foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: kuidas kasutada läbiviike?
PostitusPostitatud: Reede Juul 17, 2009 09:29 
Akvarist

Kuidas needsinatsed läbiviigud toimivad? Kavas oleks teha 206x46x72 cm kast ja varustada kahe välisfiltriga, üks vblla nt jbl cristalprofi e1500 ja teine nt Tetratec EX 1200. Kujutlen, et peaks puurima põhja 4 auku filtritele ja veel 1 väiksema augu mullitaja jaoks, aga millised augud? Ja millised läbiviigud? Kas filtri toru kinnitatakse läbiviigu otsa mingi voolikujupiga?Tartu Bettas arvati, et välisfilter käib ikka toruga üle akvaariumi ääre ja läbiviikudest ei teatud mitte midagi:(
Millised näevad välja sõel ja flööt ja milleks seda flööti üldse vaja on?
:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 17, 2009 09:39 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
põhja läheb 4 auku filtritele, 0 mullitajale (milleks sulle see? kui ilu pärast, siis on mõistlik mitte hakata lisaauku puurima, kompressor on nii väike, et peidad kaane alla ära, akvaariumisse minev voolik on vaid 4mm). läbiviigud tavaliselt plastist. filtri toru kinnitatakse läbiviigu otsa otse ja kinnitatakse tihedalt, nii, et see veesurvega ära ei saaks kukkuda. mida vähem vahelülisid, seda ohutum. sõel käib sissetõmbevooliku (või siis õigemini küll läbiviigu) otsa, et lehesodi ja muu jama ei saaks ummistada filtrisse minevat voolikut, flööt käib väljalaskevooliku otsa (läbiviigust tood toru veepinnast kõrgemale). selle ülesanne on hajutada veevool peenemaks ja vee langemisega kaasa tuua rohkem hapnikku. flöödi võib panna ka veepinnaga tasapinnaliselt, siis on selle ülesanne lihtsalt veeringluse tagamine veepinnal.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 17, 2009 11:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Poemüüjatel on selles mõttes õigus et aukude puurimne ei ole ilmtingimata vajalik. Nt. Eheimi kanistritel on kaasas kõik vajalik voolikute viimiseks üle akva ääre.
Profid puurivad augud, paigaldavad läbiviigud jne. Ilmselt on nii ilusam (tehnika pole näha).
Minu purgis on kanistri voolikud plasttorudega üle ääre, käib küll. Taimed katavad kõik silma riivava.
ma pole proff ka, hobi lihtsalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 12:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aukude puurimine mõistlik uue kasti juures, kus mõte kogu tehnika võimalikult ära peita, tulemus rohkem näha alguses, kui kast tühi ja iga jubin nähtaval. Sama hästi varjab filtri ühendusi ka 3D taust või taimedega akvas suuremad taimed. Suurema kastiga tähendab iga filtri läviik ehk 1m lühemat voolikut seega kiiremat veevoolu ja mõte asjas kindlasti on. Omal ka uue kasti põhi nagu sõel juba, lähemal ajal täpsemat infot tulemas selle kohta.

welda kirjutas:
Tartu Bettas arvati, et välisfilter käib ikka toruga üle akvaariumi ääre ja läbiviikudest ei teatud mitte midagi:(

eluterve lähenemine küsimusele

welda kirjutas:
Millised näevad välja sõel ja flööt ja milleks seda flööti üldse vaja on?

Sõel võiks olla nagu sõel, et jämedam soga filtrisse ei satuks ja flööt on aukudega toru veevoou hajutamiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 01:34 
Akvarist

tänud kõigile nõuandjatele! kas sõela ja flööti saab akvapoest osta ka või tuleb ise meisterdada? kas plastikust köögisõel kõlbaks?
ja veel, et kus noid läbiviike müüakse? kas tetratec ja jbl filtritele lähevad sama mõõduga viigud ning kuidas selle mõõtu välja arvutada?
vabandan oma asjatundmatuse pärast
mullitajat mõtlesin kasutada vee hapnikusisalduse suurendamiseks :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 01:48 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
flööt ja sõel enamasti iga filtriga komplektis. kui ei, siis eraldi on müüa.
läbiviigud teeb sulle see mees, kes kasti kokku kleepis, ise ei ole just väga mõistlik hakata põhja auke aretama. uuri mõlema filtri voolikute siseläbimõõtu ja selle järgi lasedki teha. voolik peab istuma läbiviigu otsas hästi tihedalt, seega läbiviigu koguläbimõõt peab olema suurem, kui vooliku siseläbimõõt.
veepinna liikumise korral on lahustunud hapniku hulk piisavalt suur ja 680-liitrises kastis ei tee mullitaja seda ka oluliselt suuremaks. ilu pärast võib panna, kui meeldib.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 09:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

JBL CristalProfi e1500 voolikute mõõt on 16/22, selle järgi saad valida läbiviigud (Viimsis müüb neid Bike&Boat World). Sobivad nii 25mm kui ka 32mm aukudele mõeldud läbiviigud, kuigi viimaste puhul peab voolikute kinnitamisega veidi rohkem vaeva nägema, aga soovitav oleks kasutada just suuremaid.
Kui akvaarium just neljast küljest vaadeldav ei ole, pole peale filtri läbiviikude rohkem suurt mõtet auke teha (tegelikult ka filtri väljavoolu jaoks tingimata mitte). Kui akvaarium hakkab asetsema toa keskel, siis võib teha ka veel ühe augu õhupumba vooliku ja lambi juhtmete jaoks.

P.S. Kui kindlalt pole paigas, milliseid kalu kavatsed pidama hakata, võiks õhupumba paigaldamise võimalusega siiski arvestada (nt. õhuvoolik tagaseina taha paika panna, hilisem pumba ja õhukivi kinnitamine sinna külge on väga lihtne).

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 10:40 
Moderator
Kasutaja avatar

kpl Kalake kirjutas:
ˇ.... Kui akvaarium hakkab asetsema toa keskel, siis võib teha ka veel ühe augu ... ja lambi juhtmete jaoks.

Ohoh, kas isegi juhtmeid veetakse läbi akva? Võimatu see pole aga...huvitav küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 11:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
juhtmeid veetakse läbi akva?

Vajadusel saab vedada küll, aga läbiviik tuleb korralikult teha (ohutuse küsimus ja et vett ka peaks). Kaane tarvis juhtme üles toomiseks on isegi parem läbiviigu külge pikk toru üle veepinna, mille sisse saab juhtme(d) ajada. See on nüüd ise küsimus, mis rohkem vaatamist segab - toru akva sees või lahtine juhe väljaspool akvat.

Ise olen põhjakütte juhtme läbiviiguga teinud, teisel katsel sai hea. Akvaariumi silikoon ei sobi juhtme kinnitamiseks, tihendamiseks, ei nakku plastikuga hästi ja hakkab hiljem lekkima, siis tuligi uuesti ja teistmoodi teha. Kindlasti on leida sellist silikooni, mis sobib selleks otstarbeks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 02:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Üsna enesestmõistetav, kuid igaks juhuks ikkagi mainin - minu teada augud tehakse klaasi reeglina enne kasti kokkuliimimist, mugavam ning ka risk väiksem sest augu tegemine pole päris ohutu asi. Mu ühele akvale tehti küll hiljem, kuid ega meistrid selle üle õnnelikud polnud ja eriti hea meelege ette ei võtnud. Et tasub kohe algul asi võimalikult hästi läbi mõelda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 19, 2009 02:24 
Akvarist

suur aitäh! Hakkasin juba isegi mõtlema, et äkki korrusmajas oleks siiski kindlam viia voolik üle ääre? Kui pump rikki läheb, oleks ju teoreetiline võimalus olemas, et akvaarium jookseb läbiviigust tühjaks? Akvaariumi tahaks küll sättida maksimaalselt vastu seina, kuid seinakrohvi sisse saaks vist kanali süvistada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 20, 2009 09:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

käpik kirjutas:
Vajadusel saab vedada küll, aga läbiviik tuleb korralikult teha (ohutuse küsimus ja et vett ka peaks). Kaane tarvis juhtme üles toomiseks on isegi parem läbiviigu külge pikk toru üle veepinna, mille sisse saab juhtme(d) ajada. See on nüüd ise küsimus, mis rohkem vaatamist segab - toru akva sees või lahtine juhe väljaspool akvat.

Kui akvaarium on überringi vaadeldav, on toru varjamiseks võimalikud variandid kas kunst- või ehe juurikas, mingi keraamiline kate vms, variante on mitmeid. Kui akvaariumisse tuleb ka kolmemõõtmeline tagasein, saab toru selle taha ära peita.
Võimalik on plastiktoru asemel ehitada ka klaasist toru (kinnitub silikooniga põhja külge), mille seest on võimalik kõik kommunikatsioonid vedada.

welda kirjutas:
suur aitäh! Hakkasin juba isegi mõtlema, et äkki korrusmajas oleks siiski kindlam viia voolik üle ääre? Kui pump rikki läheb, oleks ju teoreetiline võimalus olemas, et akvaarium jookseb läbiviigust tühjaks?

Kui läbiviik pole korralikult paigaldatud, jookseb vesi sealt ka siis välja, kui pump ei lähe rikki :). Ja vastupidi: kui filter pole korralikult peale puhastamist kokku pandud, on teoreetiline võimalus, et akvaarium jookseb filtri kaudu ka ilma läbiviikudeta veest tühjaks.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 20, 2009 07:23 
Akvarist

Mina just lasin...tegelt ikka nats aega tagasi akva teha akvamehel ja augud ka põhja Mulla tänavalt sain läbiminekud..160 eeki tükk ja filter on jbl 1500...voolik läheb ikka ühes tükis sealt läbiviigust läbi tal all pool selline koonus tihend..keerad kinni ja ei pressi vett vahelt läbi(ma lasen järgmine nädalavahetus vee sisse siis näen)...miks nii otsustasin oli et vähem voolikuid ja pumbal lihtsam töötada oleks...pumbaga kaasas oli siis varjant kuidas üle ääre panna saagisin ja jupitasin...sisse vool sai norm ma arvan..vooliku otsa kohe plastmasstoru aukudega ja otsa...veepiirile see suunaja .....aga ära imemine tuli põhjast kuskil 15 cm kõrgusele tahaks veel allapoole...nüüd veel vaja kaks klappi (kraani) osta ja panna vahetult enne filtrit et kui tahan seda puhastada keeran kraanid kinni ja võtan filtri välja...mul küsimus selle 1500 kohta seal põhjas need valgest kivist (torukesed)..ja muu siis erinevad svammid....kas peaksin osad svammid ära võtma ja sinna poest veel mingeid asju soetama või jääbki nii...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 27, 2009 08:21 
Akvarist

Mina ostsin Bike ja Boat-ist 4 viiku 32mm augule, neile tuleb siiski voolikud otsa ajada, eks siis paistab, kas õnnestub voolikut nii palju venitada, et sinna peale läheks - vooliku ja viigu siseläbimõõdud üsna ühesuurused. See-eest viigud olid odavamad, vist ca 60 kr tükk.
Armas kkalamees, kas Sa ostad tavalised metallist kuulkraanid sinna vahele?
Ma olen aru saanud, et kui veekogus põhirõhk taimedel, pole svammidele midagi lisaks vaja, aga kui taimi võrreldes kaladega vähevõitu ja eriti kui mõned kalad tundlikumast liigist (nt kiirevooluliste ojade või suurte järvede kalad?), siis soovitatakse mõne svammi asemel mingit suurema võimsusega biofiltritäidist, nt mina ostsin samale filtrile JBL Micromec-i lisaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 27, 2009 09:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

kkalamees kirjutas:
Mina just lasin...tegelt ikka nats aega tagasi akva teha akvamehel ja augud ka põhja Mulla tänavalt sain läbiminekud..160 eeki tükk ja filter on jbl 1500...voolik läheb ikka ühes tükis sealt läbiviigust läbi tal all pool selline koonus tihend..keerad kinni ja ei pressi vett vahelt läbi(ma lasen järgmine nädalavahetus vee sisse siis näen)...miks nii otsustasin oli et vähem voolikuid ja pumbal lihtsam töötada oleks...pumbaga kaasas oli siis varjant kuidas üle ääre panna saagisin ja jupitasin...sisse vool sai norm ma arvan..vooliku otsa kohe plastmasstoru aukudega ja otsa...veepiirile see suunaja .....aga ära imemine tuli põhjast kuskil 15 cm kõrgusele tahaks veel allapoole...nüüd veel vaja kaks klappi (kraani) osta ja panna vahetult enne filtrit et kui tahan seda puhastada keeran kraanid kinni ja võtan filtri välja...mul küsimus selle 1500 kohta seal põhjas need valgest kivist (torukesed)..ja muu siis erinevad svammid....kas peaksin osad svammid ära võtma ja sinna poest veel mingeid asju soetama või jääbki nii...

JBL CP 1500-l peaksid olema juba voolikutel kraanud vahel ja muud ei tohiks vaja olla, arvan. Iseasi kahtlen ma nendes läbiviikudes...kas ikka voolik püsib seal sees. Tavaliselt on mõeldud selletaolistest läbi ajamiseks PVC toru.

Läbiviikude kohta näeb pildimaterjali minu 1000L teemas. Joone all on link.

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver