Kuna endal oli vetikaga suur mure siis sain postkasti sellise kirja ja hetkel on akvaarium kontrolli all. Panen siis selle kirja siia ta pole küll kõige paremas kirjavormis aga vast kellegile on abi ikka!
Oli mul ka paar korda vetikas, kord rohelised ja kord sellised nagu sul anubiasel. Rohelistega oli lihtne, sest ma teadsin põhjus. Lihtsalt vahetasin kõik lambid korraga ja vahetasin välisfiltrit. Filter oli veel toores ja valgust tuli oluliselt rohkem, kui enne oli. Probleemi lahendus: veevahetus iga 5 päeva tagant, kalad soodad 4-5 korda päevas(muidu ma söödan 1 kord päevas) väga väikestes kogustes, ja käsitsi taimede puhastus iga päev. Näpputega- õrnad taimed ja tugevamad lehed, nadu anuubias, microsorum ja ehinodorused puhastasin sauna kindaga (karedad sõrmikud, igas toidupoes on müügil).
Ja panin vette vedelikku, mis teeb akvavee pruuniks, mingi turbavesi(kahjuks nimi ei mäleta, aga iga loomapoes teavad). Sellega ajutiselt vähendasin valgust, kuni probleemi lahendamist. Tööd oli palju (200l) , aga kuu aja pärast kõik oli korras .
Nüüd see tume vetikas: ta tuleb, kui valgus põleb liiga kaua. Esialgu vähendasin seda aega kuni 7 tundi päevas. Veevahetus iga 5-6 päev suuremas koguses(1/3), sifoonida krunti sügavam, kui tavaliselt, puhastasin filtrit harjaga, kui ta on akva sees. Mul oli sees(60l). Ja kõik haiged lehed on vaja ära lõigata. Anubis ja microsorum võib leotada Chemihyd Des-iga (1ml-1liitrile). Mõõta saab süstlaga. Vannitada 1 tund ja pärast proovida puhastada. Juurte alla oleks hea panna savikuulid, kui sul ei ole veel . See annab taimedele taastamiseks jõudu. Kui sul ei ole selles akvas CO2 süsteemi, võib vette lisada iga päev Chemihyd Des-i. Mina panin 4ml- 60l. Mõned taimed lihtsalt viskasin ära. Mõni kord uued osta on lihtsam kui vanad taastama . Kogu sõda kestis 1,5-2 kuud. Pärast pikkendasin valgust pool tundi iga nädal, kuni 11 tundi päevas, aga jätsin lõuna pausi(valgustamata). Skeem on selline: 8-13-lambid, 13-15-ainult päevavalgus,15-21-lambid. Lõuna pausil kalad on ka aktiivsed, toavalgusega nad näevad üks teist väga hästi, aga vetikad ei näe.
Mina ka ei ole proff, aga vetikad mul ei ole ja kalad ei sure.
Kui minu "artikel" sind aitab, siis on hästi. Kirjutan ainult seda mis ise olen teinud, ja mind aitas .
Kõike paremad
Mainiks ka veel seda, et kui vetikas pole nii hull nagu minul siis võib alati proovida alustuseks pimendamist
Tänu sellele kirjale on mu akvaarium hetkel vetikavaba ja loomulikult suured tänud talle!!
Päikest kõigile!