Ma soovitaks kõigepealt paika panna valguse ja teha ära veevahetuse (ca 15-25%).
Testid:
need näitavad enam-vähem normaalset seisu.
Ma ei mäleta, mis selle NO2 testri mõõte-vahemikud on - igatahes peaks selle taseme 0-le võimalikult lähedale saama.
Ph taseme võiks kah kuhugi 7,2 kanti ajada, kuid sellega on veel aega.
Väetistest:
Ferropol on tore asi ja taimedele meeldib. Mõned kodanikud väidavad (ja õigustatult), et kipub kallis olema... Eks Sa pea enda rahakotiga nõu
Alternatiiv oleks
Tropica Master Grow, mis on veidi kallim, aga mida kulub vähem. Kuna MasterGrow erinvalt Ferropolist Fe taset just oluliselt ei tõsta, siis on kasulik lisada näiteks tsitraatrauda (
/taimed/2995/index.html)
Samuti on vahel hea lisada Kaaliumi (näiteks K2SO4 lahusest).
Üldiselt ei maksa selle väetamisega eriti kiirustada, sest kaaskodanikud levitavad hirmu-õudusjutte värskes, sissetöötamata akvas väetamisel vohama hakkavatest vetikatest. Ise ma pole seda probleemi kohanud, aga veavalt, et see jutt ka päris õhust võetud on.
Oota veel vast mõned nädalad või kui hing rahu ei anna, siis pane taimedele mõned väetisepallid juurte juurde (JBL 7-Balls näiteks).
Kui Sul süsi filtris, siis selle võid sealt ära korjata - ei tee ta enam miskit kasulikku. Abiks on ta vaid siis, kui mingi keemiaga akvat ravima hakkad.
Samuti on hea mõte Fe test osta (ei pea JBL olema - Sera mõõdab sama hästi, kuid on odavam). Selle järgi saad väetise (sisuliselt küll raua) kogust hinnata.
Põhiliselt lähebki vaja Ph, NO3 ja Fe teste.
Esimest vast kõige tihedamini, sest Ph taset peaks kontrolli alla hoidma, et taimed ennast hästi tunneks. Samuti pole Ph kõikumine kaladele sugugi meeldiv.
NO3 järgi hinda veevahetuse vajadust - kui läheb üle 25ppm, siis viimane aeg vett vahetada.
Fe taset võiks hoida 0,1 ja 0,5 vahel. Alguses on 0,1 küll, mõne kuu pärast võid ülespoole tõsta.
Samas ei pea alati Fe testi tegema - ma ise vaatan taimede järgi Fe vajadust - kui hapnikku toodavad, siis OK, kui enam ei tooda, siis peaks juurde panema. See viimane asi siiski eeldab, et CO2 lisamine ja valgusrežiim oleksid enam-vahem konstantsed.
Taimede kehva kasvu või vastupidi - vetikate vohamise põhjus võib olla ka PO4 kogus vees, aga see on juba spetsiifilisem teema.