chris kirjutas:
Kaltsiumi suhtes, jah, olen kindel et läheks paljuks kuna eriti nagu ei taha oluliselt karedust tõsta, ning Mg iseenesest juba mõjutab ka karedust.
Equilibrium on väga hea kui kasutada veevahetustel RO vett ning sellega remineraliseerida vesi õigele tasemele. Lihtsalt niisama minu arust seda lisada ei ole mõttekas.
Miks seda karedust kardad? Pikka aega on jah usutud et kare vesi taimedele hästi ei sobi. Katsed on näidanud aga muud, selliseid liike millele kare vesi ei sobi, küll leidub, aga neid pole palju. Oluline et kaltsium ei hakkaks kumuleeruma, seda saabki EI-ga vältida.
chris kirjutas:
Minu katse on pigem selline pahupidi test. tahtsin muuta PO4 ja Mg omavahelist suhet. Ehk lõpetada PO4 doseerimine mõneks ajaks ning suurendada Mg taset vees. kui teooria on õige siis see peaks mõjuma mul sellele vetikale. P on selline asi mida niikuinii on taimedel suuremas koguses varutud ning selle puudused ei hakka eriti kiiresti ilmnema. ehk piisab kui on olemas minimaalsel tasemel, kui test vaevalt üldse midagi näitab.
Pakun et erilist edu pole sel moel loota, aga eks katsetada muidugi võib. Vetikatega võitlemisest edukam tee on keskenduda taimede kasvule, siis kaob muuhulgas reeglina ka vetikaprobleem. Kui taimedel on kõiki toitaineid (ka CO2) saadaval siis nad kasvavad kenasti ja mured kaovad.
chris kirjutas:
See mida tahan tuleneb natuke sellest "theory of controlled imbalance" teooriast.
Sel moel on võimalik saavutada tulemust, kuid ilmselt on selle teooria puhul asjadest tegelikult valesti aru saadud. On terve omette koolkond kes sel moel üritab oma vesist kuningriiki majandada et taimede kasvu piiratakse läbi fosfaatide, _teatud tingimustel_ see isegi toimib. Samas on tõestatud et fosfaatide kättesaadavus ei põhjusta vetikate vohamist. Olen ka ise oma akvas üle doseerinud kaaliumi, fosfaate, nitraate, mikrosid. Kaaliumi üledoseerimisel hakkas pruunvetikas tüütama. Fosfaatide lahkel manustamisel oli üllatav see rohevetikas tõmbus tagasi. EI-ga väetamisel on toitainete kogused üsna suured, vetikas pole probleemiks. Kui aga akva jääb pisut pikemalt hooldamata, siis veevool kahaneb ja CO2 ei jõua enam igale poole, samuti toitaineid napib - ja varsti on igasugu vetikad platsis, BGA laigud mööda põhja ja pinnase ja klaasi kokkupuutekohas, rohevetikas klaasidel ja taimelehtedel, niitvetikas lehvib siin-seal jne.
chris kirjutas:
Asjal võib olla veel üks pahupool, milline element on selline mis pärsib Mg omistamist kuna tegelikult võib olla ka ketis veel üks lüli - mingi aine puudus või üleküllus mis mõjub Mg omistamisele.
EI tugev külg on just selliste jamade vältimine. Kui teha kord nädalas veevahetus rohkem kui 50%, siis ei teki mis iganes toitainete kumuleerumist. Kui doseerid ise regulaarselt väetisi, püsib tase enam-vähem paigas. Pole vaja lahendada metsamõistatust, et kas äkki midagi on liiga vähe või liiga palju.
Kui tahad aru saada, millest Sul täpselt puudus on, siis kasulikku infot leiad ntx
siit