foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

ei ole siiamaani aru saand, kas mullitaja peab koguaeg töötama või peab selle vahepeal seisma ka panema? kaladega muidu kõik korras ja keegi peale 1 guraami pinnal hingamas ei käi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

see on iga inimese lõbu ega ta seda hapniku juurde eriti ei anna .minul on ainult ühes akvas mullitaja ja teistes sellepärast hapniku puudust ei ole. rohkem nagu iluasi

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mullitajal on siis mõte kui muud filtrit ei ole, et paneb vee liikuma. Muidu on tal ainult esteetiline väärtus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei pea töötama koguaeg, ja ei pea seda mullitajat üldse olema kui veepind kergelt liikuma saada (näiteks kui filtrist väljuva vee toru ots veepinnale suunata, hakkab veepind lainetama). Guraami ongi selline kala kes käib aegajalt veepinnal "vett joomas" , nagu mu õde arvas :lol:

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:10 
borlek kirjutas:
ei ole siiamaani aru saand, kas mullitaja peab koguaeg töötama või peab selle vahepeal seisma ka panema? kaladega muidu kõik korras ja keegi peale 1 guraami pinnal hingamas ei käi.

1. Mis kalad Sul akvaariumis on?
2. Miks tahad mullitajat seisma panna?

Otsest vajadust mullitaja seismapanemiseks ei ole. (st. et ta üle kuumeneks vms). Kui on aga endal soov mullitaja mõneks ajaks kinni keerata, kas siis elektri säästmise eesmärgil või kõrvadele puhkuse andmise eesmärgil siis tuleksin esimese küsimuse juurde tagasi.

Parimat,

Matten

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 05:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

akvas on sellised asjad:
mõõgud, pärlguraamid, gupid, SAEd, teod, taimed

peamine asi ongi see, et vesi muliseb ja õhk siriseb - mullitaja ise on akva all kapis koos muu kolaga - kapp seest polsterdatud porolooniga. mõistagi on olemas tagasivooluklapid.

selge - nädalavahetusel olen rohkem kodus - siis panen mullitaja seisma ja jälgin mis akvas toimuma hakkab.

kohe-kohe saan kätte ka co2 süsteemi - kas CO2 mõjutab hapniku taset vees?
ühest küljest hakkaksid siis taimed paremini tööle ja taimed toodavad ju ka hapnikku.

peamine mure on ikkagi, et ma kalu selle mullitaja ära võtmisega piinama ei hakkaks.

filter muidu töötab korralikult ja vee ringlemist ning pinna virvendus on näha küll. kaane all on ka ventilaator - aga see ventikas vist midagi peale kondentsi ei mõjuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 06:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

borlek kirjutas:
kas CO2 mõjutab hapniku taset vees?

CO2 lisamine mõjutab Ph'd (alandab). Mõned soovitavad Co2 lisamise algstaadiumis paralleelselt ka vett aereerida, et ph liiga kiirelt ei langeks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 06:43 
Mis puutub ventikasse, siis ventikas "raiskab" vett st. seesama kondents uhutakse Sul akvast minema suuremas osas. Muidu peaks ventikas kaanealust siiski jahutama. Mul küll on lisatud ventikas kaanele, kuid ma ei näe enda 5 x 18 w lambiga ja 150l akvaga mingit põhjust et ta peaks töötama - veekulu oli noil päevil pööratu kui ta töötas. Nii sai see kellegi teise akvaristi poolt mainitud et veekulu ca 9l ?päevas?. (sõltub muidugi akvaariumi suurusest)

Parimat,

Matten

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 08:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

vett kulub jah rämedalt palju ja ta aurab just selle ventika pärast sealt välja. 2 korda nädalas tuleb vett lisada, et veetase normaalne oleks (1 kord koos veevahetusega ja teine kord lihtsalt vett juude). eks suvel ole tast kasu ka kui akva kipub kuumenema - siis on ka mullitajast arvatavasti kasu. peaks üldse õhukardina ehitama. kuidas seda ehitada? kas lihtsalt voolikusse nõelaga augud sisse ja otsast kinni?

aitäh, et viitsite kommenteerida ja arutada - sellest on palju abi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 09:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Ega ventika kaotamine aurustamist ära hoia. Kondensvesi koguneb siis kaane alla ja leotab seda ning võib rikkuda seal olevaid lampide ballaste (kui on seal). Samuti mõjub niiskus kaane materjalile halvasti (kui puu).
Aurustumine on hea soojuse eemaldamise "vahend" ja kuuma akva vett jahutab küll. Seepärast võiks vendi ikkagi säilitada. Vähemasti ööseks kui kondensvesi muidu kogunema hakkaks.
Õhukardin? Kuhu ja milleks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 10:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

ilu pärast ma arvan. Kui mina teeks, siis peidaks kruusa alla flöödi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2008 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

eks ikka ilu pärast jah - vahel on lahe mullitamist vaadata - eriti siis kui külalised tulevad või ise ka vahel vaatasks, aga mitte kogu aeg. kruusa alt tulevad suht jämedad mullid - olen näinud ka peenikeste mullidega mullitajat, aga pole endale õnnestunud siiamaani sellist ehitada. ükskord ossin mingi puujunni, kuhu sai vooliku taha panna -see lärmas rämedalt ja tegi suuri mulle.
õhukivi teeb ka suht suuri mulle, aga olen näinud ka väikeste mullidega mullitajat. praegu on käigus see eheimi mullitaja reguleeritav originaalots - siiamaani olemasolevatest parim, aga minu arvates ka mitte piisavalt hea, niiet jätkan otsinguid/ehitamist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 22, 2008 12:13 
Moderator
Kasutaja avatar

Peenikesed õhukivid kipuvad kiiremini ummistuma. Ise olen seni rahul tavalise õhukiviga. Mullid on ...noh...normaalsed. Kivi ise kruusa all. Paistab, nagu tekiksid mullid otse põhjast.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 22, 2008 10:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

borlek kirjutas:
kruusa alt tulevad suht jämedad mullid

Oleneb kui suured augud flööti teed, või kui jämeda/peenikese õhukivi ostad

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis