foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 03, 2010 08:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!

Probleemiks siis see et vallisneria lehtede tipud on pruunikaks muutunud ja imelikud täpid kah peale tekkinud. Lisan vette ferropoli iga nädalavahetus ja veevahetus 1 kord nädalad 30-35%. Akva käinud u 1.5-2 kuud. 56w ja 125l. Kuna söe ja nitraadi filtri võtsin kohe alguses ära siis selle asemele sai pandud võikene võrgukott mille sisse sai lõigatud joogikõrte tükke. Paljud netis räägivad et nii saad ise teha bio filtri. Seda ma loomulikult ei ose pesnud. Substraati ega mulda all pole aga taimedel all jbl 7balls. Vallisneriale on ka u nädal tagasi tekkinud nagu väikesed karvad külge. Co2 käib kah pärmipudeliga ja jookseb redelisse kus mullid lahustuvad peaegu täielikult ära. Co2 lugejat pole aga redelisse tuleb mull iga 3-4 sekundi pärast. Vette mingeid muid aineid pole lisanud. Samuti olid täna tekkinud juweli filtri vee sissevõtu avasse väikesed karvad. On ka taim Echinodorus bleheri (bleherae) viga küljes. Paar lehe otsa on pruunikaks muutunud. Vaadake pildilt. Piltidelt on näha et mullid on taimedel ja ka filtri küljes. See sellest et pildid tegin just peale veevahetust. Üksgi taim pole mul veel hapniku tootma hakanud.
PILDID: http://s922.photobucket.com/albums/ad62/Phaltline/
Veenäidud
Ph-7.6
Kh-7d
Po4-0.02
Gh-7d
No3-10-15mg/l
No2-0mg/l

Mida peaks tegema? Aidake!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 12:13 
Akvarist

Alustuseks võiks Sa mõnda asja mitte teha. Vallisneeria võib kannatada ka rauamürgituse all, niiet jäta see ferropol üldse ära, eriti kuna sa rauda ei testi. Kuna Sa lisad seda vette, siis on ta ainult vesi vetika veskile. Karvad taimel on mingit sorti punane vetikas. Echinodorused ja Vallisneeria on vägeva juurestikuga taimed ja tahavad oma toitaineid pinnaselt, Sul pole sinna selle mõne kuuga mitte tuhkagi tekkinud, taimede jaoks on see põhimõtteliselt kõrb. Mina neid JBL-i savikuule eriti ei hinda (teoreetiliselt peaks nad samuti rauda ja teisi mikroelemente pakkuma). AFAIK (minu teada) hakkavad nad tööle alles siis, kui pinnas on piisavalt anaeroobne e. siis piisavalt sodi täis, mis sinul juhtub alles... aasta pärast, kui üldse. Üldiselt on mingi vetika kogus akvaariumis paratamatus ja selle ohjamisega saavad hakkama vastavad kalad, teod ja krevetid. Isiklikult paneks ma põhja midagi tõhusamat.

Et sul tundub olema täiesti tavaline Juweli kast, siis minuteada tulevad sellega kaasa ka filtrimaterjalid (sinised svammid), mis on täitsa piisavad. Mingeid joogikõrsi vaja pole täiendavalt lisada. Valgustus on OK. CO2-e tase on sul pH ja kH põhjal kusagil 4-6 ppm, mida on vähe, et taimed mullitama saada, kui see eesmärgiks on. Aga ma arvan, et 20 ppm juures ei juhtu seda, pinnas on liiga toitainete vaene selleks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 12:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ok. Kas sain siis õigesti aru et peaks võtma mingeid loomi vetika vastu. Tigusid ei tahaks kohe kuidagi ja krevette ei saa võtta kuna akvas 2 skalaari. Mis te arvate kas 2 SAEd sobiksid? Nad ju vetikasööjad.
Mis ma siis selle endatehtud biofiltriga peaksin tegema? Akvast äta võtma?(ma mõtlen seda kõrtest tehtud filtrit?)
Ok ma ei lisa ferropoli siis u kuu vms.
Kevadel pean tegema akva restardi kahjuks aga mõnesmõttes ka õnneks kuna siis lisan põhja kindlasti substraadi või noh rikastatud pinnase. Äelge ka milline on parim substraat: JBL Manado, JBL AquaBasis plus, Tropica plant substrate. Milline on parim?
Co2 koha pealt et seda tuleb pärmipudelist kl ja redelis lahustuvad mullid täielikult ära niiet veepeale ei tulegi enam mulle.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 12:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Miks sa restardi tegema pead?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 12:48 
Akvarist

SAE-d on üks variant, aga neil on omad probleemid... kahte ka vist pole alustuseks tarvis. Kõrred viska välja, need svammid toimivad ise biofiltrina. See, mitu CO2-e mulli ja kui täielikult lahustub on suht ebaoluline. Oluline on CO2-e kontsentratsioon ja see on sul madal. Enne, kui seda tõstma hakkad tee endale selgeks, kuidas seda määrata ja mis on sobiv tase. Substraadist... see on vist rohkem maitse asi. Mina paneks lihtsalt mulla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 12:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ok. Kelle ma peaks siis vetikate vastu võtma?
Akvale pean restardi tegema kuna meil majas lihvime parketi ära ja õlitame ära ja ka minu toas on parkett ja ka akva kapi all on ja ka sealt tuleb ära lihvida ja õlitada. See tähendab seda et akvat ja akva kappi tuleb liigutada.
Co2 kohta tean niipalju et ph langeb kui lisada co2. Alla 6.8 ph ei taha viia siis juba kaladele halb ja ph kõikumine kah kaladele halb. Co2 sisalduse vees arvutada saab sealt: http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm
Mulda ei taha panna. Tahaks ikka substraati aga inimesed kes on kasutanud substraate öelge omad kogemused milline substraat on hea. Vaatasin ja lugesin et Chris kasutab JBL AquaBasis plusi ja tal taimed kasvavad ilusti.
Chris kas ostsid seda substraati kalakesest või kust ja mitu kg või l panid akvasse?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 01:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võta siis SAE (või OTOd) ja ma soovitaks 1-2 õunakat ka... need hoiavad ka vetikat eemal ning erinevalt teistest "prükkaritest" ei paljune kontrollimatult...

Kas lihtsam ei oleks akvat pooltühjaks lasta (vesi kuhugi tünnidesse)? Ja siis akva koos kapiga eest ära tõsta kuhugi ajutisse kohta. Vesi tagasi sisse ja kui põrand korras, siis samamoodi vesi välja, kapp tagasi ja vesi uuesi sisse ning asi töötab edasi nagu enne. Olen ise sellist varjanti kasutanud ja kõik töötas ilusasti edasi...

Soovitan ka mulda - kõige odavam ja töötab samahästi. Ega substraat ka halvem muidugi ei ole aga kallim... Ise olen ka nüüd mullaga proovinud ja toimub!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nojaa aga kui ma tahan mulda või substraati lisada põhja siis pean ikka kõik tühjaks tegema. Tigusid ei taha akvasse. Ei meeldi kohe ültse kui nad klaasi küljes on. Võobolla siis paar saed või ottot.
See pole aga praegu põhiteema. Mida peaks praegu tegema akvaga?
ferropoli ei lisa siis enam ja diy biofilter läheb prügikasti. Mis saab aga vallisneria karvastest lehtedest ja leheotsad kah pruunikad. Samuti e itaha kasvada cabomba caroliana ja Echinodorus bleheri (bleherae) leheotsad on pruunikaks läinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 02:13 
Akvarist

Nagu öeldud, Sul pole pinnases piisavalt toitaineid ja CO2 on madal. Esimese probleemi lahendus on pinnas asendada või oodada (kaua-kaua), kuni sinna midagi sadeneb. Võid osad taimed mullaga lillepotti panna ja siis akvaariumi.

Teise probleemi lahendus on ilmne. Üldiselt on pärmitades raske reguleerida CO2-e taset selle redeliga. Mina soovitaks kasutada "kella" CO2-e lahustamisel, annab stabiilse CO2-e olenemata sellest, kuidas pudelil tuju parajasti on. Või siis hankida CO2-e süsteem, mis on üsna kallis lõbu. See eeldab tõsist soovi taimekasvatusega tegeleda. Ph 6,8 pole su kaladele igatahes mingiks probleemiks. Hetkel on Sul CO2-e tase kusagil 4-6, mis on nibin-nabin samahea, kui üldse mittemidagi, st. umbes sama CO2-e tase oleks sul ka siis, kui sa üldse CO2-te ei lisaks. Vetikaste lehtedega võid üldse mitte midagi teha, lasta kaladel nendega tegeleda või siis nad välja lõigata. Üldiselt, need mõned tutid vetikat, mis sul seal on, on köömes.

Minimeelest ka on 125L akvaarium täiesti liigutatav ilma teda täiesti tühjaks tegemata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 03:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
See, et sul taimede leheotsad ja üldse akvaariumi ülaosa vetikast karvaseks läheb võib tähendada ka seda, et sa põletad lampe liiga kaua.

Substraatidest Manado ei sisalda alguses ka midagi taimekasvu soodustavat. Selle substraadi mõte on tema struktuuris, ehk siis ta võib küll hea olla (pole proovinud) aga see headus hakkab tööle alles aja jooksul.
Samas on manado jälle selline substraat, mida saaks praegusele põhjakruusale sekka lisada ilma restarti tegemata. See ei sisalda savi ega muud vett hägustavat materjali.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 03:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

No manado substraati siis ei pane kui ta taimekasvu alguses ei paranda. Akva tuled põlevad kl jumala normaalselt 9 tundi päevas ja r,l ja põhapäeval 10 tundi.
Co2 koha pealt veel seda et mul co2 käinud mingi pool nädalat kah alles niiet las asi veel arneb. Sai ostetud Co2 redel ja nüüd veel mingit kella kl ei tahaks osta. Redel lahustab mullid ikka korralikult ära. Olen ka lugenud et kella kasutatakse väiksemates akvades mitte 100+ liitrites.
Liigutamise kohapealt seda et ei ole ta sul midagi liigutatav. Mina ei liiguta igastähes seda akvat vesi sees. Ei ole vaja mul riskida. Sel ajal kui lihvimine hakkab arvan et teen nii et akva tühjaks veest ja kruusast ja minu toas tehakse see lihvimine mingi päevaga ära ja õhtul kalad sisse tagasi. Ostan hunniku ämbreid ja sinna panen akva vee et bakteritega vee saaks ikka pärast tagasi akvasse panna. Kalade jaoks ostab sellise aka 100.- plastik akva mis u 25l. mõned kalad võib ju isegi panna ämbritesse. Seal rohkem ruumi. Taimed ma arvan kah ämbritesse kus akva vesi sees.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 03:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tead Karl, sellist asja, mis sa akvasse paned ja taimed hakkavad kohe mühinal kasvama ei olegi olemas. Selle aja nimi on aeg. Taimed alguses ongi sellised rahulikud, nad kohanevad ja juurduvad rahulikult. Ja alles siis tulevikus hakkavad kasvama, kui neile seal meeldib.

Sellega, kui sa kalu ämbrites solgutad ja akvale restardi teed, võib sulle kokkuvõttes palju rohkem kahju teha - kalad lähevad stressi ja võivad sussid anda.
Igas selles ämbris kus elu sees peavad sul filtrid olema, et kalad susse ei annaks jne... Ehk enne kui teed, mõtle kõik hoolega läbi.

Miks sa arvad, et sa ei jõua seda isaga liigutada? Lase akvast 1/2-2/3 vett ämbritesse (kuidas saad), tõsta isa või sõprade või kellegi abiga kast koos kapiga eemale. Kui sa neid ämbreid suudad vedada ja tassida, siis jõuad sa koos isaga seda pooltühja akvaariumit lohistada... Arvan mina...

Teine asi on muidugi, kui sa nii kohtauavalt tahad sinna seda substraati alla panna... Siis sa muidugi ei taha nii teha vaid ikka tühjaks...

Endal on mul 180 liitrine kast. Korralik kiht (5-6cm) kruusa (2-6mm), ilma substraadita. JBL väetiseballid on juurte all ning ka s*tt koguneb juba sinna. Ja taimed kasvavad mis mühiseb. Co2 balloon ka mullitab vaikselt kapis...
Ja kast sai üleeile 3 kuud vanaks - ehk ei ole ka teab mis vanur...

Ehk siis enne kui sa kasti lahti rebid ja uuesti alustad mõtle ka teised varjandid läbi... On ju teada, et kast hakkab normaalselt tööle alles umbes 1 aastaselt... kui pidevalt restarte teha, siis ei saa kast kunagi 1 aastaseks ;)

Igatahes jõudu lahenduse leidmisel...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 03:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

No kui jh pool vett välja lasta siis saab jh vabalt liigutada.
Tead mulle ei meeldi väga mingite väetisepallidega jamada. Kui ostad jälle mingi taime topi jälle see pall alla. Kui oleks substraat all siis ei oleks sellist probla. Muidex panin u 2 nädalat tagasi mõndadele taimedele alla 7balls jh sellel nädalavahetusel vaatasin et kuidas on taimede all need pallid ja neid enam polnud. Need peaksid ju kestma ikka oma aasta. Tahaks ikka seda substraati põhja alla saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 04:27 
Akvarist

Substraadiga on see probleem, et rohimisööd on tülikam teha, eriti suure juurestikga tamiede korral. See eeldab lihtsalt hoolikamat palneerimist, kuhu mingi taim toppida. Substraat ise toimib kahel viisil. Ühest küljest seob ta vees olevaid toitaineid ja muudab nad taimedele paremini omastatavateks. Teisalt võb ta ka ise toitaineid sisaldada, mida taimed lisaks saavad kasutada. Mullal on mõlemad omadused (piisav raua varu mitmeks aastaks näiteks).

Need JBL-i savikuulid on lihtsalt raua-rikas savi ja saviga juhtub vees see, et ta vajub seal laiali. Taimedel pole sellest lugu. Samas peavad pinnases olema teatud tingimised, et need kuulid üldse toimiksid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 04, 2010 04:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pallid lahunevadki ära ja muutuvad selliseks saviseks ning toidavadki taimi. Pole ime, kui sa niimoodi näpid juuri ja ei lase taimedel rahulikult olla, et siis taimed ei kasva...

Mina soovitaks sul natuke oodata ja rahuneda... Las need pallid olla rahulikult, las taimed juurduvad. Savipallid teevad oma tööd hästi... Ja ajapikku koguneb ka s*tt kivide vahele... Kui uued taimed istutada, siis vahel nad viskavadki oma vanad lehed maha ja hakkavad uudi kasvatama...

Kuid tundub, et sa juba oled otsustanud, et sa tahad substraati ja restarti...
Ehk siis mis ma siin ikka...

tv kirjutas:
Mullal on mõlemad omadused (piisav raua varu mitmeks aastaks näiteks).

Mullast seda, et nagu rein mulle ütles, siis kuskil akvas on 9 aasta muld olnud ja ikka toimib... Sub'id peaks aga paari-kolme aastaga oma "maagilised" omadused kaotama ja lihtsalt olema hea kasvupinnas juurele... Siis teeb juba tööd kivide vahel olen s*tt...

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver