Rein küsis kui punaseks see värk siis vee ikkagi värvib. Proovin piltidega pisut asja illustreerida.
Tegu on siis "FeEDDHMA" nimelise raudkelaadiga, milles rauasisaldus on 6,5%. Kerge arvutus näitab, et 0,1mg/l konsentratsiooni saamiseks peab võtma ~0,0015g raudkelaati liitri kohta (100 liitri vee kohta siis 0,15g). Kuna mul täpset kaalu praegu käepärast polnud, siis katsun lihtsalt umbmäärase koguse umbkaudu liitris vees ära lahustada
{ehh, palun kontrollige keegi mu arvutuskäik üle - asi tundub hetkel liiga ilus olevat
}
Ma kujutan ette, et siin pildil peaks olema kuskil 0,1..0,3 grammi raudkelaati (väike kuhi on kah mustal kelaadihunnikul peal - pildilt ei paista välja):
Ja kui lahustame selle koguse ~1l vees, siis saame sellist karva vedeliku:
Et kergemini ette kujutada kuidas see tökat lahjendamisel heledamaks tõmbub teeme 5x lahjema lahuse:
Siit võib igaüks ehk ise ette kujutada, et kui seda näiteks teha veel 100x lahjem lahus, siis mis värv järgi jääb. Praktilise kogemuse põhjal võin öelda, et vette jääb ka päris lahjade lahuste puhul kollane toon. Veevahetuse, söefiltri või ootamisega saab sellest küll lahti, kuid vahepeal võib imetleda loodusliku veevarjundit
Ja minu omanduses olev pakk ise näeb selline välja: