seda oli muidugi ka et klaas juhtis soojust rohkem kui plastik, sestap oli ilmselt kaanealune pisut jahedam kuid peeglite peale kippus vesi kondenseeruma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 05:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minul endal on ka peegel pandud kaane alla. Aga karlilt hea idee ülejäänud kaane alune valgeks värvida. Mul hetkel see halli värvi mis neelab kindlasti päris palju valgust...
Lähitulevikus peaks siis natuke värviga plätsedama.

Samas kriipise ja veetilkade tekkimisega minul probleemi ei ole. Asi on 2 kuud nii olnud ja püsib täitsa puhtana. Ja kui isegi peaks natuke määrduma, siis ei ole ju raske seda puhastada vahetevahel...

Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 07:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

hmm...sinu lahendus ei anna etkel erilist effekti. torult tulev valgus peegeldub enamjaolt torule tagasi. Oleks vaja teha niiöelda rennid (kõrgläikivast plekist kõige parem voolida)...tegelikult otseselt kaane ja toru vahele polegi reflektorit vaja...kui lõikad peeglist ribad (50-60mm laiad) ja monteerid nad toru kõrvale mõlemale poole ca 45 kraadise nurga alla (nurga muutmisega saad valgust oma äranägemise järgi suunata) siis saad sellest ühest torust visuaalselt kolm toru teha..

..nii saab hoopis vähemate torude arvuga hakkama...soojust kaane all vähem ja narvapoistega saab kah paremini läbi :wink:

Kaanealune värvi kindlasti valgeks, see toimib.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 07:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Otsi kusagilt vana luminofoorvalgusti, mis laes üldvalguseks kasutati ja raputa sellest reflrktor välja. Hea poleeritud alumiinium, lihtne parajaks lõigata ja väga vähe kaalub.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 08:31 
Akvarist

nende vanade valgustite hankimisega nii nagu on - ei vedelekuskil,muidu oleks ammu endale ära toonud. aga tegevuskava siis praegult selline et koigepealt kui uued torud saabuvad , korjan kaane maha ja võõpan valgeks, siis vahetan ära originaal süüte elektroonilise vastu - voolutarbimine kukub pea 20 W :) , ja üritaks sinna paremad peegeldid hankida, ega ta oma originaalid on kah suht nirud - ära oksudeerunud, peeglit vedeleb kodus kull, kui just kuskilt vana valgustit ikkagi ei onnestu saada, aga ei usu et saab , siis loikan ribad ja monteerin need kaldu külgedele, seal mul ju hilisõhtuks javarahommikuks veel ju sinised ledid ka.

aga siit järgmine kusimus- mis värviga võõbata?
aerosool sobib? samuti äkkion veljehõbe parem kui valge?
ega see plastiku võõpamine paras nöök ole.

ei saa ju kaant kauaära ka hoida,kassi risu läeb kalu uudistama :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 09:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

aerosool sobib küll, aga plastikule vaata kas plastikukrunt alla või siis näiteks auto plastikstange värv. mingi üldine (labidavarte ja aiakärude) aerosool otse plastikuga hästi ei nakku küll, hakkab maha kooruma

värvi valgeks, ja võta läikiv...peegeldab paremini

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 09:15 
Akvarist

Pildid: 4
Effex müüb reflektorplekki ka eraldi. Vist oli neil 1,2 ja 1,5 meetrised - seda annab lihtsalt lõigata ja vajalik kuju anda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 06, 2009 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

-Karl- kirjutas:
hmm...sinu lahendus ei anna etkel erilist effekti. torult tulev valgus peegeldub enamjaolt torule tagasi. Oleks vaja teha niiöelda rennid (kõrgläikivast plekist kõige parem voolida)...tegelikult otseselt kaane ja toru vahele polegi reflektorit vaja...kui lõikad peeglist ribad (50-60mm laiad) ja monteerid nad toru kõrvale mõlemale poole ca 45 kraadise nurga alla (nurga muutmisega saad valgust oma äranägemise järgi suunata) siis saad sellest ühest torust visuaalselt kolm toru teha...

Ma poleks selles nii kindel. Kui ma kaant tegin, siis sai proovitud torusi põlema panna nii ilma peegilta ja peegliga. Ja tulemus oli ikka kardinaalselt erinev - seda muidugi puht silmaga mõõdetuna.

Valguse torule tagasi peegeldumisest seda, et tagasi torule langeb ainult see valgus, mis langeb peeglile 90 (ja selle ligi) kraadise nurgaga. Muu nurgaga valgus peegeldub juba torust mööda.
Ja see, et ühest torust saab "teha" kolm toru on ka natuke mööda ju. Pigem annab niimoodi valgust paremini suunata, kuid toru valgusviljakus jääb ikka samaks - olgu see siis peegeldatud akvaariumisse ühe peegilga või suunatuna kahe peegliga külgedelt.
Ma väge kahtlen selles, et näiteks ühe 20w toruga ja peeglitega annaks teha samaväärse tulemuse kui 3x20w torudega ja ilma reflektorita.

Aga eks see reflektoriteema omaette teadus ning kindlasti on võimalik paigutada reflektor (või peegel) paremini kui minul seda on. Kuid kas see on seda tööd ja vaeva väärt ning annab nii märgatavalt parema tulemuse kui mul hetkel?
Ma arvan, et kõige lihtsam oleks head valgus saada nii, et muuta kogu kaanealune peegeldavaks (olgu selleks siis valge värv, peegel, reflektorplekk või miski neljas asi). Niimoodi peegeldub ka kogu veest tagasi peegelduv valgus tagasi vette ning kaotsi läheb võimaikult vähe.

Ehk ma võtan plaani oma halli osa valgeks värvida ja rahul olla.

Kõik üleval põhineb minu enda loogilisel (või siis ebaloogilisel) mõtlemisel. Ja kui keegi hakkab taga otsima mingeid numbreid, viiteid või teaduslikke katseid, siis minul neid pole :D

Mina olen oma preaguse reflektoriga märksa rohkem rahul kui vana juweli plekist reflektoriga ja eks see olegi kõige tähtsam - ikka oma akvaariumiga rahul olla :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 07, 2009 08:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Peeglitest kergem aga ka veidi nõrgem variant oleks kleepida kaanele foolium. Ta kogub muidugi samavõrra sodi kui muud vahendid ja on vast nõrgem ka kui peegel või värv aga värviga võrreldes peegeldab paremini.
Kumerad reflektorid mõnest vanast lambist oleks muidugi eriti hea, kogu valgus peegeldatakse vette. Tasapinnalise peegliga seda ei saavuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 07, 2009 09:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

avastatud jupp reflektorit !

mis pikkus täpselt vaja on ?

PS

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis