foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: t5 torude maksumus?
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 09, 2009 01:56 
Akvarist

kui palju maksavad t5 akva torud? zoo poes on nad ikka jube kallid, ma ei ole juba 3a torusid vahetand aga nagu ma olen siin lugend tasub iga 1a järel neid vhetada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 09, 2009 09:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mis võimususes torud huvi pakuvad, et saan ehk mingid hinnad öelda?

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri: Re: t5 torude maksumus?
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 09, 2009 01:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Supersonick1 kirjutas:
kui palju maksavad t5 akva torud? zoo poes on nad ikka jube kallid, ma ei ole juba 3a torusid vahetand aga nagu ma olen siin lugend tasub iga 1a järel neid vhetada.

Ma ei ole küll ise valgustugevuse ja spektri muutust mõõtnud, aga seni
olen kõiki torusid nii kaua kasutanud, kuni nad üks hetk lihtsalt enam ei sütti.
Taimekasvule pole see praktika vaatluste põhjal mõju avaldanud.
Arvan, et palju hullem on see järsk üle minek, kui üks toru teisega asendatakse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 09, 2009 02:54 
Akvarist

see jäi jah kirjutamata üks on kindlasti 45w, juwel rio 180 le. ja teised on natsa väiksemad, hetkel ei oska täpsemalt öelda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 11, 2009 08:56 
Akvarist

Tere,

torude spektri kohta niipalju, et kui on 830-840 või siis 930-940 siis vast erilist vahet ei ole taimedel, kas vahetad või mitte. Kuigi toru töötades tema värviedastus aastaga langeb. Näiteks trükikodades kasutatavad kallimad torud 954 ja truelight/vivalight vahetatakse umbes aasta möödudes välja, sest värviedastus langeb nii palju, et korrektse töö tegemine on mõneti raskendatud.

Minul on kaks 45w jeweli toru 1,5 aastat olnud ja ei ole veel plaaniski torusid vahetada. Üks põhjus võib ka muidugi selles olla, et 45w toru on ebastandartne ja mõttetult kallis (35w-54w toru saab juba 35-45 EEk+km).

Aga eks igalühel ole välja kujunenud omad harjumused taimede kasvatamisel.

Raul

Üles
 Teema pealkiri: Re: t5 torude maksumus?
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 11, 2009 12:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Silver kirjutas:
Ma ei ole küll ise valgustugevuse ja spektri muutust mõõtnud, aga seni
olen kõiki torusid nii kaua kasutanud, kuni nad üks hetk lihtsalt enam ei sütti.
Taimekasvule pole see praktika vaatluste põhjal mõju avaldanud.

Loomulikult toimub valgusviljakuse vähenemine ajas suhteliselt aeglaselt ning vähenõudlikud taimed saavad hakkama ka väsinud torudega. Kuid see langus on tegelikult siiski päris arvestatav, seda teemat on saanud siin foorumis varemgi lahata. Üks illustreeriv pildike mis ka varem foorumist läbi käinud:
Pilt
Värviedastuse muutused on omaette teema, selle kohta pole sobivat graafikut ette sattunud. Nii et kui on soov nõudlike taimedega mässata siis on mõtet torusid vahetada küll, kas seda on mõtet just igal aastal teha on iseasi. Ja muidugi on erinevatel torudel ka valgusviljakuse langus ajas erinev, lisaks on oluline vahe kas kasutatakse magnetilist või elektroonilist ballasti. Reeglina on T8 torude valgusviljakuse langus tublisti kiirem kui T5-l, kuid nagu mulle siin korra vihjati leidub ka T8 torusid mis on samas klassis T5 torudega. Akvas tuleb torudel keskeltläbi aasta kohta 12x365=4380 töötundi nii et loomulikult torud töötavad õige mitu aastat enne kui päris ära kustuvad.
Silver kirjutas:
Arvan, et palju hullem on see järsk üle minek, kui üks toru teisega asendatakse.

Hull on üleminek just vana toru uuega asendamisel, sestap enamasti soovitatakse torusid vahetada ükshaaval.

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver