foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 25, 2016 06:48 
Akvarist

Liitunud: Reede Juun 17, 2016 12:35
Postitusi: 19
Pildid: 0
Tere!

Akvaarium on tänaseks töös olnud 1 kuu, 105 L. Co2-te ei kasuta, Exceli ka mitte. Pinnaseks on Silikaadi kuivliiv fraktsiooniga 0,63-2,0 mm, taimede vahele surusin suht hõredalt JBL 7 palle.
Valgustuseks on 16W LED, põleb 8 tundi päevas, lõuna ajal 3 tunnine siesta. Vesi on karedamapoolne (Tartu Veevärgist), täpset testi pole teinud. Akvaariumis on 4 harlequin rasborat, 4 pisikest corydoras paleatust ja 8-9 kirsskrevetti. NO3 on eilse seisuga 0. Praegu teen veevahetusi u 30% kaks korda nädalas, veekeemiat lisan ainult Seachem Prime'i.
Taimed on enamasti valitud Tropica 'easy' kategooriast:
Staurogyne repens
Littorella uniflora
Hygrophila 'Siamensis'
Ludwigia palustris
Hottonia palustris
Bacopa caroliniana
Cryptocoryne usteriana
Cryptocoryne parva
Ludwigia arcuata

Kuna CO2 süsteemi mul pole ja valgus on pigem vist lahjemapoolne (LED valgustite puhul pole leidnud netist usaldusväärset w/l normi, et mis on kõrge ja mis madal), siis väetama peaks ka vist pigem vähem. Ma ei eelda ega loodagi, et mu taimed vohaksid nagu kaunites high-tech akvaariumites, aga ma tahaksin et nad oleksid terved. Hygrophilia on selle ühe kuuga kõvasti kasvanud, Ludwigia palustris samuti u 2 nädalaga täitsa palju, aga Staurogyne mõned lehed on muutunud kollakaks ja lagunevad. Hottonia palustris otsast kasvab, alt viskab lehed maha...nii juba algusest peale. Vahepeal oli mul BGA puhang (mille vesinikuga taanduma sundisin), kas lehtede lagunemine võis olla sellest tingitud või on siiski nüüd mingi aine puudus?
Ma olen netist nii eesti kui inglise keelseid foorumeid uurinud. Palju räägitakse EI põhimõttel väetamisest, aga mulle tundub see liiga suur mässamine (eriti just veevahetuse koguse tõttu) ja tavaliselt on väetamise juures alati juttu ka CO2 lisamisest.
Minu küsimused sellised:
1. Kas nüüd oleks aeg hakata taimi vedelväetisega väetama või paneks palle juurde, nii et iga taime puhma juurde jaguks?
2. Kas taimed saaksid kõik vajalikud ained kätte kui kasutaksin ainult Seachem Flourishit ja Trace'i? Seachemi toodetest olen palju positiivset lugenud ja need kaks peaksid ju kõike vajalikku sisaldama?
3. Kas Exceli kasutamine oleks taimede eluspüsimiseks hädavajalik? Ei tahaks eriti pidevat lisakulutust tekitada, samas sellise suurusega akvaariumi juures tundub ka CO2 süsteemi ostmine suhteliselt ebapraktiline.

Homme istutan viimased taimed ka ära, siis saan pilte ka panna kui vaja.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Reede Aug 26, 2016 01:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Valgustusega on nii, et raske on uskuda et 16W LED valgusti oleks piisav 105 liitrisele taimeakvale. Et seda pisutki hinnata, oleks vaja välja selgitada, kui palju luumeneid sellest valgustist välja purskab. Luminofoortorudega oleks valgusti mõistlik võimsus kuskil 35-50W, T5 torud annavad välja keskeltläbi ca 80-100 lm/W kohta. Selle järgi võiks vaja minna ca 3000-4300 luumenit. Pole veel näinud LED-e, mis 16 W juures nii palju valgust välja annaks. Samas on LED-idel võrreldes luminofoortorudega see eelis, et kogu valgus läheb õiges suunas, kui taimed kenasti kasvasid siis mine tea, äkki isegi veab välja. Ega ainuüksi valgusti luumenid ka otsusta, tegelikult on tähtis see, kui palju valgust taimedeni jõuab ning siin on veel teisigi mõjureid, nagu ntx vee läbipaistvus, akvaariumi kõrgus jms.
Kuni mingid vetikaprobleemid ei kiusa, pikendaksin valgusperioodi 10 tunnini.
Väetisepallid versus vedelväetis, sellega on mitmeid momente. Väetisepallid on head selles suhtes, et nad on pika toimega ning seal olevad toitained pole vetikatele kättesaadavad. Kahjuks on aga nii, et neist on kasu eeskätt sellistel taimedel, mis hangivad toitaineid eeskätt juurtega - ntx Echinodorus. Paljud taimed hangivad suures osas toitaineid varte ja lehtede kaudu, neil on väetisepallidest vähe kasu - ntx Hygrophila. Vedelväetis on universaalsem, jõuab kõikide taimedeni, aga sellega on rohkem mäsu ja on kergem probleeme hankida.
Seachem Flourish ja Trace on küll paaris rakendatavad ning täiendavad teineteist, kuid nad mõlemad liigituvad mikroelementide kategooriasse. Taimed vajavad aga ka makroelemente, nagu nimigi vihjab kulub mikroelemente mikrokogustes, makroelemente aga märksa rohkem. Makrod on eeskätt lämmastik, fosfor, kaalium - seepärast kasutatakse nende puhul tihti lühendit NPK. Seachem tooteid kasutades siis Flourish Nitrogen, Flourish Phosphorus ja Flourish Potassium. Kõige rohkem kulub lämmastikku. Makrodega on nii, et kui akvas on palju elanikke ja suht vähe taimi, siis kalatoiduga jõuab enamasti juba piisavalt toitaineid akvasse, nii et täiendavalt makrosid pole vaja lisada. Teine soliidne väetisi pakkuv firma on Tropica, seal on tootevalikus väetis Premium Fertiliser akvadele kus palju kalu ja vähe taimi ning Specialised Fertiliser mis sisaldab ka makrosid ja on mõeldud akvadele kus on palju kiiresti kasvavaid taimi.
Ma ei usu, et selles akvas on nii palju valgust, et CO2 või selle aseainete (Flourish Excel, Easycarbo vms.) järgi otsest vajadust oleks. Eriti halb oleks see, kui CO2 tase pidevalt kõiguks suurte piirides - see sobiks hästi vetikatele.

Väetamisel vedelväetistega on põhimõtteliselt järgmised variandid:
1) doseerida tootja juhendi järgi
2) doseerida testide tulemuste alusel
3) doseerida visuaalse hinnangu alusel vastavalt taimede vajadustele, see eeldab mõningat kogemust
4) doseerida EI alusel
Tootja juhend ei tea midagi konkreetsest akvast, nii et selles olev kogus on ilmselt valitud nii, et kui vähegi võimalik, see ei tekitaks probleeme. Akvad on erinevad, vaevalt see iga akva jaoks optimaalseim variant on.
Pidevalt testida on suhteliselt tülikas ja kulukas, EI on selle kõrval üsna lihtne ja lollikindel meetod mille järgimisel on raske eksida (tõsi, kui keegi arvab, et oma meelest kasutab EI-d, aga on veevahetuse kogust meelevaldselt vähendanud alla 50%, siis see pole enam EI ja asjad võivad vägagi untsu minna).
Silma järgi hindamiseks: http://www.aqua-rebell.com/aquatic-plan ... ptoms.html , http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... userid=&t= Siin on vähese kogemuse korral lihtne puusse panna.
Selles akvas ise kasutaksin EI-d või siis ettevaatlikult vedelväetisi, tootja pakutud normist väiksemates kogustes.

Ja pildid akvaariumist on alati teretulnud. :)

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Reede Aug 26, 2016 07:55 
Akvarist

Liitunud: Reede Juun 17, 2016 12:35
Postitusi: 19
Pildid: 0
Tänan põhjaliku vastuse eest. Ise kaalusin ka pigem tootja soovitusest väiksemas koguses väetist lisada, sest tundub et valgus on minu akvaariumi puhul see piirav tegur. Luumeneid polnud akvaariumi juhendis kirjas, ainult et valguse temperatuur on 6500 K...midaiganes see siis taimede seisukohalt tähendada võiks. See on eriti tore, et Tropica väetises kõik vajalikud asjad sees. Ma polnud sellisest väetisest enne kuulnud ja väga ei tahaks 5 erineva pudeliga jamada.
Tegin akvaariumist pildi ka: http://imgur.com/a/PaRWX
Vesi on nati hägusem kui tavaliselt, sest taimede istutamise ja ümber paigutamise tõttu paiskus JBL-i pallidest seda savi vette.
Akvaarium on 40 cm kõrge... ma väga loodan et see valgusti ikka veab välja, mitte ei tahaks lampi hakata juurde ostma või taimedest loobuda. Kui ma valgustuse aega pikendan, kas siis pigem peaks lõunase pimenduse ära kaotama või lihtsalt mõlemale valgusperioodile tunnikese lisama?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Reede Aug 26, 2016 09:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
6500K on värvustemperatuur, see on üsna lähedane päikese värvustemperatuurile troopikas keskpäeval, sobib taimedele väga hästi. Kas akvaariumit müüdi komplektina ja valgusti oli selle osa? Tootja ja mudel annaks sel juhul ehk rohkem infot. Samuti kui on valgustil peal mingeid kirjasid, siis ka neist võiks abi olla.
Praegu on järjest rohkem saada lisavalgusteid, mis on ntx tehtud madalapingelisena, LED-idel veekindla torna, millel kaasas ka kinnitusklambrid (ntx http://www.arcadia-aquatic.com/eco-aqua-led-tubes/ )- paigaldus on tehtud nii lihtsaks ja ohutuks kui võimalik. Hinnad tasapisi lähevad ka soodsamaks. Nii et kui valgust ikkagi napiks jääb, siis on aina enam variante.
Päris kena akva!

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Reede Aug 26, 2016 11:04 
Akvarist

Liitunud: Reede Juun 17, 2016 12:35
Postitusi: 19
Pildid: 0
Ostsin komplektina jah - Aquael Leddy 80 Set. Palju infot on selle kohta kahjuks poola ja saksa keeles. Niipalju kui aru sain on sama firma väiksemal komplektil 6 W LED, millel on 490 lumenit. Üldised tabelid näitavad 16 W LEDi toru vastavuseks u 1600 lumenit. Järgmine kord kui peadpidi akvasse ronin vaatan lambi peale ka, ehk on seal midagi täpsemat kirjas.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamine ilma CO2-ta
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2016 02:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Selle komplekti kohta on kahjuks tõesti üllatavalt vähe infot.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver