foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: CO2 reaktori pikkus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu arusaamist mööda - mida pikem on reaktor, mida mööda CO2 mullid veepinnani jõuavad - seda rohkem on aega nendel mullikestel lõhustuda. Seega ideaalis võiks reaktor saada alguse peaaegu akva põhja lähedalt ja lõppeda ära ca 2-3cm enne veepinda.
Kas see peab paika?
Eelnevatest co2 teemadest ei õnnestunud sellele pikkuse küsimusele kuidagi vastust leida.

reaktor, millest jutt:
http://www.jbl.de/factmanager/factmanag ... 7300_2.jpg

Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 01:41 
Akvarist

Reaktori all peetakse tavaliselt silmas taoliselt töötavat seadet, mille puhul ei oma toru pikkus väga suurt tähtsust. Pildil olev seade on CO2-e redel, mille puhul gaasi lahustuvuse määra ära suuresti gaasi ja vee kokkupuute pinna suurus. Neid jublakaid mitu tükki üksteise otsa pannes suureneb pind ja ühtlasi ka vees lahustuv gaasi hulk. Sama tuelmuse saad ka siis, kui sa kaks seaded kõrvuti paned.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 02:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võid minu pildialbumist vaadata, mul on seal samal põhimõttel töötav reaktor, millest rääkis tv.

Koduleht: www.freewebs.com/akvarist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 02:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Reaktor või mitte, iga sõna üle ei tasu ka norida.

Selle kohta ütleb JBL ise seda
"Suitable for aquariums from 30 cm high to max. 400 litres with 4° KH (to 200 l for 10° KH)." ning seda annab ka pikemak teha.

Ehk effektiivsus ei sõltu ainult reaktori pikkusest.
Lisaks alati tekib mingi ülejääk, ehk antud seadme juures kogub korgi alla ülejäägid, mis siis läbi augu aegajalt väljuvad.

Tsiteeri:
After some time the collection cap will fill with gas which now and again escapes upwards through the ventilation openings. This gas is not CO2, but “false” gas which is sometimes present in small quantities in CO2 cylinders or which diffuses into the bubbles on their way upwards from the surrounding water.

Mul endal see seadeldis ja peaks ütlema, et tomiib mul paremini kui mulliredel. Akva on 125L.

Aga milles su küsimus oli ? Aga kas paned selle ülespoole või allapole, minu arust vahet pole. mul on akva 45cm kõrge ja asub umbs keskel ja timib ideaalselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 02:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul akva 70cm kõrge ja praegu on see JBL passiivne reaktor 15 rõngast pikk, kuid mahuks vabalt veel ca 6-8 rõngast juurde panna.
Sellepärast küsingi, et kas on mõtet või mitte:)
Just segadusse ajaski see JBL kodukal olev jutt, et 10 rõngast sobib 400l ja lisaks veel 5 rõngast ja kui need juurde panna, siis sobib 600l.
Mul akva 450l ja tahtsin teada, kas selle reaktori pikendus võib kuidagi halb olla või mitte. Järelikult - mida pikemaks õnnestub see venitada, seda rohkem co2 vette laguneb ja seda väiksemaks läheb gaasikulu:D

Viimati muutis Clen, Reede Jaan 02, 2009 02:47, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 02:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tasub jah pikemaks teha, mul on ta venitatud maksimaalselt pikaks, neid pikendusi veel mitu juurde pandud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 02:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

tv kirjutas:
Sama tuelmuse saad ka siis, kui sa kaks seaded kõrvuti paned.
Kahte kõrvuti vist ikka nii lihtsalt panna ei saa. See eeldaks kahte süsteemi koos reduktorite ja klappidega. Odavam on pikendused üksteise otsa laduda,nii palju kui parasjagu mahub

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 03:10 
Akvarist

Sedand küll. Kahte süsteemi on jah vaja kõrvuti ladumiseks ja lihtsam on neid igal juhul üksteise otsa laduda. Aga 450L puhul tasuks mõelda ka aktiivse reaktori peale, gaasi läeb vähem raisku.

Üles
 Teema pealkiri: CO reaktor
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 03, 2009 12:11 
Akvarist

Mina soovitan sellest mulliredelist hoopis loobuda ja asendada see hästi tiheda-, näiteks puust õhukiviga. Mina kasutan sellist moodust ja mullid on nii imepeenikesed, et enne pinnale jõudmist lahustuvad täielikult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 03, 2009 12:49 
Moderator

Pildid: 10
Natuke võibolla algsest küsimusest välja, aga teemaks on ju kuidas efektiivselt co2 kasutada.
Esialgu veel mõttes, aga kas väga halb mõte, kui co2 juhtida kohe välisfiltri sissevoolu voolikusse ?
Filter peaks ju päris hästi segajana töötama ning liigne voolik jääks ka akvasse panemata

Üles
 Teema pealkiri: Re: CO reaktor
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 03, 2009 01:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Erwin kirjutas:
Mina soovitan sellest mulliredelist hoopis loobuda ja asendada see hästi tiheda-, näiteks puust õhukiviga. Mina kasutan sellist moodust ja mullid on nii imepeenikesed, et enne pinnale jõudmist lahustuvad täielikult.

sul läheb praegu ju 120 mulli minutis ja akva on 500l? mul on akva 450l ja praegu on see passiivne reaktor 15 korrust pikk. Kui oli 10 korrust läks 90 mulli minutis, kui panin 5 korrust juurde on sama ph (6,97) saavutamiseks sama KH (7) juures vaja ainult 47 mulli minutis. Ilma CO2 lisamiseta oli mul pH 7,92
Sain siit foorumist vastuse, et võin reaktori veel pikemaks venitada ja see ei tohiks kuidagi halba teha, seega peaks veelgi pikema reaktori puhul veel vähem mulle kuluma. Praegu mulle tundub, et see mullispiraal on ikka tõhusam. Muidu ilmselt pakiksid ju ka suured tootjad nagu JBL või Eheim samuti oma CO2 komplektidega õhukive, mitte mulliredeleid kaasa :D
Samas muidugi on võibolla mingid teised tegurid, miks sul nii palju mulle läheb minutis.
Ilmselt katsetan ka seda puidust õhukivi värki ja vaatan kumma mooduse juures vähem gaasi läheb :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 03, 2009 03:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Lihtsalt nii huvi pärast, et kas see 90 ja 47 mulli minutis oli sul mulliloenduris, võis see mulli kogus, mis spiraali sisse läks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 03, 2009 05:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

chris kirjutas:
Lihtsalt nii huvi pärast, et kas see 90 ja 47 mulli minutis oli sul mulliloenduris, võis see mulli kogus, mis spiraali sisse läks.

Mulliloenduris :)
kui tahad seda arvu ümberarvutada, siis 10 mulli kohta mulliloenduris väljub ca 15 mulli spiraalist

Üles
 Teema pealkiri: CO reaktor
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 04, 2009 01:45 
Akvarist

See120 mulli minutis on seal mingi paari aasta vanunune jutt kui veel mulliredelit kasutasin. See ei vasta enam ammu juba tegelikkusele. Kustutan selle jura üldse sealt ära. Vabandust, et eksitasin, laiskuse värk!

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver