Pole mõtet sellest mingit ususõda alustada, eks igaühele oma. Mõni usub et antibakteriaalse seebi pidev kasutamine on kah väga abiks, paraku hakatakse juba tasapisi tunnistama et liigne steriilsus võib olla arenenud maades nii tavaliseks muutunud allergiate üheks põhjuseks. On kohti kus UV lamp on üsna põhjendatud - ntx maimuakvas, discuste puhul, kaupluses ühendatud akvaariumite korral jms. Samas ntx taimeakvaariumite juures räägitakse et UV lamp oksüdeerib mikroelemente mis muudab need taimedele mittekättesaadavaks (selle üle kas üldse ja kui siis kui palju ka vaieldakse). Bakteritega on nii ja naa, vähemalt sissetöötavas akvas UV lamp on ebasoovitav, seda kirjutavad ka tootjad.
Artiklis
"Diagnosing Fish Diseases: When NOT To Treat" kirjutab Lennart Edén:
Filtration with a UV-filter will kill anything small and suspended in the water and will relieve the pressure on our fish from many primary and secondary infectious agents.Kes soovib oma UV filtri usule kinnitust saada võib lugeda ka
siit kui hea on UV filter.
UV lampidel sõltuvalt margist võib toru olla muide üsna lühikese elueaga, ntx 6 kuud ning uus toru võib maksta kah hea natuke.
Nii et ma ei ütleks et siin saab alati üheselt öelda kas UV lambil on mõtet või ei. Ise olen senini ilma läbi saanud ja suure tõenäösusega ei hangi seda ka tulevikus kuna ma pole steriilsuse pooldaja, kuid ma ei ürita selles osas ka kõiki oma usku pöörata, nagu juba öeldud - igaühele oma. Minu poolest kes tahab nühkigu end ka Safeguardiga edasi.