Rein kirjutas:
Pole neil vee näitajatel viga midagi - CO2 napib, kui just millestki tahta kinni hakata, samas Easytest täpsus pole kiita nii et CO2 selle järgi hinnata pole kuigi mõistlik.
Kui taimi vaadata, siis piltidel näikse olevat tihe jõgikatk (Egeria densa), mingi anuubias ja mingi ehhinodoor (midagi oli ehk veel, aga ei suutnud eristada). Juurtega pinnasest toitainete ammutamine on õige ehhinodoori puhul, jõgikatku ja anuubiase puhul toitained tulevad ikka pigem veest. Kivine pinnas tõesti pole taimekasvatuseks just kuigi soodne, aga ka selle pinnasega on võimalik hakkama saada. Ehhinodoor vajab sobivamat pinnast, sestap võib tema näiteks istutada mulla sisse (tavaline must muld sobib, ka toalillede muld ajab asja ära) madalasse potti või mõnda muusse nõusse, mida kannatab kivide alla peita. Anuubiase ja jõgikatku jaoks on paraku vajalik toitainete lisamine vette. Suurt veevahetust ei maksa karta, ka veevärgivees on igasugu mikroelemente mis võivad olla abiks. Ainult Ferropoliga piirdumine on mõnikord ka teistel probleeme põhjustanud (võib olla juhus, ma ei väida et Ferropolil midagi viga oleks), prooviks võimaluse korral midagi muud. Teame, et akvas on piisavalt palju nitraate, kuid me ei tea, kas ka fosfaate ja kaaliumi. CO2 (või siis selle asemel Flourish Exceli või EasyCarbo) lisamine oleks kindlasti abiks. Mõned variandid:
- mikrode jaoks Seachem Plant Pack (sisaldab ka Flourish Excelit CO2 aseaineks), EasyLife ProFito, Seachem Flourish, Tropica Plant Nutrition Liquid vms.
- makrode jaoks
Seachem Plant Pack Enchanger: NPK, või siis samad asjad (N, P, K) teistelt akvakaupade tootjatelt või Keemiakaubandus AS-st
- CO2 või Flourish Excel või EasyCarbo (või glutaaraldehüüd)
Kui doseerimine probleemiks, siis üheks võimalikuks lahenduseks on
hinnangulise indeksi (EI) kasutamine.
Veel. Jõgikatk kasvab sobivates oludes hästi, kuid samas on ta üks esimesi taimi mis probleemide korral hävib (ntx Flourish Excelit hästi ei kannata). Võiksid vaadata mingeid vähem pirtsakaid taimi, ntx mõni vesilemb (Hygrophila), vesikaak (Bacopa), peittõlvik (Cryptocoryne) - vms. Nädalavahetusel teen ise ka väikese rohimise, võimalik, et leiaks midagi ka Sinu akva jaoks.
Veel - harjasninale (ancistrusele) ikka pakud korralikult toitu, vahel suvekõrvitsat jms.? Ehhinodoori lehed muutuvad läbipaistvaks ja lähevad nätsu ka siis, kui harjasnina käib neid lutsutamas.
Tänan väga põhjaliku vastuse eest!
Kaladele annan enamasti kas TetraMin, JBL Gala, JBL Novo GranoMixi, eraldi ancistruse toitu ma pole pannud. Kalakesest soovitati muuseas ka toidu kogust vähendada (2-lt näpuotsalt 1-le). Kui mõelda sellele, et ostes olid ehhinodoori lehed lopsakad ja 5-7 cm pikad, siis ei suuda ma küll kuidagi ette kujutada kuidas üks elukas tervelt kaks sellist taime suutis hävitada. Aga ma parandan ennast ja katsun suvikõrvitsaga katsetada
Mis puudutab makroelemente, siis nende soetamine ei olegi nii lihtne - Kalakese poes, eile koos väga sümpaatse müüjaga üritasime sotti saada, millistes toodetes seda konkreetselt võiks olla aga lõpuks said võetud lihtsalt need Kugeln savipallid. Selgelt indikeeritud see info ühelgi tootjal polnud. Samas see foorum on minu puudulikesse teadmistesse esimest korda toonud mõisted mikro- ja makroelemendid.
Kindlasti oleksin ma väga tänulik taimede eest, mis rohimise käigus muidu teistsugusesse ringlusesse satuksid. Olen taimedesse ja kogu sellesse päästeoperatsiooni juba sellise koguse finantse pannud, et ei julge neid numbreid kokku lüüagi. Nii, et kui see ekstra tüli ei tee, siis ma oleksin huvitatud küll.
Selle variantide ploki ma prindin välja ja sean sammud tagasi Kalakesse. Tänud veelkord!