foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Aug 27, 2010 10:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Küsimus siis Echonodoruse kohta.
Akvaariumis olnud algusest saati Echinodorus ‘Aquartica’
Madala laia ilusa erkrohelise lehega
Pidevalt on kenasti kasvanud ja on mõõtudelt ~25cm. Vanuseks natuke vähem kui 2 aastat.

Kevadel hakkas aga ajama pikkade varte otsa lehti. Varre kasvatab vee piirini ja sinna otsa tuleb leht, mis enamasti vee piiril siis hõljub.
Alguses, kui uus vars sirguma hakkas lootsin, et sinna võiks õis tulla, või tütartaim aga seni ei ole seda juhtunud. Sellest ajast alates ei ole ta kasvatanud mitte ainsamatki normaalset madalat lehte.

Nüüd olen lasknud nendel lehtedel kasvada, mõtlesin et vaatan mis ta siis teeb... Teegi midagi muud kui kasvatab ainult edasi neid pikkade varte otsa ujuvaid lehti vee piirile. Hetkel on mul neid pika varre otsas lehti 9 jagu ja vanemad alumised madalad lehed hakkavad juba väsima.

On see normaalne käitumine, nii peabki ? Või on see taim juba piisavalt vana et loota talt uuesti ilusaid madalaid lehti.
Esimesest säärasest lehest on ka pilt
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 27, 2010 08:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Echinodoruste puhul pole see midagi erilist, nii nad kipuvadki käituma - kui seda õievart välja aetakse siis läheb kogu jõud sinna alla ning emataim ise on sel ajal üsna hädine. Ise olen sellisel puhul õievarred juba eos kärpinud ning pannud emataimele juure alla väetisepalli. Veider muidugi et sinna varre otsa tütartaimi ega õisi ei tule.
Enamus taimi hakkab "lapsi tegema" siis kui ta areng on mingil põhjusel pidurdunud - toitained otsas, valgust napib vms. Ntx Microsorum pteropus hakkab kohe tütartaimi puistama kui tal valgust napiks jääb. Ilmselt liigi säilimise seisukohalt oluline, kui olud lähevad niruks, on vaja sobivamaid paiku otsida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 27, 2010 09:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Õisi pole ühtegi, ainult lehed, lehed on iseenesest sarnase koega, kui alumisedki. Tütartaime ka ei ole ajanud, ikka ainult lehed.
Aga proovin nii et hakkan neid lõikama ära vaatab siis...
Valguse suhtes ei tohiks olla probleeme, küll olen unustanud juba ammu igasiguseid juure tablette panna.... olen piirndunud selle automaatse väetajaga mis iga päev natuke sisse tilgutab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 28, 2010 09:43 
Moderator
Kasutaja avatar

No kui üldse on taimi mille puhul väetisepallid on kasuks, siis just Echinodorused on sellised. Kui tablettide all mõtled Sera Florenette tablette siis see on kena rahapõletamine, neis tablettides on enamus sisust tarbetu täidisemöga mis jääb pinnast läbustama ( vt. ka /taimed/311/index.html ) - kui pinnast sorgid siis kerkib üles.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 29, 2010 01:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei Ei, seda Sera möga olen proovinud, kohe alguses kui esimest korda midagi sinna panna oli vaja. See oli viimane kord ka.
Mul on savipõhi kruusa all... ja kasutanud olen lisaks JBL savipalle, proovinud olen ka Seachemi juuretablette.

Nüüd panin uuesti JBL savikuulide ringi Echinodorusele ümber ja natuke kaugemale ka. Pikad lehed lõikasin kõik maha. Varsti peaks nägema mis ta sellest arvab siis ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 17, 2011 12:37 
Akvarist

Rein kirjutas:
Echinodoruste puhul pole see midagi erilist, nii nad kipuvadki käituma - kui seda õievart välja aetakse siis läheb kogu jõud sinna alla ning emataim ise on sel ajal üsna hädine. Ise olen sellisel puhul õievarred juba eos kärpinud ning pannud emataimele juure alla väetisepalli.

Mul nüüd sama häda - Echinodorused õitsevad nagu loomad :) Õisikuvarred on vähamalt poolemetrised ja üle kolme päeva õnnistatakse uute õitega. Üks titt on ka antud. Ainult... lehed on täiesti seisma jäänud. Õisi on tore vaadata, aga üldist taimekasvu tahaks ka. Kas õige lähenemine olekski nii, et käärid kätte ja õisikuvars maha ? Millisest punktist - kas päris "juure pealt" või jätta mõni koht, kus õiepungad raagude peal juba paistavad, alles ? Selliseid kohti paistab hetkel olevat igal taimel 3-4, u. 10 cm vahedega. Probleem on ka selles, et kui ka ainult esimene, juurepoolne, alles jätta, jääb alles ka u 30 cm "liaan" taimeni :?
Rein - kas see "õievarre juba eos kärpimine" tähendab seda, et lõikad varre kohe tekkides maha ja õitsema ei lasegi ?

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 17, 2011 01:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Insulaar kirjutas:
Rein - kas see "õievarre juba eos kärpimine" tähendab seda, et lõikad varre kohe tekkides maha ja õitsema ei lasegi ?

Nii olen teinud jah, pole küll kindel kas see just parim moodus on, aga paremat ideed pole ka tulnud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 12:35 
Akvarist

Võiks selle varre kinnitada põhjakruusa sisse klambritega,nii et ta ei oleks täielikult kruusa all,siis on 3-5 väikest taime kuu pärast olemas ja kui on juurdunud võib ära lõigata ja ümberistutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 24, 2011 06:26 
Akvarist

Walstadi lehitsedes hakkas silma, et veealustel taimedel pidi olema strateegia CO2 saamiseks - saadavad lehe veepinnale õhust seda võtma. Nähtavasti tahab taim rohkem fotosünteesida, kui veealune süsinikukogus seda võimaldab. Äkki on siin ka midagi sellist käimas. Endal pole Echinodoruse (bleheri) juures sellist asja veel näinud kuna senine akva oli üsna madal ja Echinodorus tahtis nii või naa välja kasvada. Ma jätaks huvi pärast paar lehte veepinnale ja ülejäänud lõiguks julmalt tagasi. Iseasi kuidas see nüüd kujunduse poolest sobiks. Samas kuskilt nagu oleksin lugenud soovitust, et Echinodoruse vee peale tikkuvad lehed tuleb maha lõigata, et teised järgi ei kipuks. Võib-olla on siis see jälle õigem - sööb vähem lihtsalt.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver