foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 11:32 
Akvarist

Tere kõik valgustusspetsialistid :)

Palun veidi teiepoolseid nõuandeid oma 230 l akva valgustamiseks. Akva on töös olnud alates 2007 oktoober, kuid vististi on hirmus närused torud, kuna taimed üldse ei kasva. Kaanel on kirjas Wromak ja torudel (2 tk) F30 T8 DL Iris, toru pikkus mingi 90 cm. Oleks soov nüüd asendada need millegi paremaga, mis aitaks ka taimedel kasvada.

1. Kuna olen naisterahvas siis T5 torude ehitamine on raskendatud. Kui keegi oskaks mulle öelda, kuhu poodi Tartus minna ja mida sealt küsida, ehk saaks ka hakkama :roll:
2. Kas T8 torusid on üldse nii võimsaid ja häid mis oleks abiks? Ja kust siis selliseid Tartust saaks? Kas kombineerida midagi omavahel?

Tahaks tõesti et mu akva ka ükskord akvaariumi moodi välja näeks ja peale kivide ja kalade ka taimi kasvaks... :?

Tänud ette!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 12:08 
Akvarist

Torude võimsust Sa muuta ei saa, see on 30W, küll aga saad sa valida parema spektriga torude vahel. Üks variant on minna mõnda Tartu loomapoodi (Betta, Zoomaania) ja küsida sealt midagi paremat (nii, et taimed kasvaks ja kalade värvid enam-vähem ok oleks). Üks hea toru, mida veel kaaluda, on Philips Aquarelle, seda saab Tartust firmast Effex. Ja kahe erineva toru kombineerimine on hea mõte (näiteks taimetorud on lillakat tooni, niiet kalad ei pruugi ses valguses head välja näha).

Google ei andnud Sinu olemasolevate torude kohta mingit infi peale paari viite poolakeelsele foorumile, niiet isegi kui tegu on akvaariumile sobivate torudega, pole võimalik kindlaks teha, et mida nad täpselt endast kujutavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 02:00 
Akvarist

Aga oskad Sa ka öelda et mis torusid ma võiks kombineerida?Kas selle kohapealt oskaksid ka n Betta töötajad nõu anda? Kui ma Effexist küsin, kas nemad oskaksid akvaariumile soovitada? On seal mingi oluline hinnavahe ka kui ostan loomapoest või Effexist? Et üks nagu spets pood ja teine niisama "lambipood". Et ostaks ühe selle Philipsi Aquarelle (see taimedele?) ja teise?

Keeruline lugu selle valgustusega..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 02:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

teise võid osta värviedastustoru 865 või 965 spektriga näiteks aga T5 on neid pakkuda ainult 49w ja 54w torude puhul Philipsi toodangus ja mida ka Effexi poodidest saada oleks.
T8 torusid peaks enam vähem saada olema nii värviedastusi kui aquarellesid.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 03:02 
Akvarist

Näiteks Veeriku Selveri Betta müüjad on küll pädevad nõu andma. Mina kombineeriks mingi taimetoru (lillakat tooni) ja mõne täis-spektri toru (865, tekitab päikesevalgusega sarnast valgust). Pead lihtsalt proovima, et mis rohkem meeldib, torusid soovitatakse korra aastas vähemalt vahetada, niiet vigade paranduseks on küllaga võimalusi. Effex-i müüjad Sulle kardetavasti nõu anda ei oska. Samas, neil on T8 30W/865 täitsa olemas, hinnaks mingi 100.-, Aquarelle on u. sama hinnaga. Lisainfi leiad nende kodulehelt www.effex.ee, võid ka neile helistada.

Hinnavahe võrreldes zoopoega võib olla märgatav aga ei pruugi seda tingimata olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 03:34 
Akvarist

No suured tänud igatahes. Sean siis oma sammud tänase lumepudru sees Veeriku poole :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 03:37 
Akvarist

Aga mida see 865 muidu tähendab? ja kas see valgustemepratuur 10000K on OK? mida see muidu näitab? et millist värvi valgus on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 04:26 
Akvarist

Osadel tootjatel siis esimene number, st. siis 8, näitab kui hästi sarnaneb antud toru valgus etalon-valgusallika omaga (AFAIK (minu teada) on selleks mustkiirgur, aga võin siin ka puusse panna). Kaks viimast numbrit, kui need 100 korrutada, iseloomustavad etaloniks oleva mustkiirguri temperatuuri (antud juhul 6500K). Mida suurem number, seda sinisem valgus. Kui asi huvi pakub, siis näiteks siin on mingil määral infi: http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamp#Tube_designations.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 26, 2008 08:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

lisaks effeksile pakub akvaariumi torusid ka SLO. see firma müüb firma silvaania torusid aquastar ja grolux. minuarust on grolux üks parimaid taimetorusid. kombineeritult aquarelle/aquastar (valgustemperatuur on neil sama) ja grolux annab täitsa hea valguspildi. ainult aquarelle/aquastar'iga on pilt liiga sinine, ja ainult grolux'iga on pilt punane.

taimekasvu turgutamiseks soovitan mina kombineerida spets taimekasvatuseks mõeldud torudega, mitte värviedastus torudega.olen siit foorumist lugenud, et need akvapoodide sun-glo jne. torud olevat saast.

firmadest ja poodidest niipalju, et akvaariumi ja loomapoed müüvad torusid tihtipeale kallimalt, kui näiteks effex ja SLO.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver