AzA kirjutas:
Kes ütleb, et flöödi nr. 1 otstarve on veepinna lainetus?
Ma olen ööde viisi seda katsetanud, mõõtnud, keeranud ja saaginud.
Põhjalik käsitlus.
Flöödi saagimine on hea mõte. Tegelesin ka sellega, mõõtmiseni ei jõudnud, töötab veel praegugi ok. Minu kastis oli eesmärk saada väike veepinna liikumine ja samal ajal mitte kaotada co2 taset vees.(90L akvaariumil co2 lisamine ballooniga, taimed, väikesed kalad).
Flööt on paigaldatud veepinnaga samale kõrgusele. 1/3 flöödi pikkusest on kasutusel veepinna liigutamiseks, ülejaanud 2/3 väljavool suunatud allapoole. See tähendab, et 2/3 flöödi väljavoolust ei tekita asjatut co2 kadu, kogu flööt tegeleb veevoolu hajutamisega ja 1/3 suurendab vee hapnikusisaldust (samal ajal ka peseb veest välja lisatud co2). Väikeste kaladega kastis selline asi toimib.
See, kuidas flöödi kasutamine vähendab vees co2 taset, on lihtsalt arusaadav kõrge co2 tasemega kastis, taimeakvaarium, kus co2 lisatakse eesmärgiga taimed paremini kasvama saada. Siin on küll arusaadav, et igasugune vee ja õhu kokkupuude viib osa co2 veest välja. Mida suurem kokkupuutepind, seda kiirem kadu.
Ma ei saa aru, kas see väide flöödi ja co2 taseme vastuolust on mõeldud siis ka nende kastide kohta, kus co2 eraldi ei lisata ja co2 allikaks on kalad, taimed ilma valguseta ajal ja vist veel bakterite tegevus ka vähesel määral.
Kui oletada, et akvaariumis sees miski ei eralda ega tarbi süsihappegaasi, siis vee aereerimine annab akvaariumisse co2 tasemeks ligikaudu 3-5mg/L, oleneb kui suur co2 sisaldus on selles ruumis, kus akvaarium asub.See on siis co2 sisaldus, mida vett liigutav flööt "tahab hoida". 3-5 mg/L on taimedele vähe, hea oleks 5korda rohkem, aga nii palju sellisesse keskmise asustustihedusega + natuke taimi kasti ei teki isegi siis, kui aereerimine/veepinna liigutamine oleks võimalik päris ära jätta. Aereerimise vähendamisel tekib hapnikupuudus vees enne kui co2 tase oluliselt suureneda jõuab.
Kasti sees kulgev elu hakkab aereerimisest tulenevat co2 keskmist näitu nihutama - öösel natuke üle keskmise, päeval langeb. Ph näidu muutumise järgi oleks võimalik öelda, mis ulatuses co2 tase akvaariumis muutub ööpäeva jooksul aga see ei tohiks taimede kasvu peal näha olla, et flööt seal midagi mõjutab, sest co2 tase on madal igal juhul.