foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: värv akva kaanele
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 21, 2009 02:41 
Akvarist

Millega värvida, et vette ei satuks midagi kahjulikku ning et värv vastu peaks ning vineer (veekindel) kõmmelduma ei hakkaks kiiresti (ükskord hakkab ju nagunii :lol:)? Tegemist veekindlast vineerist kaanega. Vineer 2 cm, sellise lihtsalt sain, second-hand ülejääkidega tegemist. Tükid valmis lõigatud, ootavad värvi, kokkukruvimist ja uut värvi. Vineeri lõikepindadele oleks mõistlik rohkem värvikihte panna, eks?

Metalli kaane all tasuks vältida, jah? Kuidas lavastada luugi sang, nii et kruvid ei ulatuks kaane alla? On praktikaid või ideid?

Näis, mis saab projektist "Beibe ehitab akvale kaant". Ehk sellega, et beibest saab elektrik-saekaatri...hmmm...beibe. :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 21, 2009 05:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Mina katsin vineeri Pinotexiga. Lasin kenasti kuivada ja siis alles akva peale. Kaane all on metalli hulganisti - peegeldi torudele, ballastid ise, kaane ääretükkide kinnitusklambrid.
Sanga kruvid...võib ju enne pikkuse sobivaks lõigata või kasutada polti ja mutrit. Mutter ei jää eriti palju välja ja teda saab veidi sisse süvistada ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 12:30 
Akvarist

Ok, väljendan end täpsemalt - roostetamisaldist metalli tasub kaane alla panna nii vähe, kui võimalik?
Ma ei hakkaks mingeid raualõikamisi ega poldi sissekaevamisi tegema, sest sellal, kui Felch seda õppis, õppisin mina kudumist ja ristpistes väljaõmblemist. :oops:

Kas sanga kinnituse roostetamise vastu on piisav ülevärvimine sama värviga, millega katan kaane? Tundub kahtlane. Ma adun, et läbi see kinnitus ei roosteta, aga rooste hakkab pudenema ju akva vette, kui teda piisavalt saab. Seda oleks vist mõttekas vältida, eks?

Pinotex ei tundu ahvatlev. Tahaks midagi, millega saaks katta defekte vineeri pinnal. Pinotex mu arusaamist mööda immutab. Veekindlal vineeril on ju see kilekiht peal, mis mu arusaamist mööda ei ole ka immutatav (või äkki on, ega ma ei tea ju, välja näeb nagu ei imbuks sinna miski). Kile sees on aga defekte küllaga (mainisin, et taaskasutusmaterjaliga tegemist), seega tuleks millegi tõhusaga siiski katta ta. Äkki on midagi alternatiivset Pinotexile?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 07:29 
Akvarist

Kruntimiseks kasutaks epo krunti ja värvi tooni saab segada oma tahtmise järgi.(Mõtlesin kahekomponentseid autovärve) Osta võimalik ka 100gr kaupa. :roll:

240l, JBL e900+JBLcp500. Hemichromis lifalili, Aeguidens rivulatus, Julidochromis marlieri, Julidochromis brundi,Thorichthys meekid, Pelvicachromis pulcher, Ancistrus.Sae. Magedat ja soolast vett kokku 3000l.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 07:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Kas oled kaalunud laki kasutamist? Nt. paadilaki, peaks üsnagi niiskuskindel ja nakkuv olema. Eriti kasulik on kõik detailid enne kokku kruvimist eraldi üle lakkida (või värvida kui see mõte parem) ja lõpuks üks kiht veel katmaks ka metallist kinnitusdetailid. Tõsi, mutreid, polte ja ka puukruve on kaetuna hiljem päris keeruline lahti saada kuid ehk seda polegi tarvis.
Värv katab deffekte muidugi paremini kui lakk. S.t. ei paista läbi. Ma ise võtaks tõenäoliselt mingi õlivärvi, vesi(dispersioon)värvid ei ärata usaldust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 08:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Selle koha pealt endal praktiline kogemus puudub, kuid ilmselt oleks ise ka "paadilaki" kasuks otsustanud. Vana raudraamiga akva peal olen veega otse mittekokkupuutuva raami värvimiseks kasutanud Hammerite värvi, paraku saab rooste ka sellest võitu (jah, puhastasin alt eelnevalt ära niipalju kui suutsin). Igasugu vahendite valimisel on tülikas nüanss see et peab olema kindel et need on akva elanikele ohutud. Epo puhul ma ntx ei ole selles kindel, samas ei julgeks ka otseselt väita et on ohtlik.

Viimati muutis Rein, Reede Mai 22, 2009 08:51, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 08:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

deffektide peitmiseks võid ju proovida ka mõnda email värvi.....

Silma ilu kodus:
70 Liitrit
700 Liitrit

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 08:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Vesibaasil lakid (mis on mõeldud niiskesse keskonda.)
Kui lakkida ei taha peaks parim olema Tikkurila Supi saunaimmutusvahend.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 23, 2009 03:56 
Akvarist

Immutus ei sobi seetõttu, et immuti ei imbu läbi veetõkkekile vineerile sisse. Lakk ei sobi seetõttu, et jätab nähtavale kõik alloleva koleduse, k.a firmanimetuse, mis suurelt vineerplaadi peal.

Paadivärvide eest mereakvafoorumis hoiatatakse kui päris mürgiste asjade eest. Nad ei soovita igatahes, igaks juhuks.

Kammisin veidi poode täna. Silma jäi Tikkurila Luja pintamaali - Niiskuskindel seina- ja laevärv, mille ohutuskaart aga ütleb, et värv sisaldab kahte säilitusainet, millest üks on väga mürgine veeorganismidele, teine aga väga mürgine veeorganismidele, võib põhjustada pikaajalist vesikeskkonda kahjustavat toimet.

Ning Eestis toodetud Ecostil keskkonnasõbralikud värvid, millest ei oska aga valida seda, mis oleks veekindlaim. Neil targu ei ole ohutuskaarte juures kodukal. See-eest on mul akna- ja uksevärv olemas sellest ökosarjast. Äkki annaks seda kasutada? Aknad ja uksed ei peaks muidugi pideva niiskuse käes asuma, seega kahtlane.

Õlivärv kuivab õudkaua,muidu mõtleks ta üle tõsiselt. Samas on Tikkurila linaõlivärvis ka mingi komponent mis on "väga mürgine veeorganismidele, võib põhjustada pikaajalist vesikeskkonda kahjustavat toimet".

Mul on mulje, et siin terve kari inimesi on ise akvale kaasi ehitanud. Millega ometi värvisite? Või ongi kõik lakkinud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 23, 2009 10:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Mina pinoteksisin aga tööakva kaane väänasin kuumal traadil plastmassist. Värvinud ei ole kunagi.
Aga pinnakatte materjale on ju veelgi. Nt spoon ja isegi ehituspoes müüdav plastikutaolisest asjast kleebitav kile. Selline oli mul küll kunagi akva kaane peale kleebitud. Väljapoole muidugi.
Värvidest - moodsad õlivärvid kuivavad kuskil päevaga. Samuti ei peaks olema muret nende eriti mürgiste ainetega kui värv juba kuivanud on. EPO liim on samuti kirja järgi mürgine. Peale kuivamist mitte eriti. Igatahes olen sellega ammusel ajal raudraamiga akvat tihendanud.
Ja veel arvan, et kuna sa ei värvi vee alla jäävaid detaile, peaks ka mainitud uksevärv sobima. Kui ta just "vesivärv" (vesidispersioon) ei ole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 23, 2009 03:19 
Akvarist

Väikese mediteerimise järel tulin isegi selle peale, et lõikepinnad võiks immutada ja väljast nähtavat osa, mis nii veekindel olema ei pea, võib värvida.

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver