Kui juba läheks nano akva ostmiseks siis kulutaksin rohkem raha ja ostaksin teise variandi, stardikomplektiga Eheim Nano Aquastyle 24L+Filter+LED. Valgus on seal küll 7W kuid vajadusel saad juurde panna lisavalguse. Mina arvan et Siamese Fighting Fish (Betta splendens) puhul on kindlasti vajalik nii filter kui soojenduspulk. Kaasas olev sisefilter peaks igati korralik olema, max. võimsusel suudab see sisefilter 24L nano akvas tunniga vett läbi filtreerida 8.3x.
Arvan et betta nano akva puhul sul küll mingit CO2 süsteemi vaja pole. Liiga palju mängimist ja sulistamist. Kasumlik väärtus küsitav. Eelistaksin ise kindlasti kruusapõhja, mullapõhjaga mina ei jändaks. Eriti veel nano akva puhul.
Betta kasvab 5-8cm, vajab veetemp. 24-28, elab kuni 7-aastat
(ei tea kas kellelgi on nii vanaks elanud?) ja nõuab miinimum akvana ~20L. Filter ei tohiks akvas töötada täisvõimsusel sest betta ei ole osav ujuja ja ei talu tugevat veevoolu, veevahetused peavad olema regulaarsed. Mainitakse ka seda et üksiku isase betta pidamisel tuleks nädalas 1-2x ~30min poetada betta nina ette väljaspoole akvat peegel et ta näeks täissuuruses oma peegelpilti. Antud nõks pidavat isasele bettale tervislikult mõjuma, tõstab vererõhku ja hoiab heas füüsilises vormis
(kas keegi akvaristidest on seda "peegli peibutuse meetodit" kasutanud?).
Taimede kohta ei oska mina midagi eriliselt tarka ütelda. Vahest pead taimede puhul arvestama sellega et need taimed ei oleks pinnataimed. Betta on nö. kopskala (labyrinth breather) ja käib veepinnalt õhku võtmas. Seega ei tohiks taimed veepinda kinni ummistada. Põhjataime Hemianthus Callitrichoides'e puhul vast põhja sifoonimine osutub suht toekaks väljakutseks.
Nano akvade taimede paigutust ja kujundust võid inspiratsiooniks vaadata
siit. Muidugi pead arvestama sellega et betta on loomult uudishimulik kala ja tuhlab läbi kogu akva. Dekoratsioonid (juurikad, kivid jms) ei tohiks olla teravad sest betta uimed on pikad. Uimede vigastused on betta puhul kriitilise kaaluga.
Mina ise bettat veel pidanud ei ole (ehk kauges tulevikus pean), lugesin lihtsalt sellest ilusast kalast lisa infot väljamaa akvaristika portaalidest.
Kuid kindlasti on siin foorumis akvariste kes on reaalselt pidanud bettat ning teavad ka detailsemalt taimekasvatuse keerulisi ja käänulisi nüansse.
Kui sul edaspidi tulevikus nano akva on korralikult sisse töötatud siis vali ikka akvapoest kõige ilusam, turskem ja ülbem isane betta.