KRA kirjutas:
No sifoonides on küll näha põhjast tulevaid mulle. Vahest rohkem, vahest vähem. Ja vähem tundub tulevat siis, kui on süsi välisfiltris (eks ta rahakotti õõnesta!). Sifoonin viimasel ajal pinnast üsna sügavalt, et põhja ladestunud sodi kätte saada, mis ilmselt kopitab/mädaneb. Püüan kaladele ka vähem süüa anda. Ja veel olen ma hankinud oksüdaatori. Kui see pussuhaisu ja mulli krahh mind tabas, siis tundus oksüdaator kiiremini tühjenevat. Hetkel on selle jama taandumise märke näha.
Tjah. Mingi kogus H2S on ilmselt paratamatu ja normaalne, kasvõi seepärast et ntx kaua käinud taimeakval on pinnases lagunevaid taimejuuri. H2S tekib aga just orgaanika lagunemisel aneroobsetes tingimustes. Olen lugenud selle kohta, et kaua käinud taimeakvadel mõnikord tekib sellega probleeme, kannatajaks on just põhjas sonkivad kalad ja eriti need kes on just värskelt akvasse toodud. See mida teinud oled on kõik õige - H2S kokkupuutel hapnikurikka veega muutub ohutuks, aktiivsüsi neutraliseerib teda samuti. Pinnase põhjalik sifoonimine aitab ka. Kui asi on aga väga halb (loodetavasti Sul pole nii hull), siis ilmselt on lõplik lahendus pinnase asendamine (kalad selleks ajaks kindlam mujale tõsta, ehkki söefilter võiks neid ka päästa).
Kuidas H2S tekkimist vältida? Põhja langenud toidujäätmeid söövad asukad on abiks, krevetid on vast üks parematest valikutest. Tornteodki võiks aidata. Pinnase sifoonimine ilmselt hoiab seda ära.
Liiga paks pinnas võib tekitada probleeme kuna kipub allpool liialt kinni vajuma ja seal pole vee liikumist. Nii et halb on mitte ainult liiga õhuke, vaid ka paks pinnas - optimaalseks peetakse kuskil 5-8 cm paksu pinnast.
Palju on hoiatatud selle eest et liiga peene liiva kasutamine taimeakvas tekitab probleeme kuna pinnas vajub kinni ja taimejuured kõdunevad seal sees anaeroobses keskkonnas, sellist pinnast soovitatakse vähemalt kord nädalas kobestada tõmmates sõrmedega läbi liiva.
Tugev valgus soodustab hapnikurikkamat keskkonda ja aitab ära hoida H2S probleeme. Ilmselt ka korralik veeringlus ei lase tekkida mingeid ohtliku kontsentratsiooniga väiksemaid alasid.
Samas elusad taimejuured jälle toimetavad ise pinnasesse ka hapnikku ja hoiavad ära sedalaadi probleeme.
Usun aga et kes on rohkem kui aasta käinud taimeakvast pinnast välja kiskunud on nii ehk naa tundnud ka mõningast mädamunalehka - see ongi seesama divesiniksulfiid. Kui seda korralikult sisse hingata, pidavat ise ka sussid püsti viskama - kui palju seda täpselt selleks vaja on, ilmselt ei oska keegi öelda (kui sai teada siis enam ei ütle), samas ei usu et keegi seda surmavat kogust kogemata akvast jõuab saada (kes ikka seda haisvat õhku vabatahtlikult sisse tõmbab).
Keda akvas toimuv tõsisemalt huvitab, võiks lugeda ntx
http://www.oscarfish.com/article-home/w ... festo.htmlhttp://www.oscarfish.com/article-home/w ... teria.html