foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: DIY CO2 "nõelklapp"
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 27, 2008 09:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oli töö juures vaba aega ja "keevitasin" kokku sellise asja
Pilt

Pilt

Idee käis lagedale kasutaja Käpik. Põhimõte on selles, et kraani kinni keeratses, vajutatakse voolikut kokku. Põhiline on asja juures kraani peen-keere, mis tagab täpse reguleerimise. Mina kasutan asja juures hästi pehmet akvaariumivoolikut, kuna jäiga voolikuga katsetamisel tahtis too hirmsasti deformeeruda. Sellesmõttes ei tohiks probleemi olla, kui kasutada pehmet voolikut, niikuinii seda kraani igapäev ei kruti ja voolik katki ei tohiks minna :wink: .

Viimati muutis -Karl-, Reede Mär 28, 2008 09:16, muudetud 3 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 27, 2008 11:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Mõte hea! Kui panna kruvi otsa alla metallist seib, võiks see toru kaitsta ja tuleb veelgi parem asi. Kruvi külge kinnituvat pöörlevat rõngast (nagu mõnede peenete kruvikate käepide) on vist tunduvalt raskem teha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 08:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

eile tahtsingi teha seda seibi asja, aga tööpäev sai läbi. täna nuputan edasi, kui vaba aega tekib. sammuti on kinnitus vaja välja mõelda, ja äkki ka uus kraan, ehk see must jublakas millest keerata. too teeb asja hirmus raskeks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 10:32 
Akvarist

IMO on sellest kruvist kasu ainult siis, kui sa suudad tagada konstantse rõhu enne ventiili, DYI puhul siis tähendab see seda, et sa pead üleliigse CO2 lihtsalt välja laskma (ballooniga süsteemi puhul hoiab sul gaasi rõhu enne regulaatorit konstantsena reduktor). Vastasel korral rõhu kasvades suureneb lihstalt gaasi voolukiirus läbi ventiili ja tulemusena on akvaariumi jõudva gaasi hulk sama. Kui konstantse rõhu tagamine oleks lihtne, siis ma oletan, et see oleks DIY süsteemides juba kasutusel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 12:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

tv, äkki valgustad mind lolli, kuidas töötab poest ostetud nõelklapp? see on ju co2 süsteemis peale redukat?
anttud DIY süsteem on kasutusel meditsiinis, nii rääkis mulle käpik, aga mis otstarbel, seda ma ei tea.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 01:34 
Akvarist

Nõelklapp koosneb lihtsalt ühest koonilisest nõelast ja avast, mille sees see nõel edasi-tagasi liikuda saab. Liigutades saab täpselt reguleerida siis ava suurust (ristlõike pindala), millest miski läbi voolab (antud juhul siis CO2). Sinu kruviga saab kah ava suurust muuta, kuigi see pole ehk lineaarne ja võib liiga tundlik olla vms. Asjaolu, millele ma tahtsin tähelepanu juhtida, on see, et sul on vaja reduktorit (e. seade, mis tagab väljundis gaasi konstantse rõhu sõltumata sisendi rõhust) enne kraani või nõelklapi vms. asja. Kui see sul olemas on, siis ma ei vaidle vastu.
Lihtsalt tavaliste pärmipudelite korral see lähenemine ei tööta. Loogika on selline, kui sa muudad ava väiksemaks, siis ei ole gaasil kuhugi minna ja ta hakkab pudelisse kogunema. See aga suurendab rõhku pudelites mille tulemusena hakkab gaas suurema kiirusega läbi ventiili voolama ja tulemuseks on sama kogus gaasi teiselpool ventiili.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 02:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

:D jajajaaa. ei mul plaan ikka baloonile üle minna. pärmitamine jääb edaspidi ära. küsimus nõelklapi kohta oligi mul kontrolli mõttes, et äkki oled asjast valesti aru saanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 07:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sai asja natuke tuunitud, ja tehtud uus kraani käepide (panin uued pildid).
Felch'i pakutud pöörlev seib jääb ära, pole asja mõtet nii keeruliseks ajada. Selle asemel võin kasutada mingit silikoonõli, et asi libedam oleks.
Tehnilistest andmetest ka natuke: Toorikuks võtsin kuuskant alumiiniumkangi, kraani käepide on samast materjalist. Pronks jublakas, peenkeermega pärineb Co2 kustuti ventiili küljest.
Töökäigust: Lõikasin kangist paraja pikkusega jupi, puurisin sellest pikki-ava läbi, ava läbimõõt natuke suurem vooliku läbimõõdust (sest unustasin voolikujupi koju, ja tegin umbes). Faasisin pikiava otsad ära. Seejärel võtsin peen-keermega pronksjublaka ja puurisin selle järgi toorikust läbi ristiava. Läbi puurisin ava sellepärast, et kui ristiava oleks pikiavani, poleks keermepuuriga saanud põhjani keeret lõigata/ puurimise käigus oleks ava põhi jäänud nõgusaks. Et voolikut mitte negatiivselt painutada, keermestasin ristiava täies pikkuses, ja keerasin ühele poole piki-ava peen-keermega poldi. Nii jäi kraani poolt vaadatuna ava põhi sile ja horisontaalne.
Nagu eelpool mainisin, on kraan tehtud samast materjalist mis korpusgi. Kangist lõikasin õhukese ratta, puurisin augu läbi, ka poldiga pronks-jublaka otsa (pronks-jublakale tuli ka keere peale lõigata).
Siis jäi üle veel kogu kupatus lihv-pinki saata, et asjal jumet ka oleks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 10:51 
Akvarist

Pildid: 4
Kas nõelklappe kasutatakse ka peale reduktorit? on temast abi? Mul nimelt tavaline reduktor ja väiksemaid surveid paras peavalu reguleerida (lausa võimatu tegelikult)
Sinu klapi miinuseks on see, et se voolik deformeerub ajapikku ja ükskord lahti keerates ei võta ta enam oma esialgset kuju ma pakun.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 28, 2008 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

nõelklappe kasutataksegi peale redukat, ja teamst on suur abi. kui lased gaasi otse reduktorist kasti, keerates redukal gaasivoolu parajaks, siis on see väga loll tegu.kui balloon hakkab tühjaks saama, siis laseb redukas kogu ballooni lõpu mulinal kasti. tagajärjed on kurvad.

voolikuga see asi, et see on väga pehme voolik. mingeid pressimisjälgi peal pole. ainuke jama oleks siis kui voolik täitsa kokku pigistada, et ajapikku sulab kokku, aga seda klappi ju päris kokku ei pigista ja iga päev teda kruttida pole vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 29, 2008 12:15 
Moderator
Kasutaja avatar

-Karl- kirjutas:
.... kui lased gaasi otse reduktorist kasti, keerates redukal gaasivoolu parajaks, siis ....kui balloon hakkab tühjaks saama, siis laseb redukas kogu ballooni lõpu mulinal kasti.

Oot, sellest kohast ei saan'd aru - miks nii? Ventiili "läbipaistvus" peaks ju samaks jääma?!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 29, 2008 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

selgitus lühike: rõhuga mulli teihedust reguleerida ei saa, see tähendab et keerad redukast rõhu parajaks. Jama on selles, et kui balloon tühjeneb, siis rõhk balloonis väheneb, ja reduktor ei suuda väljundrõhku hoid alla 1 bar ning gaasi pealevool suureneb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 29, 2008 05:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

-Karl- kirjutas:
Jama on selles, et kui balloon tühjeneb, siis rõhk balloonis väheneb, ja reduktor ei suuda väljundrõhku hoid alla 1 bar ning gaasi pealevool suureneb.
Ei tea kust sellised kogemused või mis reduktorit kasutatud? Mina pole seda veel kogenud. Kül aga olen kasutanud enamvähem sama põhimõttega peenregulaatorit ja ütlen ausalt,et originaal nõelregull oluliselt etem

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 29, 2008 06:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

ise pole seda kogenud aga info pärineb siit foorumist, üsna kogenud ja teadjatelt inimestelt. kui huvi siis toksi "nõelklapp" otsingusse.

no ma vaatan kuidas asi toimib. kui asi läheb väga nahka siis mul mõlgub peas juba uus ja täpsem versioon, mis fumktsioneerib samamoodi nagu "päris" nõelklapp.
Ma pole mingi hull, kes meeleheitlikult tahab midagi uut leiutada, vaid töö juures on väga head ja täpsed riistad, ja vahel on aegagi midagi nikerdada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 29, 2008 06:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

No OK isegi kui peaks juhtuma,et reduktorist näiteks järsku 10 atti lajatab,et mida see sinu ventiil päästab. Kogu kupatuse juures ikkagi ju kõige olulisem konstantne rõhk ja ei miski muu. Ei istu keegi ju ballooni kõrval,et rõhu muutumisel nõelklappi kruvida...

Üles
 [ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver