foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Anubiaste iluhooldus
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 29, 2011 10:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Anubias on ilus ja vastupidav taim, kuid vahel on temaga väike mure - tema lehtedel võib võtta võimust rohevetikas mis katab lehed aina paksema kihiga nii et see lõpuks paistab musta värvi, leht jääb ilma valgusest ning lõpuks tõmbub krussi ja hävib. See pole suur probleem, ka korras akvas on mõningane rohevetikas üsna normaalne ning kui Anubias kasvab jõudsalt nagu mul enamasti, on lihtsaim abinõu nässus lehed eemaldada. Mõni võib öelda et õigem on akvas asjad nii korraldada et rohevetikat ei teki - eks see on ka vast võimalik, kuid pole olnud viitsimist sellega piisavalt tegeleda (kui fosfaate on piisavalt siis see peaks rohevetikal hoo maha võtma). Ainsaks mulle seni teadaolnud abinõuks rohevetika eemaldamiseks Anubiase lehtedelt oli noorte, ca 3-6 cm pikkuste ancistruse maimude rakendamine, need lutsutavad mõnikord lehed kenasti puhtaks.
Kasutan akva puhastamisel palju hambaharja, laisk nagu ma olen ei viitsi iga kord soojendit jms. akvast välja kiskuda vaid lükkan suurema kõntsa hambaharjaga maha. Mõni nädal tagasi akva puhastamise käigus tuli mul aga mõte proovida hambaharja ka Anubiase lehtede peal - üllatuslikult selgus et selle abil saab lehed üsna puhtaks, pisut küll vetikat jääb külge kuid lehel taastub kaubanduslik välimus ning on näha et ka taim ise kosub. Eks leht hakkab jälle oma funktsioone täitma ning taimel pole vaja kohe kulutada ressursse röövitud lehe asemel uue lehe kasvatamiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 29, 2011 07:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui on võimalus kännuga näiteks anubias veest välja võtta korraks, siis saab ka nõudepesu shvammiga vetikat vähemaks hõõruda.

Kunagi sain sinu käest ilusad anubiased, kasvasid küll hästi, aga nüüd enam eriti ei kasva ja ka java moss ei taha kasvada. Ei tea kas ei oska kasvatada või milles asi on. Samas teised nõudlikumad kasvavad normaalselt. :S

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 29, 2011 11:19 
Akvarist

Kaval mõte, Rein :) Tänud.
Ise ma puhastasin õunakaid hambaharjaga, said ka kollasemaks...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 03:07 
Akvarist

Mina võtsin akva puhastamisel abiks kareda kinda. Mõeldud muidu inimihu puhastamiseks vannis või dushi all. Töötab ideaalselt ka akvas. Paned aga kinda kätte ja hõõrud taimede lehed õrnalt puhtaks ning akva seinad ka. Müügil igas poes, kus saadaval ka nuustikud ja svammid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 07, 2011 08:50 
Akvarist

Proovisin puhasdada lehti hambaharjaga, aga vetikas nii kõvasti kinni, et tolku vähe.

Kas oleks võimalik Anubias niiöelda paljaks ajada (enamus lehti maha) ja siis kavatab uue kaubandusliku välimuse?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 07, 2011 09:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Kanapoeg kirjutas:
Kas oleks võimalik Anubias niiöelda paljaks ajada (enamus lehti maha) ja siis kavatab uue kaubandusliku välimuse?

Nii saab, olen seda ise korduvalt rakendanud. Ainus häda et kui Sul pole just väga soodsad tingimused siis see taasutmine nõuab aega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 07, 2011 10:26 
Akvarist

Selge, siis jätan vaid selle suure juure järgi ja mõned lehed. Tavaliselt see mühises kasvada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 07, 2011 02:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ära vast päris "kiilakaks" seda juurt aja. Kuivamaa taimede kärpimise kohta käib reegel, et üle 1/3 ei soovitata nüsida. Ju see vast kehtib ka akvataimede puhul. Koledaid lehti jõuad alati tasapisi ära võtta. Korraga vast palju ei maksa.

Mina lõikasin oma Anubiase juure pooleks, kuna oli nii pikaks "roninud". Noppisin veidi koledamaid lehti ära ning kinnitasin jupid taas juurikale. Kosub ilusasti ja ajab palju tittesid. Tittede kasvatamisel võib vast paralleeli tõmmata taas maataimedega. Näiteks kui marjapõõsast, vaarikat (ka õunapuud) oluliselt kärpida, siis hakkab ta kasvatama hulganisti n.-ö. vesikasve. Potilille puhul ka - kui traakonipuul latv maha võtta, siis hakkab ta kõrvalt harusid ajama. Ladva saab aga vette pista ning mõninga aja pärast ajab toogi juured alla. Mina olen püüdnud lähtuda sellest tõekspidamisest. Arvan, et akvataimedega on sama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 07, 2011 03:13 
Moderator
Kasutaja avatar

Olen ise korduvalt Anubiast ca 1/3 peale võtnud. Põhiline häda on siis see et taastumine on algul eriti aeglane, muid probleeme pole märganud.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver