Selline lugu et Tom Barr on siin-seal kirjutanud et punased taimed saab korralikult punaseks, kui lisada tublisti CO2 ning kasutada madalat nitraatide taset, valgustus ei pea seejuures olema kuigi tugev. Mõtlesin proovida, mul on ühes akvas Rotala rotundifolia taimed mis võiks olla punakad, aga on pidevalt olnud rohelised. Selles 100 liitrises akvas on 2x15W torud, ehk siis ca 0,3W/l - kaunis lahja, eks ole. CO2 lisan balloonist, kuid kuna hetkel on reaktori osa niru siis lisan igapäevaselt glutaaraldehüüdi et CO2 puudujääke kompenseerida. Jätsin siis ühel nädalal nitraatide lisamise ära, kuid laisk nagu ma olen, teste ei viitsinud teha. Nädala lõpuks olid mul imekenad punased Rotala rotundifolia taimed! Seeing is beliving.
Kahju et mul fotokas hetkel on katki, pilt oli muljetavaldav. Uhasin jälle tavapärase portsu nitraate sisse, taimed hakkasid kohe tagasi roheliseks minema.
Et siis kui kellelgi on viitsimist, siis võib ka "sõltumatus laboratooriumis" proovida katset korrata. Tahaks enne akvarist.eu peal kirjutamist olla 100% kindel et asjad on just nii, nagu paistavad.
See ei tähenda loomulikult et see oleks ainus viis punaseid taimi saada. Samuti pole ma kindel mis juhtub pikemas perspektiivis, kui nitraadid madalal hoida - ma ei imestaks, kui ntx BGA hakkaks kimbutama.