foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 27, 2014 06:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Mõtlesin tükk aega et kuhu oma väike "vetika katse" üles märkida. Lõpuks otsustasin panna siia taime sektsiooni.

Meie akvas on JBL välisfiltri sissevoolusõela küljes Eheim sisefiltri svamm (suurepärane ühilduvus). Kui pildistada nädala jooksul seda svammi siis hilisemal fotode võrdlusel on näha svammi kattumist vetikaga. Svammil paiknev mürkjalt tumeroheline spetsiifiliselt haisev vetikas on Cyanobacteria. Seda leidub akvas teatud kohtades vähemal või suuremal määral kõikjal: põhjapinnasel, taimedel, dekoratsioonidel ja akvaklaasil.

1-7 päeva eelfiltri svammi kattumist vetikaga (cyanobacteria) võib näha siit.
Samas tekib küsimus et kas ilma eelfiltri svammita roniks see Cyanobacteria välisfiltri torustikku ja sügavale filtrisse?
Või siis eelfiltri svammita oleks vee tsirkulatsioon tunduvalt tõhusam, võimsam ja kiirem ning vetikas ei saaks kõikjal nii ülbelt ringi laiutada. Viimane on rohkem tehniline küsimus. Üks tuntav pluss on muidugi see et eelfiltri svamm hoiab välisfiltrit puhtamana. Seda on juba visuaalselt näha (välisfiltri torustik pole kaetud vetikalimaga).

Pole midagi ütelda, vetikas on taimedest tugevam ja elujõulisem. Vähemalt meie akvas on see küll just nii. Vetikasaatan on taimejumalast võimsam. :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 02, 2014 01:25 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Aug 14, 2014 07:37
Postitusi: 75
Pildid: 6
ma küll kahjuks ei oska su küsimustele vastata aga ma küsiks vastu. Nimelt endalgi soov eelfiltri svamm paigaldada. Kas sa puhastad seda akvavees loputades või kraani all või vahetad igakord uue vastu välja? Kui kiiresti ta veesurvele mõjuma hakkab?


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 02, 2014 11:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Mina puhastan seda nö. svammi eelfiltrit iganädalaselt puhta kraanivee all. Nii saab vähemalt svammi puhtaks (1-päeva foto). Filtri svamm on tugev ja vastupidav (sisefiltri oma), nii et saab kasutada seni kuni pudedaks muutub. See svamm mõjub välisfiltri veesurvele koheselt sest pidurdab vee sissevoolu ja see omakorda pidurdab väljavoolu. Kuid nii visuaalsel kui manuaalsel vaatlusel ei tohiks see välisfiltri veesurve langus olla suur.

Minu jaoks ongi mõte ja küsimus selles et kas eelfiltri läbi välisfiltri puhtana hoidmisega ja veesurve langusega (vett ju nüüd filtreeritakse kogu akvas ajaliselt aeglasemalt) ei tekita kiiremat reostust ja vetikakasvu. Ehk siis vahest on meie akva puhul kasu asemel kahju. Veesurve langus on soodsalt mõjunud vetikale. Kuid see on kõigest minu oletus. :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 07, 2014 10:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Mina puhastan korra kuus ja ka siis ei ole veel veesurvet eriliselt mõjutanud, kuigi ämbris oleva vahetusvee teeb ikka väga sogaseks ja pruuniks. Vetikate vohamist ei ole ka märganud, et oleks hakanud levima peale eelfiltri paigaldamist. Mul on olnud eelfilter u. 1,5 aastat. Minul on muidugi eheimi eelfilter, mis koosneb kahest üksteise otsa laotud filtritest. Võib olla tuleb vahe sellest, et antud eelfilter on oma mõõtmetelt liiga väike sinu filtri jaoks?


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver