foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akvaariumi põhi
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 25, 2005 09:20 
Akvarist

Kas on olemas mingit spetsiaalset põhja,mida kruusa alla panna,et taimed paremini kasvaks..
Kui palju see umbes maksab ja kas vajab vahepeal väljavahetamist või ei ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 25, 2005 10:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan et sinna võib panna mulda või turvast. Mulda saaks kusagilt lillepoest ja tuleks paki pealt kindasti vaadata et mignit sodi eriti sees poleks. (nt. säilitusained) aiast vms. kohast võetud mulla sisu ei või teada. Las targemad ja sama asjaga tegelejad räägivad. ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 25, 2005 10:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga ilma mullata saab ka hakkama. Mina näiteks küll saan. Ja väga paljud seda mulda sinna ei panegi. Osad kasutavad ka näiteks jämedamat rannaliiva vms.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 25, 2005 10:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
minule räägiti lauteri tn poes sillisest asjandusest, mida panna põhjakruusa alla nendesse kohtadesse, kus tahad taimi istutada. Kuna ma sellesse ei süvenenud, siis nime ega rohkemat miskit ei tea, nii palju sain aru, et see miski segu väetisega :roll: ..vist..oli sellises väikeses plastikämbris ja maksis midagi üle saja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 04:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selle spetsiaalse kasvupinnasega on ainult see asi, et alul võib sul tekkida probleeme vetikatega - kasvupinnas sisaldab hästi palju toitaineid, ja sellest haaravad kohe vetikad kinni. Mõned soovitavad seetõttu toda pinnast hoida esmalt ca kuu aega eraldi ämbris vee sees, et üleliigne toitainete segu välja tuleks, ja siis alles akvaariumisse panna.

P.S. mina ei ole mingit spets segu timedele pannud, istutasin lihtsalt kruusa sisse ja kuu aja pärast lisasin juureväetist. Läksid kasvama küll ja praegu on pilt päris hea. Kuigi - ilmselt tolle spets seguga kasvavad taimed veelgi paremini.

Aga osta siis kindlasti spetsiaalset akvaariumitaimedele mõeldud kasvupinnast - tavalistele taimedele mõeldud segudes on toitainete vahekord teine ja võib hulga jamasid kaela tuua.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 01:31 
Akvarist

Mina olen praegu hädas akvaariumitaimede substraadiga, täpsemalt JBL AquaBasis plus`iga. Ei püsi see kuidagi kruusa all, vaid lendleb mööda anumat, vesi kõik kole pruun :evil:. Õnneks ei pannud ma seda sodi akvasse, vaid ainult taimepottidesse,mis katsin pealt põhjakruusaga ja tõstsin ämbrisse märguma. Ämbri vesi muutus ikka väga häguseks. Õnneks ei susanud taimi kohe akvaariumisse ja akva jäi puhtaks \:D/ .
Võib-olla ma lihtsa ei oska seda õigesti kasutada? :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 02:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas see oli too turba baasil kasvupinnas? Kui nii, siis ilmselt turbast eralduvad ühendid värvivad akva vee pruuniks (turvas teebki akva vee veidi pruunikaks). See läheb aja jooksul üle, aga seni peaksid tegema veevahetust sagedamini kui tavaliselt, sest liigsete toitainete vette eraldumine võib sulle suure vetikate vohamise tekitada. Seepärast soovitavad mõned kasvupinnase esialgu ca kuuks-kaheks eraldi ämbrisse panna (iga päev seal siis vett vahetades), et üleliigsed toitained eralduksid, ja alles seejärel akvasse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 03:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Turbast nüüd vette mingeid toitaineid küll ei eraldu. Rabataimestik sellepärast nii kidur ongi, et seal mineraalainete nappus on. Kui huumusainete poolt põhjustatud tume veevärvus ei meeldi, siis võib ju vett tihemini vahetada, aga probleeme see ei põhjusta.

JBL AquaBasis plusi puhul turbaga siiski tegemist pole. Siiski kuna tegemist on spetsiaalselt akvaariumile mõeldud seguga, siis ma sellel eelneval leotamisel küll mõtet ei näe. Väetised peaksid eralduma sealt just sellise tempoga nagu vaja. Pidev puhta veega leotamine raiskab lihtsalt kraami. Vee häguseks minemise põhjus vist tõesti selles, et liiga liiga vähe puhast kruusa eraldab kasvupinnast akvaariumiveest.
Ise panin uue akvaariumi sisustamisel põhjakihti JBL Florapoli ja mingit silmaga nähtavat vee hägustumist sellest küll ei märganud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 03:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

aga kas mingit paraja koguse toitainetega asja ei müüda? mõttega teda osta, kui poole pead välja leotama, et jama ei tuleks? või sobib seda turvast segada väikeses koguses kruusaga, nii läheb ka toitaineid akvasse vähem.
arutlen lihtsalt, endal kogemused puuduvad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 03:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Toetaks p6ltsi - selle asemel et ulmelisi teooriaid turbast aretada võik ometi korraks selle nime Googlesse torgata ja on kohe selge et turbaga mingit pistmist pole. Küll võib seda hägu põhjustada koostises olev savi. Kui on tahtmist spetspinnase asemel kruusa saada siis võiks kohe kruusa osta, mitte kallist toitepinnasest toitaineid välja pesta. :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 04:08 
Akvarist

siksu kirjutas:...liigsete toitainete vette eraldumine võib sulle suure vetikate vohamise tekitada.

Sellel substraadil oli peal kiri, et ei sisalda vetika kasvu soodustavat nitriiti ja fosfaati! Kas sellele vaatamata võivad vetikad hooksamalt vohama hakata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 04:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
nitraat ja fosfaat tekivad akvaariumisse kalade toitmise ja sellest tekkiva aineringe tagajärjel, nii et kui sul vetikad tekivad, siis ei pruugi see sugugi selle põhja süü olla.
Vaatasin, et me põhimõtteliselt vist kasutasime umbes sama asja, sinul ainult oli ta kohe kruusaga segatud ja mul tuli see segu ise teha.
Ma panin kraami ikka kohe sisse ja hiljem kui vesi peale sai pandud siis algul oli küll sogane, aga filter ja paar tundi ootamist tegi oma töö. Vaata pilte http://pilt.ee/view/596616/, seal on isegi kellaajad juures :)

Ma ei saanudki tegelikult täpselt aru, kus see kraam sul siis lendleb, kas ämbris või akvaariumis. Kui ta on poti põhjas ja igalt poolt ümbert ning pealt puhta kruusaga kaetud, ei tohiks probleem olla.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 11, 2005 09:51 
Akvarist

Aitäh p6lts!
Nüüd julgen taimed lõpuks akvaariumisse tõsta (on teised juba öö-päeva ämbris seisnud :oops: ). Seni hõljus "sodi" ämbrivees ja oli samasugune nagu sinu neljandal pildil; akvasse ei julgenud sellist hägu tekitada - nüüd julgen! :lol:

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver