foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: keemia
PostitusPostitatud: Reede Mär 18, 2005 02:23 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei!

Olen lugenud palju kõiskugusest keemiast (KNO3, PO4, K2HPO4 jms.) mis lisatakse lisaks valmisväetistele nagu näiteks Tropica Master Grow. Ma ei ole keemias just väga tugev ja seega ei tea kuidas neid aineid hoitakse, doseeritakse ja lisatakse akvaariumisse. Väike hirm on ka igasugu keemiliste ainete eest. Kas keegi targem ei viitisiks iga aine kohta kirja panna, et mis kujul ta poest saab (arvatavasti tahke), kuidas hoida ja kuidas seda akvaariumi lisada. Kas lihtsalt lusikaga lisad või tuleb seda kuidagi lahustada...
Seda juttu leiab kindlasti ka Internetist aga eesti keeles oleks see veel parem :) Ei pea ju palju kirjutama.

Ma mäletan, et kui ma ostsin Tensot, siis selle hoidmise ja lahustamise osas oli vaja teadmisi keemia alal ja ma sain sellega hakkama ainult tänu korralikule juhendamisele.

Marxx

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 18, 2005 02:40 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kui see asi väga segane tundub siis on vast parem mässamisest hoiduda.
Muidu sel teemal lugemist leiab:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plan ... e_calc.htm
http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/dosing.html
http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/pmdd-tim.html
Aga seda tõlkima ma küll ei kavatse hakata, sorry.

Üles
 Teema pealkiri: Re: keemia
PostitusPostitatud: Reede Mär 18, 2005 03:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Marxx kirjutas:
Olen lugenud palju kõiskugusest keemiast (KNO3, PO4, K2HPO4 jms.) mis lisatakse lisaks valmisväetistele nagu näiteks Tropica Master Grow.

Katsetan ise praegu sellise kooslusega, TMG + KNO3 + K2SO4 + KH2PO4, lisaks muidugi CO2 ja korralik valgus. Tulemused on head. Asja kokkuvõte on lihtne, taimedel on korralikuks kasvuks vaja päris muljetavaldavat osa mendelejevi tabelist 8)

Tmg katab ära mikroväetiste spektri, makrod siis erinevatest sooladest + kalade väljaheited.

Ahjaa, lisaks veel raudkelaati kuna test näitab 3-4 päeva pärast tmg doseerimist jälle nulli :shock:

Üles
 Teema pealkiri: K2SO4
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 02, 2005 05:36 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Ostsin aianduspoest kaaliumsulfaati (K2SO4) ja lahustasin 120 grammi 500ml vees. Et saada tase 20ppm peaksin iga nädal seda akvaariumisse 20ml lisama. Nägin, et kaaliumsulfaat ei lahustu hästi vees, sadestub põhja.
Lugesin, et mõned lisavad süstlaga seda taimejuurtele, mõned aga teevad sellest kokteili (PMDD) ja lisavd veele!?

Kuidas sellise veega segatud kaaliumsulfaadi korral seda akvaariumisse õigem lisada on? Või saab seda ikkagi kuidagi vees lahustada?

Marxx

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 02, 2005 05:58 
Administraator
Kasutaja avatar

see mis põhja sadestub on kips.
st. et kaaliumsulfaadilahuse tegemisel tulebki kips sealt välja sadestada.

mina teen igal veevahetusel uued soolalahused ja lisan siis otse. st. et siis mingit kokteili pole teinud. valan tavaliselt filtri väljavoolu ette...las saadab laiali.

Üles
 Teema pealkiri: Magneesium
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2005 09:02 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Avastasin taimedel tunnused mis viitavad kaltsiumi ja magneesiumi puudusele. Täpselt ei saagi aru kumb rohkem :?
Koos kaaliumsulfaadiga ostsin aiapoest ka magneesiumsulfaati http://www.rekle.ee/index.php?x=magneesiumsulfaat :) Peal on kirjas Mg-9,2% ja S-13%.
Kas see Rekle toodang sobib akvaariumi jaoks ja kas seda tuleb samamoodi veega lahjendada sobivas koguses?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2005 09:23 
Administraator
Kasutaja avatar

vaevalt et ta nüüd Mg puudus on, seda peaks karedas vees niigi olema. ja vesi meil siin maarjamaal on ju kare küll. nii et pigem K puudus...

Üles
 Teema pealkiri: Midagi puudu..
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2005 09:55 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Või, et selline arvamus :?
Ok, kaaliumi lisasin nädalavahetusel. Seega vaatan kas nädala jooksul muutub midagi.
Lihtsalt minule tundub nii, sest vallisnera mõned noored otsad on kasvanud kummaliste kõverikena (moondunud), hygrophila noored lehed on ka natuke krussis ja kahvatud, anubias lehtedele on tekkinud valged laigud.

Marxx

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver