foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: probleemid taimedega
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2005 12:37 
Akvarist

millest võib olla tingitud mul äkiline tagasilangus taimekasvus?
alguses oli mul akvas valgust 18w. taimedest olid egeria densa, vallisneria ja cryptocorine. egeria ja vallisneria hakkasid hooga kasvama ja uusi võsusid ajama. egeria kasvas nädalas lausa paarkümmend cm, kuigi altpoolt läks koledaks, siis panin ladvajupid uuesti pinnasesse ja kasvas jälle.
nüüd umbes kuu aega on valgust 2*18w (uus lamp on Sylvania Aquastar). samal ajal lisasin ka uusi taimi, aga kõigi, nii uute kui vanade kasv äkki stoppas. egeria densa ülemised tutimoodi otsad oleks nagu kõrbenud pruunikas-kollakad ja ei kasva üldse, teised taimed ka ei edene eriti.
üks uutest (vist mingi rotala, roosakate lehtedega) oli alguses hästi ilus, nüüd on aga vanad lehed kõik koledaks läinud - kui uued kasvud (3-4 cm pikkuses on uued lehed kasvatanud) pinnasesse torgata, kas kasvatab juured alla?
mingeid veeteste ma pole teinud, aga kalad paistavad end hästi tundvat ja gupid paljunevad hoogsalt. väetisi pole ma üldse lisanud, see ei pidanud alustavatele akvaariumitele hea olema.
sry vbl. tobedate küsimuste pärast, aga tõesti olen algaja ega pole kelleltki küsida ka :oops:

elustaimed

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2005 12:49 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Märksõnad on valgustus, mis peaks olema vähemalt 0,5w ühe liitri kohta ja CO2 lisamine. Otsingust leiad kindlasti selle kohta infi. Arutletud palju kordi. :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2005 12:54 
Akvarist

no aga ka 36w peaks olema ju parem kui 18w? just valguse lisamisega tundusid mul probleemid algavat :?

elustaimed

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2005 01:00 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kuna akva sul 96 liitrine, siis võiks valgus olla vähemalt pool sellest. See ilmselt oli näiline, et sul hakkas pihta valguse lisamisega asi. Kuna valgus intensiivsem, hakkas fotosüntees rohkem tööle ja tekkis niiöelda CO2 puudus, nii et proovi hakata lisama CO2-te. Siin foorumis õpetatud ka kuidas seda teha. Loodan, et pärmi suhkrut ja suur Coca või limpsipudel on olemas kodus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2005 01:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui tõstad valgust, siis tuleb muid parameetreid ka enam-vähem samas proportsioonis tõsta s.t. eelkõige väetamist CO2 ja makro-, mikroelementidega.
Tõenäoliselt juhtus sul see, et valguse lisamisega kiirenes järsult taimede fotosünteesimine ning lühikese aja jooksul said toitained vees otsa, mistõttu kasv peatus. Soovitan ennast kurssi viia väetamise teemadega, mida siin foorumil arutatud. Kui sa taimede kasvuks vajalikke tingimusi ei taga, võivad tekkida probleemid vetikatega.
Edu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2005 12:44 
Akvarist

nii, olen nüüd lugenud CO2 lisamisest ja väetamisest üle uuesti. nagu ma aru saan, siis praeguse valgustuse 0,38w/l juures ei ole mõtet CO2 süsteemi käima panna?

elustaimed

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2005 01:00 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Oleneb eesmärgist.
Võib juhtuda, et on väga sügav mõte. Teinekord on.
Näiteks kui tahad CO2 kasutada pH alandamiseks.
Samas võib ka sellise valguse korral CO2 lisamine anda positiivse tulemuse taimekasvule, kui ilma lisamiseta jääb pH üle 7.8 ("meie kareda vee juures" ta kipubki jääma sinna 8 ja 8.5 vahele).
7.8 on selline piir, millest üle jääb fotosüntees üsna kasinaks...

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver