foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Klaasi lõikamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 08:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere.
Mul kodus seisavad kasutult mõned klaasitükid ja tahaks nendest endale veel ühe pisikese akvaariumi juurde teha. Mõõdud on juba paika pandud kuid ei tea kuidas klaasi tükkideks saaks lõigata. Kas seda ise üldse on võimalik teha või tuleb kuskile töökotta need viia ja seal lasta parajaks lõigata. Mingid klaasinoad peaks küll olemas olema.

Koduleht: www.freewebs.com/akvarist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 10:42 
Moderator
Kasutaja avatar

kui vana on vana?
muidu saab klaasi lõigata päris edukalt, ehituspoodides on klaasi lõikamiseks noad täiesti olemas, maksavad kusagil 100 eeku.
kui klaas on juba vana siis on ka hea noaga suht võimatu lõigata, murdub sealt kust ise tahab, räägin omast kogemusest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina lõikasin ise isa vana klaasinoaga, sai küll ilus sirge joon. Klaas lauale, markeriga mõõdud peale ja joonlaua (metall vms) abiga lõikad klaasinoaga juti, siis koksad kergelt ja ongi valmis. Mõne klaasijupi peal võid ju proovi teha, kas õnnestub. Alati on ju võimalus isetegemise asemel töökotta viia....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 10:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Klaasimeistrid koputavad noaga piki lõikejoont enne murdmist, siis vajutavad . Mida pikem vajutamise "õlg" seda parem. Aga...vana klaasi lõikamine on suht võimatu. Targem oleks uus hankida. Vana peal saab aga kogemusi omandada.

PS. Tõstsin teema ümber tehnikafoorumisse, seal nagu sobivam koht.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuidas ma teen vahet kas klaas on uus või vana?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 11:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Vist ainult teades klaasilehe ajalugu. Antiiksete klaasesemete puhul saab kasutada muid nippe: http://www.sha.org/bottle/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 11:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei usu et see klaas päris antiikne on :D
Eks ma siis proovin klaasinoaga ja vaatan mis välja kukub.
Aga millist klaasinuga peaksin kasutama? Osad on nagu päris noa moodi ja teistel on mingisugused ümmargused rullid all...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 11:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Noa moodi asju ei tunne, klaasi lõigatakse teemantnoaga (rull), mis tõmbab kriipsu klaasile. Kriipsu kohalt ta siis murdub ka. Paistab, et targem on 1 sügav joon teha mitme kriipsu asemel. Ehk siis lõikad vaid 1 korra vajutades tugevalt noale.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 18, 2008 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänan vastamast :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 19, 2008 10:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

mina olen lõiganud vana 4mm kasvuhooneklaasi (pärit veneajast). Tootmisjäägid olid küll mõtetult suured, aga hakkama sain, ja tulemus polnud halb.
selleks on vaja head siledat ja tugeva servaga lauda (minul oli metalllaud), korralikku suurt ja toekat joonlauda (parem paigal hoida. selleks sobib ja näteks sirge voodrilaud), mõõdulinti ja klaasinuga.
Mõõdulindi ja klaasinoaga märgid mõõdud peale, suure joonlaua ja klaasinoaga tõmbad joone (selle joone, kust klaas peab murduma). vajutama peab noale suht kõvasti (kui joonlaud on kindlalt fikseeritud, siis võid kaks kolm korda üle ka tõmmata).
Siis murrad laua serva peal järsema liigutusega klaasi ja ongi olemas. proovisin ka koputamise meetodit, aga siis tuleb lõikeserv nii konarlik ja karvane.

Ahjaa, lõigatud klaasiservad lihvisin käiakiviga üle kah.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 19, 2008 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas neid nurki võib ka näiteks peeneteralise liivapaberiga lihvida?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 19, 2008 11:19 
Akvarist

Üks maakeelne PowerPont'i presentatsioon klaasiga töötamisest on siin. Klaasi servard võid (ja väga tõenäoliselt peadki) millegiga üle käima. Mina kasutasin proovitüki peal ränikarbiidist luisku kuid ka samast materjalist liivapaber sobib (ränikarbiid on musta värvi, niiet mustad luisud/paberid on sobivad). Kui vastik krigin välja arvata (märjalt on vähe inimsõbralikum see lihvimine), siis läeb see töö suht ladusalt. Sobivad ka teised abrasiivid aga ränikarbiid on neist lihtsalt üks kõvemaid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 19, 2008 12:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

aa seda ka veel, et...ma ei tea kuidas klaasitahvliga on, aga klaastorul olen servad pitsiga ära sulatanud (sulab ilusti ümaraks), jama on aga selles et jahtumisel tahab pragusid sisse visata, seega liiga kiiresti ei tohi maha jahtuda. seda saab teha ka näiteks gaasipliidiga

tahtsin t5 torust mullilugejat teha, aga see tegemine jäigi ainult käeharjutamiseks, sest klaastoru kulus lihtsalt ära.

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver