Paneks paari lausega kirja mõned kogemused selle taimega.
Tegemist on siis väikeste ümmarguste lehtedega madala taimega, mida aegajalt võib piltidelt näha ilusa "murumoodustajana".
Tropica lehelt mõned lingid:
http://www.tropica.com/frameset_productcard.asp?id=048Bhttp://www.tropica.com/article.asp?type=aquaristic&id=621Hemianthus on mul akvas juba paar aastat olnud. Vahelduva eduga on ta olnud väljasuremisohus ja teinekord jälle metsikult vohanud. Kahjuks ühtegi elujõulist põhjas kasvavat murumätast seni kasvatada ei ole õnnestunud.
Peale ostmist proovisin seda põhja kinnitada, kuid ampullaariad (õunateod) tegid puhma mõne päevaga lagedaks. Teist säilinud puhmast sai tükk aega poputatud ja sellega katsetatud, kuid põhjas see hästi kasvama ei hakanudki. Tookord ma süsihappegaasi ei lisanud ja ilmselt jäi ka põhja jõudvat valgust väheks.
Katsetamise käigus ujusid mõned väiksed tükid pinnale ja jäid veest väljaulatuva kännuotsa külge hulpima. Huvitaval kombel muutusid just need kännu külge haakunud taimetükid kõige elujõulisemateks ja vallutasid 3-4 kuuga kogu selle veest väljaulatuva osa. Peale seda ma ei vaevunud seda enam põhja kinnitama ja lasin tal seal kasvada. Pooleteise aastaga muutus veepinnal ujuv Hemiantuse saar ~5cm pakuseks ja ~25cm diameetriga tugevaks ujuvaks platvormiks. Seda tuli perioodiliselt äärtest kärpida, kuna muidu oleks see liigselt valgust hakanud varjama.
Pidu kestis kuni kolimiseni - uues kohas sisseseatud akvaariumisse sai kaks suurt elujõulist tükki ringi tõstetud ja veepinnale ulpima jäetud. Kolme kuuga jäid neist järgi vaid üksikud räbalad. Taim ei kasvanud vaid lagunes vaikselt. Nädal tagasi tegin neile vahtplastist kunstlikud saared ja tõstsin taimejäänused sinna otsa. Praeguseks on veest väljaulatuvad osad tihedalt kaetud uute võrsetega ja Hemianthuse elujõud paistab jõudsalt paranevat
Siit siis soovitus Hemianthusega muru tegemise katsetuste juurde - jätke väike punt taimi tagavaraks ja pange see sellisesse kasvukohta, kus taim saaks võrsed (niiske) õhu kätte ajada. Siis peaks toormaterjali muru istutamise tarbeks kauemaks jätkuma.
Kui keegi on endale Hemianthusest põhja isekasvava muru õnnestunud teha, siis võiks märku anda. Katsetaks ehk ise kah veelkorra - koos väetise, valguse, CO2 ja ilma ampullaariateta