foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 05, 2008 08:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

tere,

väsisin reaktandi tilgutamisest ja värvide taga ajamisest. :D
Tellisni firma Hanna, elektroonilise PH testeri, sellise tavalise- näitab vaid PH-d. testriga tuli kaasa ka kaks kalibreeimislahust. Üks 7.01ja teine 4.01. kui nüüd Hannat uskuda siis on need lahused mõeldud ühekordseks kasutamiseks, kuigi teda on selles ühekordses pakendis küllaltki palju.
Siinkohal küsingi kui tähtis on, et ma kasutan seda tõepoolest vaid korra ja ei pane purki edaspidiseks kasutamiseks. Kas selle lahuse PH muutub tõepoolest suure kiirusega välise õhu toimel nii, et tema teistkordne kasutamine on mõtetu?
Ning kui tihti peaks seda pisikest masinat kalibreerima, sest manuaal ütleb, et mida tihedamini kalibreerite seda täpsem on tester, aga ajalist faktorit ei mainita.
Küsin sellepärast, et neid lahuseid ei ole just jalaga segada. Ja ega ma laboris tööta, et ajan taga ,001 täpsust.

Parimat, Riho

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 05, 2008 09:30 
Akvarist

Raske vastata... ma pakun,et kui Sa hoiaksid neid kalibreerimislahuseid külmkapis ja suletult siis kindlasti säilivad nad kauem aga mitte igavesti.
Tõenäoliselt on mõeldud seda, et tootja ei taga enam seda 0,001 täpsust lahuse teistkordsel kasutamisel.
Mis puutub ajalisse faktorisse siis ilmselt sõltub see niivõrd paljudest teguritest, et ka tootja pole suutnud paremini soovitada kui võimalikult tihedalt kalibreerida. Minu kogemus taoliste riistapuudega on selline, et stabiilsetes tingimustes, mõõdukalt pruukides, vajavad nad pigem harva kalibreerimist. Muide, taolisi kalibreerimislahuseid on olemas pulbrilisel kujul mida vahetult enne kalibreerimist dest.veega segatakse. Kahjuks ei oska ma anda Sulle ülevaadet hindadest ega saadavusest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 06, 2008 07:48 
Akvarist

Nende lahustega on nii, et ajaliselt nende omadused suuresti ei muutu, küll aga muutub numbriline väärtus siis, kui pH 4 lahus läheb pH 7 lahuse sisse või vastupidi. Seetõttu on mul soovitus, enne elektrodi ühest lahusest teise panemisel elektrod dest. veega üle loputada. Veelgi parema tulemuse saad, kui loputad elektrodi üle sama kalibreerimislahusega, millega sa hiljem soovid kalibreerida (loputamine on kergelt üle kallamine, lahust läheb küll raisku, kuid lahuse pH väärtus ei muutu). Seda kalibreerimislahust on võimalik osta. Kaupluse nime ma küll ei mäleta, kuid hind oli 100 ml purgil ca 200 kr.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 06, 2008 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Tegu on siis pH-meetriga. Need riistapuud vajavad tõesti aeg-ajalt kalibreerimist vastavate lahustega. Tegu on puhverlahustega seega neil on omadus oma pH säilitada. Aga kui lahusesse ikka liiga palju midagi võõrast satub (teist lahust vms) või vett liialt ära aurab võib lõpuks ka tema pH muutuda. Seega oli soovitus hoida lahuseid kinnisena ja elektroodi (see ora mis möötmise ajal vette pistad) loputada destveega täiesti õigustatud. Soovitan ka kuivatada mingi puhta lapikesega (nt. lõhnatu salfrätiga). Külmkapis ma siiski lahuseid hoida ei soovitaks, sest kalibreerimisel peab lahuse temperatuur olema 20 +/- 1 C, muidu saad vale vastuse. Ka mõõdetav lahus peab olema 20 C (Kui sinu pH-meeter ei ole just termokompensaatoriga, aga need on kallimad massinad). Palju sa seda kaliiberlahust aparaadiga kaasa said? Kui rohkem, siis vala väike osa eraldi purgikesse (enne hoolega pestud ja kuivatatud) ja kasuta töölahuseks seda. Ja töölahust hoia kusagil kapis pimedas. Originaalpudelit võid ju külmkapis hoida.
Kus kohast neid lahuseid osta, seda võin teatada, siis kui tööle jõuan, seal aadressid.
Kalibreerimistihedus oleneb väga paljudest oludest. Kui elekrtood on kaua seisnud (üle kuu) kalibreeri, on elektrood sattunud agressiivsesse või muidu mittestandardsesse keskkonda - kallibreeri, on vaja ülitäpset tulemust - kalibreeri!
Kas on tegu klaaselektrood või metall? Kui klaas, siis pidi üks lahus veel kaasas olema?

Üles
 Teema pealkiri: PH elektrood
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 06, 2008 03:44 
Akvarist

Minu Sander`i elektrood on kasutuses kolm aastat. Kalibreerin poole asta tagant või veelgi harvem, siis kui meelde tuleb. Tavaliselt tuleb siis umbes 0,2 ühikut ühele või teisele poole järele aidata. Tihedamalt küll pole mõtet kalibreerimisega jännata, midagi paremaks eriti ei tee.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 07, 2008 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

ärtu kirjutas:
kalibreerimisel peab lahuse temperatuur olema 20 +/- 1 C, muidu saad vale vastuse.

sellega pole vast kõige hullem sest kalibreeimise lahusel on tabel peal, kus on antud sesed välistemperatuuri ja Puhvri väärtuse vahel

ärtu kirjutas:
Kas on tegu klaaselektrood või metall? Kui klaas, siis pidi üks lahus veel kaasas olema?

minu testril on klaaselktrood ja tegeliklt ei tulnud testriga ühtegi lahust kaasa, ostsin samast kohast eraldi. Kuid mis on see lahus mis mul puudu on? See tundub olevat oluline?

Riho

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 07, 2008 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Räägn hetkel peast: Klaaselektroodi täitelahus (klaasi sees on see lahus) peaks olema KCl lahus (3 M ). Ja, et klaaselektrood kaua funktsioneeriks ei tohiks ta kuivale jääda vaid tilgakeses KCl lahuses olema. See peaks kusagil juhendis kirjas olema. Tavaliselt on pH-meetril kaasas sõrmkübara moodi topsik, mis tihedalt elektroodi ümber läheb.
Ka ärakuivanud elektroodi on võimalik selle lahusega elluäratada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 07, 2008 02:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

lugesin manuali uuesti üle.

tõepoolest, sinna oli kirjutatud, et vaja lahust elektroodi hoidmiseks, keemilist koostist muidugi ei mainita. Aga kuis see KCL peaks sobima siis ehk saab seda ka meie kaubandusvõrgust. Äkki keegi teab kus kohast?

Riho

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 07, 2008 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

www.diamedica.ee
www.hnk.ee
www.bioexpert.ee
hetkel tulid need meelde. Tööarvutis on neid veel ports, aga puhkus kestab veel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 07, 2008 08:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
www.gwb.ee on ka üks koht, kust mina näiteks ostsin nii KCli kui ka kalibreerimislahuseid.
Seda KCli on mul oma 200ml ja säilivusaeg pudelil on 10.2008. Vaevalt see sellest hetkest kõlbmatuks muutub, aga põhimõtteliselt ma mingi osa oma varudest võiks ka loovutada :)

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver