felch: Miks sa ühe ventilaatori kahest tõmbama paned?
dasher: ükskõik milline võimsuse kadu lihtsalt niisama seepärast, et kipa on = raiskamine.
Mattenil on lihtsalt õigus ja tema info on konkreetne - ise seletasid ilmselge lause lollilegi lahti. Jah pleksiklaas on halvem valgusjuht kui 2mm õhku. Võibollaliiga konkreetne ja informatiivne?
Lisada võib järgnevate postituste valguses, et aja möödudes aina halvem.
Mina isiklikult ei maksaks hea meelega protsentigi elektrist EE-le selle eest, et pleks ette on vägev, mis siis, et võibolla erilist rolli ei mängi.
Asjast ka - ilmselt oled pihta saanud, et sundventilatsioon on effektiivsem.
Mõningate asjalike akvaristide kogemustest ja natuke enda omadest võin väita, et kuullaagritega ventilaatorid peavad kauem vastu kui magnetitega.
Ise kasutan noid odavaid, kuna õlitan neid ja saan suht hea hinnaga.
Ventilaatorite suurus, arv ja pöörete arv minutis on minu arvates üsna tähtis, kuigi algul tundub kaheldav.
Arv: oleneb kaane suurusest, aga üks keskel jätab nurkadesse surnud punktid - oleneb aga sellest, kas paned ta välja tõmbama või sisse puhuma. Kahe või enama puhul on võimalusi juba rohkem.
Suurus: suurema läbimõõduga ventilaator puhub sama pöörete arvu juures rohkem õhku, on hinna effektiivsuse suhtes parem ning alates 80mm ka kättesaadavam ja laiema valikuga.
Teisalt võtab palju ruumi.
Pöörete arv: otseses sõltuvuses suurusest ja sellega seoses ka müra valjus. Mul on ventilaatoreid, mis teevad 12V juures 6500rpm ja ka selliseid, mis 1200rpm ning on takkaotsa termosensoritega. Esimese võimsust saaks kasutaja Käpik kommenteerida - soovitas raketti ehitada.
Mina kasutan 100x40cm kaane puhul 2-te 80mm termosensoriga odavat ventilaatorit. Kahe kuuga hakkas üks neist kõrisema, vaatamata sellele, et mõlemad puhuvad sisse - aitas pisuke õlitamine.
Torusid ja reflektoreid puhastan kord kuus klaasipesuvahendi ja lapiga - seda vaatamata sellele,et mul otsest vajadust pole - taimi ei kasvata, aga asi on põhimõttes