foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kas väetada ja kuidas?
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 11, 2004 09:33 
Akvarist

Pildid: 0
Probleem selline, et taimede lehtedel on augud sees, lehed on õhukesed ja lahunevad kiiresti. Ehk siis taimed pole sellised ilusad kohevad rohelised, nagu peaks või võiks.
Kruus 1-2 mm fraktsioon kiht 5+cm ja viimasel ajal pole veevahetusel klaaspõhjani läbi šifooninud.
Vett vahetan paari nädala tagant 20%. Omadused olid viimati Ph 7,2; Kh 6; CO2 11
Oskate soovitada, mida teha võiks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 11, 2004 11:02 
Akvarist

Tavaliselt tuleb mikroelementidest puudu.
Mikroelemente peaks vist regularselt lisama - mul on sama probleem, peaks vist raua testi välja kaevama ja tensot lisama. Kui ma ei eksi, siis raua lisamine peaks juba mõne päevaga näha olema. Liiga palu pole ka hea, niiet raua test on abiks.
Rauda võib ka siis lisada, kui parasjagu vetikasõda käsil on.

Muide, ammoonium häirib raua omastamist. Sul ilmselt seda muret pole. Kraaniveest saadud rauast jätkub ainult hetkeks.

Augud võivad mõne teo kaubamärk olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 12:02 
Akvarist

Umbes sama probleem. Taimed ei taha üldse kasvada :?: Vees oleks nagu midagi puudus. Milliseid mikroelemente võiks lisada või küsida poest :?: Kas raua kohta küsida ka poest:?:
Vett vahetan iga nädal 10%. Vesi pH-~8, Kh-12, CO2-3,3, NO3-0. CO2 pudel on käinud umbes kaks nädalat. Valgustuseks on kaks spets akvalampi. Mul on kruus jämedam, ilmselt pean midagi peenemat otsima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 12:18 
Akvarist

Pavka, vaheta kruus ära.
Ma saan aru küll, et on kaval oma kapitali akvaariumipõhjas töötlemata teemanditena hoida, aga taimedele ja kaladele see ei sobi.

Pane 5cm kiht 2-3 mm kruusa ja praeguse võid õhukese kihina peale jätta, kui see sinuarvates esteetiliselt hädavajalik on.

Rõõm näha, et kurk kasvab hästi ;-)
http://www.hot.ee/pavkaakva/IM001292.JPG
Proovi ka suvekõrvitsat (zuhhini).
Ma loodan, et see varras ei roosteta ega kriimusta.

Väetamine ja CO2-tamise võid mõneks ajaks ära unustada.
See, et sul pH on 8, näitab, et su CO2 süsteem või vee testimine ei toiminud korrektselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 01:11 
Guru

Mul aitas vanade lehtede (Hygrophila polysperma, Limnophila sessiliflora, Vesiläätse) lagunemise vastu väikesed kogused fosforit.
Lootus oli juba peaagu kadunud et miski mõistlik asi võiks aidata. Lisasin regulaarselt nii mikrokompleksi, kui ka N, K, S; vahetasin vett; sättisin temperatuuri. Lõpuks jõudsin peaaegu otsusele, et lisalamp tuleb panna. Enne aga juhtusin Keemiakaubandusest mööda sõitma ja võtsin igasjuhuks purgi kaaliumdivesinikfosfaati. Pärast kahekordset lisamist pole ühtegi lehte enam kolletama hakanud. Cabomba caroliniana, mis viimased kolm kuud on varjusurmas olnud, otsustas meeletu kasvuviske teha - nagu kombeks ikka 2-3cm päevas.

Internetis on üsna palju hoiatusi fosfori lisamise kohta - vetikas pidi mürinal kasvama hakkama. Ilmselt väga sõnasõnalt ei tasu neid võtta - ise proovida on ikka kindel kogemus ;)

PS. Muidugi mõistlik akvarist laseks enne katsetusi veeanalüüsi teha. Ma olen ilmselt liiga laisk ja ihne asjale niipidi lähenemiseks ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 09:03 
Administraator
Kasutaja avatar

Toe. Ka mul on tekkinud mõningane vajadus fosfaatide lisamise järele.
Et milliseid variatsioone on Eestis proovida ja kust neid siis soetada ka saab :shock:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 01:18 
Guru

Ise otsustasin KH2PO4 kasuks, väiksema kaaliumisisalduse tõttu. Kuskil internetis nägin, et keegi oli arvutused teinud Ca3(PO4)2 peale, kuid käsiraamatus on selle vees lahustuvuse juures märge, et reageerib veega - nii et ei oska kommenteerida.
Saadavusega nagu ikka - Tallinnas ehk "Gravinas" (pole kontrollinud) ja kindlasti on Keemiakaubanduse AS'is (pool kilo oli mingi 100.-, kilo 150.-). Tartu kohta pole vähimatki ideed...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 01:20 
Akvarist

Hakkasin isegi mõtlema, et midagi on selle kruusaga valesti. Tänan Devit abi eest. Kas ehitustarvete poest 2-3mm kruusa osta saab, milline see võiks olla (liiv, killustik :?: ). Jätan dekoratiivse kruusa paremaid aegu ootama. Loll sai oldud, et sai müüjat poes kuulatud. Vigadest ilmselt õpitakse. Tuleb siis vist akvaarium laiali võtta.
Kurki annan ancistrustele kord nädalas, söövad kusagil kahe päevaga tavaliselt auklikuks. See varras on tegelikult teelusikas. Tõmbasin kaunistuse otsast ära selle all selline värv. Ei leidnud midagi sobivamat raskuseks. Kas kahjulikke aineid ei eralda :?:
Kas CO2 pudeli peaks siiski välja lülitama :?:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 01:28 
Administraator
Kasutaja avatar

Ehituspoest saab kindlasti 0,2-2 ja 2-6 fraktsiooniga kruusa.
Ise ostsin mõlemat - all peenem, peal jämedam.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 01:48 
Guru

Vahtisin just kadedusega, et Pavkal on eriti proffikas kurgihoidja. Mõtlesin veel, et kui järgmine kord kalapoodi lähen, siis ostan kah sellise :)
Mul pistavad ancistrused kurki praegu kahvli otsast - kõik kes vaatama juhtuvad arvavad, et lapsed on sigadusi teinud ja kahvliga kalu taga ajanud ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 02:16 
Akvarist

pavka kirjutas:
See varras on tegelikult teelusikas. Tõmbasin kaunistuse otsast ära selle all selline värv. Ei leidnud midagi sobivamat raskuseks. Kas kahjulikke aineid ei eralda :?:
Kas CO2 pudeli peaks siiski välja lülitama :?:

Kahjulikuks peetakse roostet ja alumiiniumit vist ka.
Koguste kohta ei mäleta. Igatahes akvaariumisse ei soovitata roostetavaid asju panna.

CO2 pudel - ma arvan, et see ei käi korralikult, lekib või lased akvaariumisse liiga suurte mullidena. Ma võtaks ära, sest praegu sest tolku pole ja ebastabiilset pH taset ka ei tahaks.

Kui põhi uuendatud ja taimed paar nädalat kanda kinnitanud, võid uuesti katsetada ja püüa pH alustuseks näiteks 7.8 peale saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 02:46 
Akvarist

Tsiteeri:
devi kirjutas:
CO2 pudel - ma arvan, et see ei käi korralikult, lekib või lased akvaariumisse liiga suurte mullidena. Ma võtaks ära, sest praegu sest tolku pole ja ebastabiilset pH taset ka ei tahaks.

Küsin veel ühe küsimuse CO2 pudeli kohta ette ära. Vabandust kui see sellesse peatükki ei sobi.
Kuidas seda CO2 mullide suurust muuta saab :?: Kas õhukivi suurusega :?: :roll: Praegu on mullide intesiivsus normaalne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 12, 2004 03:29 
Akvarist

pavka kirjutas:
Küsin veel ühe küsimuse CO2 pudeli kohta ette ära. Vabandust kui see sellesse peatükki ei sobi.
Kuidas seda CO2 mullide suurust muuta saab :?: Kas õhukivi suurusega :?: :roll: Praegu on mullide intesiivsus normaalne.

Olen proovinud kahte erinevat õhukivi.
Valge kandiline õhukivi teeb väiksemaid mulle kui sinine silinder.
Õhupumba korral on pump valge kiviga lärmakam.

Tegelikult kasutatakse CO2 jaoks 'CO2 reactor' vidinat.
Oluline on, et mullid vette lahustuksid ja selleks on vaja väikseid mulle ja et need mullid võimalikult kaua veega kokku puutuksid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 15, 2004 05:12 
Guru

Mõnede vastukajade tõttu väetise teema kohta veel.
Võibolla jäi mu eelnevast kirjutisest vale mulje, et fosfor on imeasi, mis kõik kasvama paneb. Ei, ja veelkord ei. Fosforit ei tasu kunagi lisada enne kui on kindel, et ühegi teise toitaine puudust akvaariumis ei ole. Ainult fosfori lisamisega saabub peagi päev, kus teil tuleb hakata võitlust pidama 100-sorti vetikaga ;)

Nagu Devi eespool kirjutas, lisatakse akvaariumisse tavaliselt mikroelemente. Mikroelementidest omakorda on reeglina puudus rauast, mille ilminguteks on kergesti äratuntav noorte lehtede kahvatus - mõnel taimel muutuvad noored võrsed peaaegu valgeks.
Osadele taimedele on soovitav mikroväetist lisada juuretablettidena - eeskätt krüptid, Echinodorus bleheri, mõnikord aitavad need kasvama hakata ka mõnesugustel Hygrophiladel.
Kui taimede vanemad lehed hakkavad kolletuma ja lagunema ja taimede üldmulje on kahvatu, siis tõenäoliselt on tegu lämmastiku või kõigi kolme põhitotaine (NPK) puudusega (või hoopis kehva valgustuse ja liiga sooja veega).
Alati ei mängi taime lagunemises kaasa üldse mitte toitainete puudus vaid hoopis sobimatu karedusega/pH-ga vesi. Samuti on mõned taimed tundlikud keskkonnamuutuste suhtes - näiteks "krüptid" saavad üshan kergesti veevahetusega shoki ja loobuvad oma lehtedest ;) Kellel on suurem valik krüpte võib sellest ehk lähemalt pajatada.

Ja viimane asi - milliseid väetisi peaks hankima.
Zoopoodi minnes võta julgelt ligi pinnasesse pandavad mikroväetisetabletid, need on odavad ja paljude eestis levinud akvaariumitaimede juures annavad kiire ja silmapaistva kasvuefekti. Peaasi on nendega mitte liiale minna - karbil on kirjas piirmäärad.
Vedelväetiste osas tasub valivam olla. Kui su akvaarium on hästi valgustatud ja vetikaprobleemi peaaegu enam ei mäletagi, siis võid valida väetise mis sisaldab kõiki makrolemente - ka fosforit (NPK real on keskmine number suurem kui null). Kui aga sa väga enesekindel ei ole, siis vali väetis, milles ei oleks ei lämmastikku ega fosforit. Samuti otsusta selle kasuks siis, kui akvaariumis kipub vetikas liiga tegema. Loomulikult peaks ostetav vedelväetis sisaldama mikroelemente - mida pikem loetelu etiketil on, seda uhkem. Kindlasti ära pane akvaariumisse tavalist lilleväetist - need sisaldavad reeglina karbamiidi ja ammooniumnitraati, mis ei muuda kalade olemist kuigivõrd paremaks.
Nimetuste kohta ei oska kahjuks aidata - ma olen algusest peale ise väetist kokku seganud ja seetõttu meie poodides müüdav valik on üsna tundmatu.

Loodan, et sai põhiasjad kirja ja väga rumalat juttu ei tulnud. Kui keegi viga näeb, siis tõstku silmapilk kisa - muidu keerab keegi oma akva veel tuksi ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2004 08:16 
Akvarist

pavka kirjutas:
Umbes sama probleem. Taimed ei taha üldse kasvada :?: Vees oleks nagu midagi puudus. Milliseid mikroelemente võiks lisada või küsida poest :?: Kas raua kohta küsida ka poest:?:
Vett vahetan iga nädal 10%. Vesi pH-~8, Kh-12, CO2-3,3, NO3-0. CO2 pudel on käinud umbes kaks nädalat. Valgustuseks on kaks spets akvalampi. Mul on kruus jämedam, ilmselt pean midagi peenemat otsima.

Sul oli Ph liiga kõrge ja CO2 liiga madal - kas tänaseks midagi muutunud seoses CO2 pideva lisamisega eeldusel, et see ikka pidev on olnud?

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver