foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 20, 2014 11:11 
Akvarist

Pildid: 0
Tere!
Mõtlesin panna arvutilauale nanoakvaariumi 20...24 l. Hetkel oman 54 l akvaariumi kus on 5 serpae tetrat ja taimedeks anubias nana mis on akvaariumis olnud 2 aastat ja uued taimed bacopa caroliniana ja microsorum pteropus ( kassa tšekilt loetud). Kõik taimed on ostetud kaupmeeste soovitustest lähtudes. 54 liitrises akvaariumis oli VÄGA tõsine vetikaprobleem, mis sai lahendatud tänu pelgulinna akvaariumi poest saadud nano tablettidele, sellest on vetikas tõmbunud halliks ja ei kasva enam, kuid üldmuljet rikub ( anubiase lehed on kohati hallikalt kaetud) ja ei tahaks taimi sellest akvaariumist plaanitavasse nano akvaariumisse võtta.

Nüüd tahaksin nanoakvaariumit, kuhu läheks elama üks siiami tapluskala ja palju taimi.
Olen natuke lugenud mullakihiga akvaariumite kohta, kuid pelgan nende sifoonimist ja mudaseks ajamist ja seega suur tõenäosus et rikun kõik ära või on hirm põhjendamatu ja üks pisike taimeakvaarium peaks olema mulla põhjaga?
Nano akvaariumid tulevad komplekteeritud valgustitega. Hetkel silmapiiril kaks akvaariumit http://pood.kalake.ee/store/Store/Details?product=CM20 ja http://pood.kalake.ee/store/Store/Details?product=6401020 Lisaks nendele on mul ka laualamp E27 sokliga kuhu võib panna ka taimekasvu valgusallika. Seega ma eeldan et valgustihedus peaks olema piisav paljudele liikidele.

Üldiselt iseloomustan ennast kui ilma igasuguse kunstilise andeta inimest ja igasugune "sisekujundus" on minu jaoks piisav katsumus. Sooviks abi taimede valikult ja umbkaudsel paigutusel ette taha küljele keskele.
Mõttes on praegu siis kruusapõhjaga akvaarium koos siiami tapluskalaga. Kuna arvutilaud asub elutoas siis võiks kogu süsteem teha vähem lärmi, kui on kala siis filtrita ei pääse ? Kas CO2 süsteem oleks otstarbekas ?
Meeldiks mingisugune taim mis kataks põhja näiteks http://pood.kalake.ee/store/Store/Details?product=10668, kuidas sellise taime puhul sifoonimine käib? Rohkem mõtteid mul ei ole. Vb on osa juttu hektiline ja vähe informatiivne võin alati täpsustada ootaks laiemat diskussiooni, mida nano akvaariumiga võiks teha (peab sisaldama siiami tapluskala mitte krevette).
Lugupidamisega,
Indrek.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 01:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Kui juba läheks nano akva ostmiseks siis kulutaksin rohkem raha ja ostaksin teise variandi, stardikomplektiga Eheim Nano Aquastyle 24L+Filter+LED. Valgus on seal küll 7W kuid vajadusel saad juurde panna lisavalguse. Mina arvan et Siamese Fighting Fish (Betta splendens) puhul on kindlasti vajalik nii filter kui soojenduspulk. Kaasas olev sisefilter peaks igati korralik olema, max. võimsusel suudab see sisefilter 24L nano akvas tunniga vett läbi filtreerida 8.3x.

Arvan et betta nano akva puhul sul küll mingit CO2 süsteemi vaja pole. Liiga palju mängimist ja sulistamist. Kasumlik väärtus küsitav. Eelistaksin ise kindlasti kruusapõhja, mullapõhjaga mina ei jändaks. Eriti veel nano akva puhul.

Betta kasvab 5-8cm, vajab veetemp. 24-28, elab kuni 7-aastat (ei tea kas kellelgi on nii vanaks elanud?) ja nõuab miinimum akvana ~20L. Filter ei tohiks akvas töötada täisvõimsusel sest betta ei ole osav ujuja ja ei talu tugevat veevoolu, veevahetused peavad olema regulaarsed. Mainitakse ka seda et üksiku isase betta pidamisel tuleks nädalas 1-2x ~30min poetada betta nina ette väljaspoole akvat peegel et ta näeks täissuuruses oma peegelpilti. Antud nõks pidavat isasele bettale tervislikult mõjuma, tõstab vererõhku ja hoiab heas füüsilises vormis (kas keegi akvaristidest on seda "peegli peibutuse meetodit" kasutanud?).

Taimede kohta ei oska mina midagi eriliselt tarka ütelda. Vahest pead taimede puhul arvestama sellega et need taimed ei oleks pinnataimed. Betta on nö. kopskala (labyrinth breather) ja käib veepinnalt õhku võtmas. Seega ei tohiks taimed veepinda kinni ummistada. Põhjataime Hemianthus Callitrichoides'e puhul vast põhja sifoonimine osutub suht toekaks väljakutseks.

Nano akvade taimede paigutust ja kujundust võid inspiratsiooniks vaadata siit. Muidugi pead arvestama sellega et betta on loomult uudishimulik kala ja tuhlab läbi kogu akva. Dekoratsioonid (juurikad, kivid jms) ei tohiks olla teravad sest betta uimed on pikad. Uimede vigastused on betta puhul kriitilise kaaluga.

Mina ise bettat veel pidanud ei ole (ehk kauges tulevikus pean), lugesin lihtsalt sellest ilusast kalast lisa infot väljamaa akvaristika portaalidest.

Kuid kindlasti on siin foorumis akvariste kes on reaalselt pidanud bettat ning teavad ka detailsemalt taimekasvatuse keerulisi ja käänulisi nüansse.

Kui sul edaspidi tulevikus nano akva on korralikult sisse töötatud siis vali ikka akvapoest kõige ilusam, turskem ja ülbem isane betta. :)

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 07:50 
Akvarist

Pildid: 0
Tänan info eest. Valgustusest nii palju et taimed ei vaja vatte vaid luxe ja kindlaid spektri värve. Vatt on aktiivvõimsus ehk soojus. Selle tõstan üles seetõttu, et 7W LED võib anda rohkem valgustustihedust kui luminofoor aga puhtalt vattide järgi seda ei tea. See kallimal akvaariumil on tõesti võimalus vähemalt üks samasugune valgusallikas juurde panna.
Leidsin youtubest ka http://www.youtube.com/user/DefiniteAquascapeTV?feature=watch koha kus näeb palju erinevaid taime akvaariume.
Kuna elan Tartus siis ka selline küsimus, et kuidas elavad taimed üle transpordi Tallinnast Tartusse. Selles kotis kuhu nad pannakse on piisavalt niiskust, et sellest probleemi ei teki ? Temperatuuri peab kindlasti silmas pidama. Mis on levinumad taimed Eestist eelkõige tartust või Tallinnast saadaval? Mida ei peaks ekstra tellima, ning mis oleks reaalselt kasutatavad nano akvaariumis?

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2014 09:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Depts kirjutas:
Olen natuke lugenud mullakihiga akvaariumite kohta, kuid pelgan nende sifoonimist ja mudaseks ajamist ja seega suur tõenäosus et rikun kõik ära või on hirm põhjendamatu ja üks pisike taimeakvaarium peaks olema mulla põhjaga?

Ei pea olema mullapõhjaga. Igal asjal on head ja vead, mullapõhja plussiks on see, et mõõduka valgusega low-tech akvas saab sellega ilma lisaväetamiseta pikalt läbi. Miinused on juba mainitud, ümberkorraldused on tülikad.
Depts kirjutas:
Üldiselt iseloomustan ennast kui ilma igasuguse kunstilise andeta inimest ja igasugune "sisekujundus" on minu jaoks piisav katsumus. Sooviks abi taimede valikult ja umbkaudsel paigutusel ette taha küljele keskele.

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/index0a.html
Aquascaping: Aquarium Landscaping Like a Pro: Aquarist\'s Guide to Planted Tank Aesthetics and Design (algust saab lugeda ka ostmata)
Depts kirjutas:
Mõttes on praegu siis kruusapõhjaga akvaarium koos siiami tapluskalaga. Kuna arvutilaud asub elutoas siis võiks kogu süsteem teha vähem lärmi, kui on kala siis filtrita ei pääse ? Kas CO2 süsteem oleks otstarbekas ?

Sõltub. Kui asukad valida jahedamast keskkonnast ning hoiduda üleasustusest, siis saab ka lihtsamini läbi. Ntx nii, algselt oli seal ka HC ning kasvas jõudsalt. Põhjapinnaseks JBL Aquabasis Plus ja peene kruus.
Depts kirjutas:
Meeldiks mingisugune taim mis kataks põhja näiteks http://pood.kalake.ee/store/Store/Details?product=10668, kuidas sellise taime puhul sifoonimine käib?

HC-st oli juba juttu.
Glossostigma elatinoides sobib ka hästi, selles pisiakvas oli täitsa ilus.
Eleocharis sp. \'mini\' võib olla päris huvitav.
Taimede all olevat põhja ei sifoonitagi. Võib nende pealt üritada veevooluga sodi kätte saada, aga ntx HC juured on õrnad ja lühikesed, üsna lihtne on pinnasest kogemata lahti tirida. Isegi akvas ringi rallitav suur tigu võib HC põhjast lahti ajada, samuti tornteod suudavad lahti lükata.

Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver