Palun abi ja nõu pinnavee taimede valiku suhtes.
Lähiajal on mul plaanis akvasse muretseda mõned pinnavees elutsevad kalad (Carnegiella strigata). Teada on et kirveskõhtlased on loomult pelglikud ja ujedad ning vajavad normaalseks eluks veepealseid taimi. Taimi mille all põhiliselt elutseda ja redutada. Neile meeldib ka tajutav veeliikumine.
Uurisin netist järgi ning silma jäid mõned pinnavee taimed. Näiteks Limnobium laevigatum
http://www.tropica.com/en/plants/plantd ... px?pid=063 ja Pistia stratiotes
http://www.tropica.com/en/plants/plantd ... px?pid=128Kas kellelgi on kogemusi ülalmainitud või samalaadsete pinnavee taimedega?
Tekkis veel lisa küsimus.
Kuidas peaks pinnavee taim vastu akvas kus on mõõdukas (korralik) veeringlus?
Filter on paigutatud nii et akva veepind on nähtavalt liikvel ning täidetud väikeste kergete mullikestega. Akvas on tajutav veeringlus (taimed kergelt liiguvad).
Kas jätta pinnavee taim akva veeringluses igavesti ringi hulpima või tuleks see pinnavee taime kogumik kuidagi mõne juurika külge kinnitada (nt. tamiiliga). Kui taimed hakkavad kestvalt ringi hulpima siis tuleb kirveskõhtlastel pidevalt ujuda taimekogumiga kaasas kui taimed aga kinnitada kusgaile statsionaarselt siis saaksid kalad rahus ühes kohas paikneda. Seda ma antud hetkel veel ei tea. Kuigi tundub mulle endale et viimane variant on ehk asjalikum, sest igal kalaliigil kujuneb akvas ajapikku oma tegevuspiirkond ja "kodu". Kui neid kalade elupiirkondi oskamatult segi ajada (nt. pidevalt ringi hõljuvad taimekogumid, objektid) siis tekivad akvas vast kaladel omavahelised suhtlusprobleemid.
Hetkel on mul akvas järgnevad algajatele mõeldud põhjataimed (pinnases, juurikate küljes): Anubias barteri var. nana, Cladophora aegagrophila, Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya', Echinodorus bleheri (bleherae), Hygrophila corymbosa 'Siamensis 53B', Microsorum pteropus ja Taxiphyllum barbieri.
Valgustus on akvas 2x39W (T5). Valgustust hoian sees päevas 6-8 tundi, veetemperatuur 24C. Kõik taimed on valitud vastavalt sellele valgusnõudlikusele. Taimed kasvavad aeglaselt kuid see pole vast probleemiks sest valgustus rohkem ei võimaldagi. Eks pinnataimede puhul tuleb lähtuda samast.
Kuna ma pole kahjuks eriline taimekasvatajast koduvana siis mulle sobiksid rohkem sellised lihtsad ja vastupidavad veetaimed. Eksootika ja õrn ilu pole minu jaoks, see lihtsalt sureks minu kohmakates kätes.