foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Uue akvaariumi floora :)
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 04:16 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 07, 2011 08:33
Postitusi: 60
Pildid: 3
Asukoht: Pärnu/Tallinn
Sai omale teine ja suurem akvaarium soetatud ja tahaks sel korral tekitada korraliku sisekeskkonna koos taimestikuga (pisemas on vaid üks Echinodorus)

Uue akvaariumi mõõtudeks on siis 100x40x45 (PxLxK) ja mahtu 180 L.
Põhjapinnaseks on soetatud 4.7 L Sera FloreDepot'i ning hunnikutes TTL dekoratiivkruusa. Kruus on peenike 2-4mm.

Küsimus oleks taimede kohta. Dekoratsiooniks on meil mõningaid akvaariumikive (koopaid) ja paar sooronti (kah varasemalt akvaariumis olnud, saime kaubaga kaasa). Taimede kohta on oma mingi valik tehtud, pidades silmas eelkõige seda, et akvaariumis on jahedam vesi (16-18 C) ja tavapärasest veidi vähem valgust. Seda siis seetõttu, et akvaariumi elanikeks on aksolotid.
Endal on hetkel sõelale jäänud järgmised taimed:

Kõrgetest:
aponogeton crispus
ceratophyllum demersum
hygrophila polysperma
lysimachia nummularia
myriophyllum aquaticum

Keskmistest:
amorancia aquatica
ludwigia palustris
sagittaria platyphylla

Madalatest:
eleocharis parvula
lilaeopsis brasiliensis

Kindel on see, et Kõrgematest taimedest kasutaksime kokku maksimaalselt 3-4 liiki, mitte kõiki.
Küsimus olekski see, et kas oskate antud valikut kommenteerida? Kuidas need taimed omavahel kokku sobivad? Kas nendega toime tulemiseks on midagi erilist vaja teada? Missugune väetis neile kõige paremini sobiks? Kas sellistesse tingimustesse oskaksite veel miskit soovitada?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 08:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Mainisid vee temperatuuri - 16-18 kraadi. Tähendab - tuleb kuldkalade akva maksimum kolmele kalale. Sealt lähtudes peaks arvestama sellega, et taimed oleksid tugevad ning sellised, mida kullakesed ära ei söö ning välja ei kaeva.

Troopilistele kaladele jääb temperatuur madalaks.

Ei viitsi googeldada, et vaadata, mis taimedest räägid. Kahjuks ei tunne kõiki liike. Hetkel ei tundunud vähemalt mulle ühtegi kuldkaladele sobilikku taime silma jääma. Neile peaks sobima Anubiase mõni sort, Echinodorus, Crinum, Microsorum ja ehk ka Vallisneria.

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 09:04 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 07, 2011 08:33
Postitusi: 60
Pildid: 3
Asukoht: Pärnu/Tallinn
Ei tule kuldkalade akva :)

Tegelikult ka kirjutasin, et elanikeks on esialgu 2 hiljem võibolla 3 või 4 aksolotti (Ambystoma mexicanum) ehk vesidraakonit ehk mehiko jalgadega kala või nagu mehhiklased ise kutsuvad siis vesi-koer. Tegemist on tegelikult külmaverelise salamandrilisega :)

Nende puhul on lisaks valgusele ja temperatuurile tähtis veel see, et taim oleks võimeline pinnasesse kõvasti haakuma, sest kui need tüübid põhjas jooksma hakkavad, siis on päris karm:)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 10:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Oled päris huvitavad elukad omale välja valinud. Isegi olen käinud noid "Kalakeses" hiilimas. Kuna aga ruumi- ning rahapuudus ei võimalda uut akvat püsti panna, siis esialgu ainult vaatan ja unistan.

Taimed peaks siis Sul ikka olema tugevamat sorti ja mis kannatavad jahedamat vett. Jäi mul kahjuks märkamata, et tegu Axelottidega. Kasvavad suht suureks ning seetõttu ilmselt ka pisema ning õrnema taime paigutamine nende akvasse mõttetu.

Sul on korralik nimekiri taimedest tehtud. Mõni teadjam oskab ehk Sulle abiks olla.

Kuna kuldkalad ka jaheda vee elanikud, siis soovitaksin Sulle siiski juba omalt poolt pakutud taimi. Neid Sul nimekirjas justkui polnud. Teisi kahjuks ei tunne ja googeldamiseks pole aega. Abiks oleks olnud, kui oleksid suutnud panna üles ka lingid taimede kohta. Kuid see suur mässamine, kui arvutiasjanduses just tegija pole.

Põhiline, mida pead vist ka jägima on, et ruumipuudust ei teki. Too loomake kasvab ikka päris suureks. Nägin üsna tõsiseid tegijaid suuruse poolest kunagi Lauteri tänava poes. "Kalakeses" hetkel pakutavad (kui on veel alles) suht pisikesed tited. Ja kui hiljem tahad uusi juurde tuua, siis peaksid arvestama, et nood liiga väikseid ei oleks võrreldes juba olemasolevatega.

Aga igati jõudu!

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 10:24 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 07, 2011 08:33
Postitusi: 60
Pildid: 3
Asukoht: Pärnu/Tallinn
Loomad on tegijad jah. Meie kaks isendit on hetkel ca 22cm pikad juba :D

Mis taimedesse puutub, siis enda välja toodud nimekirjas on kõik külma vee armastajad (sai ikka kõvasti uuritud).

Sinu väljatoodute kohta ütleks nii palju, et Anubias ei ole minu teada eriti jahedalembeline, Echinodorust enam ei taha (teises akvas on selline juba), Crinumi kohta ei tea hetkel öelda ja Vallisneria ei meeldi visuaalselt kohe üldse. Aga Microsorum pteropus tundub olevat üks mida kaaluda.

Iseenesest enamuse taimedest leiab SIIT üles.
Suur osa on ka SERA akvaariumisisustusprogrammiga otsitud.

Väikeste taimede mõte oleks tekitada nö muru, mille peal tüübid tatsata võiksid ning näiteks eleocharis parvula peaks sobima ka puurontidele istutada (just visuaali pärast).

Eks jah... Ise sai muidugi eeltööd korralikult tehtud. Pinnas vesi ja loomad on muuseas juba sees :D
Siia saigi pigem küsimus seetõttu pandud, et uurida, mis kogemus kellelgi kuidas on. Kuna aksolotid eriti valgust ei armasta (violetne tuhmim valgus on eelistatud) ja ise tihti päevade kaupa kodust eemal viibime ja seega lampe sisse ei lülita, siis peavad kindlasti olema taimed ka vähese valgusnõudlikkusega.

Et siis kui keegi eelnimetatud taimede kohta kommentaare oskab anda, siis see oleks väga teretulnud. Aquascaping sai seekord tugevalt planeeritud, niiet kui valmis on peaks olema piisavalt atraktiivne ka sisekujunduselemendina. Aga eks lõpptulemusest saab ju alati ka pilte teha ;)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 29, 2011 10:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
No mul on Anubias kuldkalade juures. Saab ilusasti hakkama. Teda saad ka kännu peale panna. Aga muru... Kardan, et see ei jää Sul põhja pidama. Mul on isehakatuslikult känu peal kasvama kukkunud keegi mossiline. Too Pleurodelis Waltl'ite (triitonite) akvas. Seal ka jahe vesi ning püsib ja kasvab ilusasti. Äkki see tasuks proovimist?

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 30, 2011 11:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Aug 26, 2010 11:05
Postitusi: 433
Pildid: 20
Asukoht: Tartu
Ma arvan, et teiste taimedega sul ei tohiks probleemi tekkida peale madalate nn murutaimedega, kui salamandrid just taimi ei peaks õgima hakkama! Madalamatest taimdest oleks kindla peale minek echinodorus tennellus, sagittaria subulata ja nats suurem taim sagittaria platyphylla! Kuid kui sul akva suht alustamises, siis esialgu ma paneks kõike foorumi kaudu tasuta saadaval olevat maltsa (eriti head ceratophyllum demersum ja egeria densa ja ka ujuvad taimed, nagu näiteks pistia stratoides)! '
kas sa kavatsed akvasse lisada ka CO2'te ning makro- ja mikroväetisi? See paneb ka paljuski paika, mis taimed panna, et kui ikka väetistega ja co2'ga ei viitsi jamada, siis ühtegi punakat taime pole mõtet panna, vaid ainult vähenõudlikud kiirekasvulised taimed ja võibolla siis mõnda varjulisemasse kohta ka mõni ilus anubias kännu peale!
Sul siin nimekirjas suht haruldased taimed mõned, et ma vaataks ikka rohkem selle järgi, mis poes saadaval on, ei ole ju mõtet taimi tiku tulega taga ajada! Suurtest taimedest lihtsamad variandid on igast echinodorused, nagu näiteks echinodorus bleheri, cryptocorne crispatula var. balansae ja ka teised paljud cryptocorne'd suht vähenõudlikud, alguses võrtab aega kui kasvama hakkab, aga siis kui hoo sisse saab, siis ikka vohab! Suurtest taimedest veel erinevad vallisneriad!

Edu!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 30, 2011 11:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Aug 26, 2010 11:05
Postitusi: 433
Pildid: 20
Asukoht: Tartu
Oot oot, valgust sisse ei lülita kui ära oled, siis sul seal küll taimed kasvama ei hakka :D, pane ikka elektrooniline taimer seinakontakti ja 10h tsükkel igapäev peale, siis alles saab taimedest rääkida ning äkki räägid lähemalt sellest valgustist kah, et äkki ikka üks või kaks roosakat taimele sobiva spektriga toru juurde vaja, elukatele ju võimalik ka suurte taimedega ja koobastega varjurohked kohad teha! Bauhausis kuskil 4 EUR'ga analoogne taimer, nagu see http://www.rahakool.ee/pere_eelarve/wp- ... 00x225.jpg olemas!


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver